Δανία: Η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά στον κόσμο

Επιμέλεια: Σοφία Χριστοφορίδου

Μπορεί ο Σαίξπηρ να έβρισκε ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, ωστόσο η Δανία είναι η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Διαφθοράς! Επιπλέον, η χώρα του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο -μετά την Ισλανδία-, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2008, ενώ η Κοπεγχάγη κατατάχθηκε ως η πλέον κατάλληλη πόλη για να ζήσει κάποιος διεθνώς, καθώς οκτώ στους δέκα κατοίκους της (1,1 εκατομμύρια) έχουν ένα πάρκο στα 300 μέτρα από το σπίτι τους.

Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Τεχνολογιών Πληροφορικής για το 2008-2009, που εξέδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το 1973, χρονιά της πετρελαϊκής κρίσης, ήταν απόλυτα εξαρτημένη από εισαγόμενο πετρέλαιο και τον άνθρακα: σήμερα, παράγει το 1/3 του ηλεκτρισμού της από εγχώριες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η Δανία (της οποίας η αίτηση απορρίφθηκε δύο φορές) έγινε μέλος της ΕΟΚ το 1973, ακολουθώντας τη μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Δανοί είναι, μαζί με τους Βρετανούς, οι πλέον “ευρωσκεπτικιστές”. Το 1992, η δανική Βουλή δεν επικύρωσε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ακολούθησε δημοψήφισμα όπου και πάλι το “όχι” υπερίσχυσε με ισχνή πλειοψηφία (50,7% έναντι 49,3%) και μόνον όταν η δανική κυβέρνηση ζήτησε ειδικό καθεστώς οι Δανοί είπαν το “ναι”, σε ποσοστό 56,8%. Σε νέο δημοψήφισμα, το 2000, οι Δανοί απέρριψαν με ποσοστό 53% έναντι 47% τη συμμετοχή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα και έτσι διατήρησαν τη δανική κορώνα.

Οι Βίκινγκς, ξεκινώντας από τις ακτές της Δανίας και άλλων σκανδιναβικών χωρών, άλλαξαν την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας τον 9ο και 10ο αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα τα βασίλεια Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας σχημάτισαν την πρώτη μεγάλη ένωση ανεξαρτήτων κρατών, την “Ένωση του Κάλμαρ”. Σήμερα, η Δανία ξεχωρίζει για τη μοντέρνα οικονομία της και το εκτεταμένο κράτος πρόνοιας.

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

Παρόλο που η χώρα έχει παράδοση στον φιλελευθερισμό, το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα κυβέρνησαν οι σοσιαλδημοκράτες, ως επικεφαλής κυβερνήσεων συνεργασίας, με ένα διάλειμμα από το 1982 έως το 1993, οπότε εξελέγη πρωθυπουργός ο συντηρητικός Πολ Σλούτερ. Ακολούθησε μια νέα κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών υπό τον Πολ Ρασμούσεν. Ένας άλλος Ρασμούσεν, ο Άντερς Φογκ, τον διαδέχτηκε στην εξουσία το 2001, επικεφαλής ενός κεντροδεξιού συνασπισμού. Ο δανός πρωθυπουργός άφησε πρόσφατα τη θέση του, για να αναλάβει τα ηνία του ΝΑΤΟ.

Το επώνυμο Ρασμούσεν φαίνεται ότι είναι κάτι σαν το “Παπαδόπουλος” στην Ελλάδα, αφού μετά την παραίτηση του Άντερς Φογκ την πρωθυπουργία ανέλαβε ο στενός του συνεργάτης από το Φιλελεύθερο Κόμμα, Λαρς Λόκε… Ρασμούσεν! Ο… τελευταίος των Ρασμούσεν, ως υπουργός Υγείας, προχώρησε σε μια μεταρρύθμιση που επέτρεψε στους ασθενείς να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές όταν η λίστα αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούσε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

> Στην αρχαία σκανδιναβική διάλεκτο, η λέξη Ντάνμαρκ (Δανία) σημαίνει “η περιοχή των Ντάνιρ» (=γιγάντων). Κατά τον Πτολεμαίο, πρώτοι οι Έλληνες ονόμασαν τους Δανούς “Δαγκιώνες”. Αργότερα, ο Προκόπιος εξελλήνισε το «Νταν» και το έκανε «Δανοί».

> Τα αρχαιότερα ευρήματα στη χώρα ανάγονται στο 130.000-110.000 π.Χ. Η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται από το 12.500 π.Χ. και υπάρχουν μαρτυρίες για γεωργική δραστηριότητα από το 3.900 π.Χ.

> Οι κάτοικοι της Δανίας ανήκαν στην ίδια εθνότητα με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας και μαζί τους έκαναν επιδρομές στη Βόρεια Ευρώπη. Τον 11ο αιώνα, ο δανός βασιλιάς Κανούτος ο Μέγας ένωσε όλη την Αγγλία, τη Δανία και τη Σκανδιναβία και σχημάτισε ένα μεγάλο κράτος.

> Τον 18ο αιώνα, η Δανία άρχισε τον αποικισμό της Γροιλανδίας, την οποία είχε ήδη κατακτήσει από το 1380. Η Γροιλανδία απέκτησε την αυτονομία της από τη Δανία το 1979.

> Το 1953 δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

> Στις 19 Μαρτίου του 2009 το κοινοβούλιο επέτρεψε την υιοθεσία παιδιών από τη Δανία και το εξωτερικό από ζευγάρια ομοφυλοφίλων, με 62 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

Επίσημο όνομα: Βασίλειο της Δανίας

Πολίτευμα: βασιλευόμενη δημοκρατία

Πληθυσμός: 5,5 εκατομμύρια

Πρωτεύουσα: Κοπεγχάγη

Τρεις μεγαλύτερες πόλεις (βάσει πληθυσμού): Άαρχους, Οντένσε, Άαλμποργκ

Έκταση: 43. 090 τετρ. χλμ.

Κύρια γλώσσα: Δανικά

Κύρια θρησκεία: Χριστιανική

Προσδόκιμο ζωής: Άνδρες: 75.9, γυναίκες 80.5

Νόμισμα: δανική κορόνα

Κύριες εξαγωγές: μηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα, χημικά

Κατά κεφαλήν εγχώριο προϊόν: 30.500 ευρώ

Κατάληξη σελίδων στο Ίντερνετ: .dk

Διεθνής κωδικός τηλεφωνικών κλήσεων: +45

Αρχηγός κράτους: Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄

Ημερομηνία διεξαγωγής ευρωεκλογών: 7 Ιουνίου

Αριθμός ευρωβουλευτών (σήμερα / μετά τις εκλογές του 2009): 14/13

Ποσοστό (%) νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο: 78%

Εθνική εορτή: 5 Ιουνίου

Ποσοστό (%) πληθυσμού κάτω των 18 ετών: 22,29%

Ώρες ηλιοφάνειας τον Ιούνιο (Κοπεγχάγη): 242

Μέση θερμοκρασία στα μέσα Ιουνίου / Ιουλίου: 22 βαθμοί Κελσίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s