Έρχονται πρόστιμα στους κακοπληρωτές

 

Σε 1,864 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των υπερημεριών σε ετήσια βάση στην Ε.Ε. των 27. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που κάθε χρόνο έχουν λαμβάνειν 1,141 δισ. ευρώ για έργα ή υπηρεσίες που παρείχαν σε ιδιώτες ή στο δημόσιο

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή χρεών έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, 450.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε., μία στις τέσσερις πτωχεύσεις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν όλοι πλήρωναν στην ώρα τους, μία στις πέντε επιχειρήσεις απασχολεί έναν υπάλληλό της, για να “κυνηγά” τους κακοπληρωτές και τέλος το

31% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η καθυστέρηση των πληρωμών επιβραδύνει την ανάπτυξη ενώ το 28% ότι επηρεάζει την παραγωγικότητα της επιχείρησης.

Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα είναι οι ανάδοχοι δημοσίων έργων, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των χειρότερων κακοπληρωτών, επισημαίνει σε έκθεσή της η Κομισιόν.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 

Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. παρουσίασε μία πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας 2000/35/ΕΚ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές. Εφόσον εγκριθεί, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ το 2010. Σύμφωνα με αυτήν:

>> Οι αρχές και οι χρηματοδοτούμενοι από το δημόσιο φορείς θα υποχρεούνται να πραγματοποιούν την πληρωμή εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα καταβάλλουν κατ’ αποκοπή ποσό 5% επί των οφειλών συν τους τόκους.

>> Οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να απαιτούν την καταβολή τόκων υπερημερίας, καθώς και τυχόν εξόδων είσπραξης.

>> Θα είναι δυνατή η επιβολή ακόμη και μικρών ποσών τόκων και δεν θα επιτρέπεται πλέον η µη είσπραξη τόκων κάτω των 5 ευρώ.

Οι ίδιοι κανόνες, με εξαίρεση το πρόστιμο για την καθυστέρηση πληρωμής, θα εφαρμόζονται στους πελάτες του ιδιωτικού τομέα που καθυστερούν την πληρωμή των οφειλών τους.

Οι νέες ρυθμίσεις είναι προαιρετικές, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση να ενεργούν µε τον τρόπο αυτό. Θα μπορούν ως εκ τούτου να παρατείνουν, εφόσον το επιθυμούν, τις προθεσμίες πληρωμής, αποβλέποντας στη διατήρηση καλών σχέσεων µε τους πελάτες τους.

ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ;

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας των καθυστερημένων πληρωμών, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Βακάλης, προσθέτοντας ότι το γενικότερο όφελος από την αυξημένη ρευστότητα στην αγορά είναι συγκριτικά μεγαλύτερο του κόστους που αντιπροσωπεύει για το δημόσιο η έγκαιρη πληρωμή. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ερώτησή του “το νέο άρθρο 5 παράγραφος 4 της πρότασης οδηγίας προβλέπει μία εξαίρεση από την ανωτέρω προθεσμία εφόσον ‘υπάρχει ρητή αντίθετη συμφωνία επί τούτου μεταξύ του οφειλέτη και του δανειστή και αυτό δικαιολογείται δεόντως υπό το φως ειδικών συνθηκών […]’ Δε θα ήθελα επ’ ουδενί το ‘παραθυράκι’ να επικρατήσει του κανόνα”, σημειώνει ο κ. Βακάλης. Ο ίδιος υπέβαλε την πρόταση η οδηγία να προβλέπει ένα απώτατο χρονικό όριο πληρωμής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μην επαφίεται αυτό στην ελεύθερη προαίρεση των συμβαλλομένων μερών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s