Αμφίβολες οι συντάξεις για 4 στους 10

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις και την περίθαλψη των ηλικιωμένων τις επόμενες δεκαετίες, πιστεύουν με απόλυτη βεβαιότητα τέσσερις στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. των 27. Μαζί με όσους θεωρούν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 61%. Μεγαλύτερη ανησυχία πάντως φαίνεται να έχουν οι Γερμανοί (72%) και οι Γάλλοι (64%), ενώ και ένας στους δύο Σκανδιναβούς προβληματίζεται για τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Παρότι οι περισσότεροι φοβούνται πως τα επόμενα χρόνια το κράτος θα αδυνατεί να καλύψει τις συντάξεις, το 90% των Ελλήνων (επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.) πιστεύει ότι πρέπει να διατεθούν πολύ περισσότερα κονδύλια για τις συντάξεις από όσα δίνονται σήμερα. Την ίδια ώρα μόλις τρεις στους δέκα θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους και εισφορές, για να στηρίξουν το ασφαλιστικό.

Το 78% των ερωτηθέντων απαντά ότι, όσο οι ηλικιωμένοι αργούν να βγουν στη σύνταξη, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να “ανοίξουν” θέσεις εργασίας για τους νέους και το 43% (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.) διαφωνεί με την παράταση της παραμονής στην εργασία για περισσότερα χρόνια. Οκτώ στους δέκα Έλληνες διαφωνούν με την άποψη ότι οι ηλικιωμένοι είναι βάρος για την κοινωνία. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού το 93,5% των Ελλήνων απαντά ότι βασίστηκε στην οικονομική βοήθεια των γονιών και των παππούδων του, για να ανοίξει το δικό του νοικοκυριό. Τέλος ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι οι πολιτικοί δίνουν μικρότερη σημασία στις ανάγκες των νεότερων, επειδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερης ηλικίας, και τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης για την παιδεία είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τα ποσά που ξοδεύονται για τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s