“Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ είναι η ίδια η ζωή – όμορφη, πολύτιμη και ευάλωτη. Αποτελεί επίσης τη βάση της οικονομικής και κοινωνικής μας ευμάρειας. Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί κίνδυνο, το ίδιο ανησυχητικό όσο και η κλιματική αλλαγή”. Τα παραπάνω τόνισε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Η Ευρώπη έχει ορίσει το 2010 χρονολογία-στόχο, για να αναστείλει την απώλεια της βιοποικιλότητας στην Ε.Ε.. Παρόλο όμως που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος για την ανάσχεση της απώλειας, φαίνεται απίθανο ότι θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος. Το συνέδριο κατέληξε στη “Δήλωση της Αθήνας”, που αποτελεί ένα σχέδιο 7+1 σημείων για την προστασία της φύσης:
> Σημασίας της βιοποικιλότητας. Απαιτείται κατανόηση του γεγονότος ότι τα υγιή οικοσυστήματα αποδίδουν απτά οφέλη που αποτελούν τη βάση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής μας ευμάρειας.
> Υφιστάμενη κατάσταση και αναγκαία δράση. Η καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση της βιοποικιλότητας και τις τρέχουσες τάσεις στον τομέα αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Απαιτείται επίσης κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των φυσικών συστημάτων.
> Δίκτυο Natura και στη θάλασσα. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες κατά τα τελευταία χρόνια ήταν η παγίωση του Natura 2000, του ευρωπαϊκού δικτύου των προστατευόμενων περιοχών. Το χερσαίο τμήμα του δικτύου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2010 και το θαλάσσιο αμέσως μετά.
> Προστασία της “συνηθισμένης” βιοποικιλότητας. Η πολιτική της βιοποικιλότητας πρέπει να προσανατολιστεί προς την προστασία της ανθεκτικότητας και του σφρίγους ολόκληρων οικοσυστημάτων, καθώς και των προστατευόμενων περιοχών υψηλής φυσικής αξίας.
> Προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Το “ίχνος βιοποικιλότητας” που αφήνει η Ευρώπη στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου είναι μεγάλο, και μάλιστα η τάση είναι αυξητική. Η αποδάσωση σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να σταματήσει μέχρι το 2030. Απαιτούνται μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν οι ευρωπαϊκές καταναλωτικές συνήθειες στην απώλεια της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.
> Άλλοι τομείς άσκησης πολιτικής. Απαιτείται ενδελεχής έρευνα, για να εντοπιστούν οι τομείς στους οποίους πρέπει να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις της βιοποικιλότητας.
> Χρηματοδότηση. Το πραγματικό ύψος των οικονομικών πόρων που διατίθενται για την προστασία της φύσης παραμένει σχετικά χαμηλό. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αυξηθεί η χρηματοδότηση, αν χρειαστεί.
> Κλιματική αλλαγή. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, και αντιστρόφως. Τα μέτρα για το κλίμα πρέπει να είναι πλήρως συμβατά με τις πολιτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας
Δήμας: H απώλεια της βιοποικιλότητας τρέχει… με 1.000
“ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζουμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Οι ρυθμοί απώλειας της βιοποικιλότητας είναι ως και 1.000 φορές πάνω από τους φυσιολογικούς. Αυτή τη στιγμή απειλούνται από εξαφάνιση ένα στα οκτώ είδη πτηνών, ένα στα τέσσερα θηλαστικά και ένα στα τρία αμφίβια. Τα αίτια απώλειας της βιοποικιλότητας είναι σε μεγάλο βαθμό ανθρωπογενή. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας, και, ολοένα και περισσότερο, η κλιματική αλλαγή, έχουν οδηγήσει στη σημερινή πολύ δυσμενή κατάσταση. Τα τελευταία 30 χρόνια, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σημαντικά και απτά αποτελέσματα στον τομέα της προστασίας της βιοποικιλότητας. Οι ρυθμοί απώλειας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη μειώνονται.
”Το οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Με τους 25.000 οικότοπους που καλύπτει, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος.
”Χάρη στο αυστηρό καθεστώς νομικής προστασίας που παρέχει η Οδηγία για τους οικότοπους, έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε την καταστροφή περιοχών αναντικατάστατου φυσικού πλούτου. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που για πρώτη φορά εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με την οικολογικά ευαίσθητη κοιλάδα Ροσπούντα στην Πολωνία.
”Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας και της αποψίλωσης των δασών, καθώς και για την προώθηση αειφόρων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.
”Παρά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε πολλούς τομείς, η Ε.Ε. δεν φαίνεται ότι θα πετύχει το στόχο ανάσχεσης της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010.Το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.