Η ημέρα της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ 1950 έγινε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της οντότητας, που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνη την ημέρα στο Παρίσι, ενώ πλανιόταν η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, στον οποίο θα βυθιζόταν όλη η Ευρώπη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman διάβασε στο διεθνή Τύπο μια δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους άνθρακα και χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Το πλήρες κείμενο της δήλωσης δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα του ενθέτου «Η Ευρώπη μας». Οι χώρες στις οποίες απευθύνθηκε, Γαλλία και Γερμανία, είχαν καταστρέψει σχεδόν η μία την άλλη σε μια τρομακτική σύγκρουση που άφησε πίσω της μια αίσθηση υλικής και ηθικής ερήμωσης. Αυτό που πρότεινε ο Robert Schuman ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με τη διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή, του τομέα ο οποίος, την εποχή εκείνη, ήταν η βάση όλης της στρατιωτικής δύναμης. Το 1985, στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Μιλάνο, αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαΐου ως «Ημέρα της Ευρώπης».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης (9η Μαΐου), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρώπη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και σημείο αναφοράς την πλατεία Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων (8/5 – 10/5), η κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης θα ντυθεί με τα χρώματα της Ευρώπης, αντανακλώντας τα μηνύματα και τη σημασία της γιορτής για τους ευρωπαίους πολίτες όλων των ηλικιών.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τους τρόπους με τους οποίους οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και διευκολύνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, καθώς επίσης και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ενόψει των ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστιάζουν στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με το ρόλο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας το δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να ενισχυθεί η σημασία και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Η “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ”

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί κατά τους φετινούς εορτασμούς στην ενημερωτική εκστρατεία «Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει για σας η κοινωνική Ευρώπη;», την οποία ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική απασχόλησης, την κοινωνική πολιτική και την πολιτική ίσων ευκαιριών, καθώς και τα οφέλη τους για τους πολίτες.

Από τα 15 περίπτερα, τα οποία θα λειτουργούν στην πλατεία Αριστοτέλους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί ενημερωτικό υλικό σχετικό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να κατανοήσει επαρκώς και πληρέστερα τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχοντας ενεργά στη μεγάλη γιορτή της Ευρώπης. Στα περίπτερα θα παρίστανται φορείς οι οποίοι υλοποιούν πολιτικές σχετικές με την κοινωνική Ευρώπη στην Ελλάδα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή το Eures.

> Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 8 Μαΐου (εγκαίνια στις 20.00), το Σάββατο 9 Μαΐου (10.00 με 22.00), και την Κυριακή 10 Μαΐου (10.00 με 15.00).

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=el&catId=316

> Για να δείτε τα βιντεοκλίπ της εκστρατείας κοινωνική Ευρώπη, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=679&langId=el

To Cedefop ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές και φοιτητές

ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της Ημέρας της Ευρώπης, το Cedefop -το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης- διοργανώνει εκδήλωση απευθυνόμενη σε μαθητές λυκείου, φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και στους καθηγητές τους, την Παρασκευή 8 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του στην Πυλαία, από τις 10.00 έως τις 13.00. Στην εκδήλωση συμμετέχει η υπηρεσία Europe Direct και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Cedefop θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τις επαγγελματικές δεξιότητες που προβλέπεται να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας κατά τα επόμενα χρόνια. Θα ενημερώσει επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με τα προγράμματα κινητικότητας (κατάρτισης ή εργασίας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και για το πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν θέση εργασίας ή άσκησης στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Οι μαθητές και οι φοιτητές θα εξερευνήσουν τον δικτυακό τόπο του ευρωδιαβατηρίου – Europass που διαχειρίζεται το Cedefop, και θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να δημιουργούν το δικό τους «Ευρωπαϊκό Βιογραφικό». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ξενάγηση στη βιβλιοθήκη και υπηρεσία τεκμηρίωσης του οργανισμού, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην εκδήλωση, οι εγγραφές έχουν πλέον κλείσει, αλλά η εκδήλωση θα επαναληφθεί το φθινόπωρο. Το Cedefop ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία δημοσίων σχέσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση corinna.frey@cedefop.europa.eu.

Η τελευταία σύνοδος πριν από τις ευρωεκλογές

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές πραγματοποιείται από χθες στο Στρασβούργο και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 7 Μαΐου. Τα βασικά σημεία συζήτησης είναι η οδηγία για το χρόνο εργασίας, η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την άδεια μητρότητας, το ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση κατά της οικονομικής κρίσης, το πακέτο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε σχέση με τα δικαιώματα των καταναλωτών και η δέσμη μέτρων για το άσυλο. Στην ολομέλεια θα συζητηθούν τρεις εκθέσεις ελλήνων ευρωβουλευτών: [01] Η έκθεση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου (ΝΔ) για το χρόνο εργασίας στις οδικές μεταφορές, η οποία προτείνει την απόρριψη της τροποποίησης της οδηγίας «για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών». Η έκθεση ψηφίζεται σήμερα. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής απασχόλησης, η νομοθετική πρόταση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη συμπερίληψη των αυτοαπασχολούμενων οδηγών στο πεδίο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. [02] Η έκθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΝ) για την οδηγία σχετικά με την υποχρέωση ανάκτησης ατμών βενζίνης που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού των αυτοκινήτων σε πρατήρια καυσίμων. Η έκθεση ψηφίζεται σήμερα. [03] Η έκθεση της Άννυς Ποδηματά. Κάθε διαφήμιση που αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές των ψυγείων, των πλυντηρίων ή των φούρνων 5ιL’eeη κατ£νάλωσης ενύργειας, έρχεταθ σήμεπα προς συά%e6ήτηση κe1|’u9 ψή¶ιL’f3η.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s