Ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η Κομισιόν κίνησε τη διαδικασία παράβασης για νόθευση του ανταγωνισμού στο κύκλωμα εμπορίας και διανομής καυσίμων. Οι τιμές στη χώρα μας επηρεάζονται από ατέλειες της τοπικής αγοράς και συμπεριφορά νόθευσης του ανταγωνισμού, διαπιστώνει ο αρμόδιος επίτροπος ενέργειας Αντρις Πίλμπαγκς.
Όπως αναφέρεται σε απάντηση της Κομισιόν προς τον ευρωβουλευτή Κώστα Μποτόπουλο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία παράβασης για νόθευση του ανταγωνισμού στο κύκλωμα εμπορίας και διανομής καυσίμων, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς το ασυμβίβαστο των ισχυουσών εθνικών διατάξεων με το άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ (δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης)». Το επόμενο στάδιο, εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, είναι η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Παράλληλα με τη διαδικασία παράβασης, η Κομισιόν διεξάγει έρευνα σχετικά με την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου στην Ε.Ε. (διύλιση, χονδρικό εμπόριο, διανομή, λιανικό εμπόριο), ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει το αν υπάρχουν ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες στη λειτουργία του τομέα του πετρελαίου στην Ε.Ε. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, η Επιτροπή ενδέχεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ε.Ε. γενικότερα ή σε συγκεκριμένα κράτη μέλη.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ
«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη φαινομένων καρτέλ στο χώρο των καυσίμων στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Μποτόπουλος, προσθέτοντας ότι επιπλέον ο έλληνας καταναλωτής είναι αντιμέτωπος με την κερδοσκοπία. “Μεταξύ Απριλίου 2008 και Απριλίου 2009 έχουμε πτώση 50% στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και μόλις 18% πτώση στην τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα”. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή αμόλυβδης στις 20/2/2009 διαμορφώθηκε στα 89,5 λεπτά το λίτρο, από 89,1 που ήταν στις 13/2/2009, δηλαδή αύξηση 0,4 λεπτά σε μια εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα οι τιμές διυλιστηρίου έπεσαν κατά 3,9 λεπτά το λίτρο.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Από το Φεβρουάριο του 2008 η Επιτροπή διαβίβασε στην ελληνική κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη, επειδή η χώρα δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων του κλάδου των οδικών μεταφορών, καθώς περιορίζει την ταξινόμηση οχημάτων δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης και επιβάλλει πάγια τιμολόγια μεταφορικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα “κλειστά επαγγέλματα”, για το οποίο η Επιτροπή διαπίστωσε ότι “απορρίπτεται η πρόσβαση νεοεισερχομένων στις δραστηριότητες οδικών μεταφορών, χωρίς να εξετάζεται η κατάσταση και η οικονομική επιφάνεια κάθε αιτούσας επιχείρησης”. Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι η υποχρέωση επιβολής πάγιων κομίστρων, αφενός αποτρέπει την πρόσβαση αλλοδαπών επιχειρήσεων στους κλάδους των οδικών μεταφορών και της εμπορίας πετρελαιοειδών και αφετέρου παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ