Ποιοι διεκδικούν την ψήφο μας στις ευρωεκλογές

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και ακραίοι, εξτρεμιστές και τηλεαστέρες, καθηγητές πανεπιστημίου και πάσης φύσεως ιδεολόγοι διεκδικούν την ψήφο μας στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Από τα 33 κόμματα που κατεβάζουν ψηφοδέλτια, τα 27 δεν έχουν καμία τύχη να εκλέξουν ευρωβουλευτή -τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελούν τον τρόπο που έχουν χιλιάδες πολίτες να βγουν από το δίλημμα της επιλογής, να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, να δηλώσουν τη διαφορετική τους άποψη ή για κάποιους ακόμη και “να βγάλουν τη γλώσσα” για να κοροϊδέψουν το πολιτικό σύστημα. Το 2004 οι “λοιποί” συγκέντρωσαν ποσοστό 5,2%- δηλαδή θα μπορούσαν να είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή, αν δεν τους χώριζε… ένας ωκεανός διαφορών.

 

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Πολλά κόμματα εμφανίζονται ως συνεχιστές μεγάλων Ελλήνων, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μέχρι τον Αδαμάντιο Κοραή και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Κάποιοι οραματίζονται την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. για να ενωθεί με “επαναστατημένες” χώρες του “αντικαπιταλιστικού κινήματος” και κάποιοι άλλοι για να συμπαραταχθεί με την “ομόδοξη Ρωσία” της ορθοδοξίας. Μέσα από τα ευρωψηφοδέλτιά τους άλλοι διεκδικούν την αναγνώριση “των δικαιωμάτων της σάρκας της γης” και άλλοι υποστηρίζουν την “αποθάρρυνση των αμβλώσεων” και τις “περιπολίες των αστυνομικών με πλαστικές σφαίρες, κλομπς και σπρέι”. Λίγοι πολιτικοί σχηματισμοί ασχολούνται ουσιαστικά με την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας μας αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από το πολιτικό κατεστημένο στη χώρα μας.

ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

> Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φι.Σ.) (http://www.greekliberals.net). Το κόμμα υπερασπίζεται την ιδέα της μετεξέλιξης της Ε.Ε. σε ομοσπονδία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Θεωρεί ότι το κράτος είναι αναποτελεσματικό, στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα και διαιωνίζει τη διαφθορά. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία ενστερνίζεται φιλελεύθερες αρχές των ατομικών ελευθεριών, της ελεύθερης οικονομίας και του περιορισμού του κράτους, ενώ αναφέρεται σε μορφές του ελληνικού διαφωτισμού όπως ο Κοραής και ο Ρήγας Φεραίος. Στο ερώτημα “γιατί να ψηφίσω Φιλελεύθερη Συμμαχία;” απαντά μεταξύ άλλων: “Γιατί δεν αντέχω άλλο τις πιέσεις των κρατικοδίαιτων παρασίτων, κυρίως διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών, που ανικανοποίητοι από τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος απαιτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από το προϊόν του μόχθου μου”. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο 31χρονος γιατρός Φώτης Περλικός. Στις εκλογές του 2007 συγκέντρωσε 7.498 ψήφους.

ΟΙ ΚΕΝΤΡΩΟΙ

> Ένωση Κεντρώων (http://www.enosikentroon.gr). Ο πρόεδρος του κόμματος και βετεράνος υποψήφιος Βασίλης Λεβέντης θεωρεί ότι “η Ένωση Κεντρώων θα κάνει την έκπληξη και το αποτέλεσμα της 7ης Ιούνη θα είναι νίκη της κοινωνίας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα είναι επίσης χάραγμα νέου δρόμου για μία Ευρώπη δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Το βράδυ των αποτελεσμάτων δημοσιογράφοι και συγκροτήματα τύπου που λανσάρουν τους οικολόγους και εξοντώνουν την Ένωση Κεντρώων θα οφείλουν στην κοινωνία μια μεγάλη συγνώμη”. Με παρουσία από τις ευρωεκλογές του 1984, 34.511 ψήφους στις ευρωεκλογές του 2004 και 20.840 στις εθνικές του 2007, ο Βασίλης Λεβέντης απέδειξε ότι δεν πτοείται.

> Δημοκρατικοί (http://dimokratikoi.gr/). Το νεοσυσταθέν κόμμα τοποθετεί εαυτόν στο χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου “με άξονα την ανατροπή του αποτυχημένου πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας και της οικογενειοκρατίας”, ως εκ τούτου αποκλείει τη συμμετοχή πρώην υπουργών ή βουλευτών στο κόμμα. Οι Δημοκρατικοί, με αρχηγό τον Μελέτη Μελετόπουλο θέτουν ως στόχους την υποστήριξη της μητρότητας, της γυναίκας, των νέων και της οικογένειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου. Μεταξύ των προτάσεών τους είναι η αύξηση κατά 30% της συνολικής δαπάνης για την παιδεία”, αλλά και η διενέργεια “περιπολιών με πλαστικές σφαίρες, κλομπς και σπρέι”, η αποθάρρυνση “της κομματικοποίησης σε νεαρή ηλικία” και “των αμβλώσεων”.

ΟΙ ΕΞΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

Στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το ΚΚΕ (Μ-Λ) προτείνει αποχή και δεν κατέρχεται σε αυτές τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με το Μ-Λ ΚΚΕ που είχε συγκεντρώσει 21.220 ψήφους το 2004 και συνεχίζει τον αγώνα για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι:

> Ο.Α.Κ.Κ.Ε (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), http://www.oakke.gr, για την οποία “η σημερινή Ε.Ε. είναι ένα γενικά καλό πράγμα”, γιατί “μια πανευρωπαϊκή σοσιαλιστική επανάσταση θα προκύψει πολύ ευκολότερα μέσα σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και ενάντια σε μια αρκετά ενωμένη αστική και μονοπωλιακή ευρωπαϊκή αστική τάξη”. Το 2004 έλαβε 5.090 ψήφους.

> Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα-Τροτσκιστές (http://www.eek.gr). Ζητά ψήφο “για να βαθύνει το ρήγμα που άνοιξε η εξέγερση του Δεκέμβρη” και την “ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας”. Τάσσεται υπέρ των “Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών Ευρώπης” και την επιστοφή στο Λένιν και τις παραδόσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης.

> ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Για πρώτη φορά κατέρχεται στις εκλογές η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (http://www.narnet.gr) που αποτελεί εκλογική συνεργασία της πλειοψηφίας των δυνάμεων του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕ.Ρ.Α.) και της Ενωτικής Αντικαπιταλιστκής Αριστεράς (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.) και στοχεύει στην “αντικαπιταλιστική αποδέσμευση και διάλυση της Ε.Ε.”, “τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη συνεργασία και ενοποίηση επαναστατημένων χωρών και κινημάτων”.

> ΑΣΚΕ. Το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (), http://www.aske.gr, που “συμμετέχει αυτοδύναμα στις ευρωεκλογές, με κύριο σκοπό να εξηγήσει γιατί πρέπει να αποχωρήσει άμεσα η πατρίδα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ιδρύθηκε το 1984 και πήρε 11.598 ψήφους στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

> Κόμμα Φιλελευθέρων (http://www.liberalparty.gr). Με σήμα το πορτρέτο του Ελευθερίου Βενιζέλου, το κόμμα δηλώνει παρών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δηλώνει υπέρ “των Ηνωμένων Κρατών της Ευρώπης” υπό την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. “εγγυάται τα σύνορα με τίμημα επίθεση ευρωπαϊκού στρατού εναντίον ενδεχόμενου εισβολέως (π.χ. της Τουρκίας)” και θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα των μελών της στα 12 μίλια.

> Κοινωνία (http://www.koinwnia.com). Ο πολιτικός σχηματισμός που αυτοπροσδιορίζεται ως Πολιτική Παράταξη συνεχιστών Ιωάννη Καποδίστρια διακηρύττει: “Δεν πιστεύουμε εις την Δύσιν αλλά πιστεύουμε εις Ένα Θεόν…. Δεν ‘ανήκομεν εις την Δύσιν’, αλλά η Δύση ανήκει σ’ εμάς, γιατί από εμάς έλαβε τα φώτα. Δεν υπάρχει μόνο η Αμερική. Υπάρχει και η Ομόδοξη Ρωσία”. Μεταξύ άλλων υποψήφιος ευρωβουλευτής είναι ο ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους υπάρχουν αρκετοί άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί που αυτοπροσδιορίζονται ως “πράσινοι”. Μεταξύ αυτών οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, οι Οικολόγοι Ζωόφιλοι Ελλάδας, το Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα, αλλά και οι:

> Έλληνες Οικολόγοι – Δ. Βεργής (http://www.ecologists.gr) με υποψήφιο τον (γνωστό από τις εκπομπές της Ανίττας Πάνια) Δημήτρη (Κατμαν) Κατέλη, οι οικολόγοι του Δημοσθένη Βεργή φιλοδοξεί να σπάσει το όριο των 32.956 ψήφων περασμένων εκλογικών αναμετρήσεων.

> Οικολόγοι Ελλάδας – Κ. Παπανικόλας – Πολιτική κάθαρση (http://www.oikologoi.gr) με την υποσημείωση στο ευρωψηφοδέλτιο “S.O.S. ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ S.O.S. η διάσωση της Ελλάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την πολιτική ανιδιοτέλεια και την οικολογική ζωή”.

> Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση – Κυνήγι – Ψάρεμα – Παράδοση), http://www.kek.com.gr: Βασική αρχή του κόμματος είναι ότι “το κυνήγι και το ψάρεμα δεν αποτελούν μόνο απόλυτα αποδεκτές πράξεις αποκόμισης τροφής από τη φύση, αλλά και έναν γνήσιο τρόπο για να συνεχίσει ο άνθρωπος να σφυρηλατεί τους δεσμούς του με το περιβάλλον και την άγρια ζωή”. Στις ευρωεκλογές του 1999 κατετάγησαν στην όγδοη θέση!

ΑΛΛΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

> Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας: Συνασπισμός του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος (Ε.Α.Ρ.) που αυτοαποκαλείται το “κόμμα των ελλήνων διαφωτιστών”. http://www.ear-hellas.gr με την Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία Άμεση Δημοκρατία. Το σύνθημα τους είναι “συστράτευση στο κίνημα των ακραιφνώς ελλήνων πολιτών. Πυκνώστε τις γραμμές μας για να επανέλθει η Ελλάδα στους Έλληνες”.

> Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή (http://xryshaygh.wordpress.com). Η ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση κατεβαίνει στις ευρωεκλογές διεκδικώντας ψήφους από τους εθνικιστές που απογοήτευσε… το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΩΝ “ΛΟΙΠΩΝ”

Συνδυασμούς κατεβάζουν επίσης, το Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.), το Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.), η Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.), καθώς και:

> Λ.ΕΥ.Κ.Ο. Οι Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων μέτρησαν 14.266 ψήφους στις ευρωεκλογές του 1999. Το κόμμα καλεί όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν ρίχνοντας λευκό ψηφοδέλτιο, να το ψηφίσουν “προκειμένου τα λευκά ψηφοδέλτια να μη πηγαίνουν χαμένα”. Στο πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνεται η δημιουργία υπουργείου του Πολίτη, ενώ σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα υπουργεία να τοποθετηθεί ο αντίστοιχος επιστήμονας ή επαγγελματίας.

> Κόμμα του υπεύθυνου πολίτη: “Απ’ όσο γνωρίζω προτάσεις αυτού του είδους δεν έχει κάμει κανένας πριν από μένα σ’ ολόκληρο τον κόσμο” δηλώνει ο πρόεδρός του Κώστας Σαρίνας. Ποιες είναι αυτές; Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα της σάρκας του πλανήτη μας (πρόταση που υποβλήθηκε και στον γ.γ. του ΟΗΕ), να τοποθετηθεί στα παγκάρια όλων των εκκλησιών ένα κουτί με την ένδειξη “Προτάσεις για τον Αρχιεπίσκοπο” και άλλες εξίσου πρωτότυπες ιδέες.

> Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο http://www.florina.org/news/2009/april27_g.asp Το κόμμα με έδρα τη Φλώρινα έχει ως στόχο την αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και γράφει την εκλογική διακήρυξή της στην ελληνική και τη γλώσσα της FYROM.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s