“Η ΕΟΚ ήταν ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων…”

“Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της ΕΟΚ ήταν ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αυτοί που τη δημιούργησαν είδαν σωστά το ζήτημα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ΕΟΚ κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας καθορίζει και ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει η Ε.Ε. (ΕΟΚ) υπέρ των εργαζομένων. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα τρόπου λειτουργίας της, είναι θέμα της φύσης της η αντιλαϊκή πολιτική. Η θέση του δικαιώθηκε από τις εξελίξεις”: αυτά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει, μιλώντας στο ένθετο “Η Ευρώπη μας” της “Μακεδονίας” της Τρίτης ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

 

Μιλά στο ένθετο “Η Ευρώπη μας” της “Μακεδονίας” της Τρίτης ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης

 

Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Περισσότεροι κομμουνιστές ευρωβουλευτές θα δίνουν ακλόνητα τη μάχη της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από το ευρωκοινοβούλιο, τονίζει ο ευρωβουλευτής Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, μιλώντας στο ένθετο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ», που κυκλοφορεί με τη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Τρίτης. «Τα επιτεύγματα της Ε.Ε. είναι πολλά, αλλά όλα αφορούν το κεφάλαιο», υποστηρίζει. Το ίδιο ισχύει, κατά τη γνώμη του, και για το θεσμικό όργανο, του οποίου είναι μέλος. «Η Ε.Ε. δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει καμία σχέση με την Ευρώπη των λαών», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η μόνη φιλολαϊκή προοπτική είναι η αποδέσμευση από την Ε.Ε.

>> Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η ημέρα της Ευρώπης. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, πιστεύετε ότι δεν θα έπρεπε καν να δημιουργηθεί το πολιτικό μόρφωμα της ΕΟΚ ή ότι θα έπρεπε να λειτουργεί υπό διαφορετικές προϋποθέσεις; 

Η δημιουργία της ΕΟΚ ήταν ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αυτοί που τη δημιούργησαν είδαν σωστά το ζήτημα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ΕΟΚ κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας καθορίζει και ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει η Ε.Ε. (ΕΟΚ) υπέρ των εργαζομένων. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα τρόπου λειτουργίας της, είναι θέμα της φύσης της η αντιλαϊκή πολιτική. Η θέση του δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Από τη “λυκοσυμμαχία” της Ε.Ε. κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι κατασκευαστικές εταιρείες. Και μόνο το γεγονός ότι καθιέρωσαν την 9η Μαΐου ως ημέρα της Ευρώπης δείχνει τον βαθιά αντικομουνιστικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της Ε.Ε. Η 9η Μαΐου είχε καθιερωθεί επί 60 και πάνω χρόνια ως μέρα της νίκης των λαών κατά του ναζισμού-φασισμού. Γι’ αυτή τη νίκη η Σοβιετική Ένωση έδωσε πάνω από είκοσι εκατομμύρια νεκρούς. Η Ε.Ε. θέλει να σβήσει αυτές τις μνήμες. Και κάτι χειρότερο: Βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον κομμουνισμό με το φασισμό. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που διακήρυξε το “Όχι στην Ε.Ε. των μονοπωλίων”, αργότερα το “Όχι στο Μάαστριχ”, που μετέτρεψε την ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι σήμερα το ΚΚΕ δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αντιπαλεύει την πολιτική της στους δρόμους του αγώνα στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και σε διεθνείς κινητοποιήσεις και συναντήσεις. Η Ε.Ε. δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει καμία σχέση με την Ευρώπη των λαών. Η μόνη φιλολαϊκή προοπτική για τον ελληνικό λαό, όπως και για κάθε λαό είναι η ρήξη και αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Είναι η ανυπακοή και η δράση για την Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

> Για ποιους λόγους οι πολίτες να ψηφίσουν ένα κόμμα που διαφωνεί ριζικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε.;

Διότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, επειδή συμφέρει το λαό, υπηρετεί τον εργαζόμενο. Η πρόταση των άλλων πολιτικών δυνάμεων οδηγεί στην πεπατημένη των αντιλαϊκών πολιτικών, συμφέρει την πλουτοκρατία, υπηρετεί το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η ψήφος του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης και προοπτικής, ταυτόχρονα και ψήφος ευθύνης απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που χάνουν κάθε μέρα κατακτήσεις. Στις ευρωεκλογές μπορούμε να πούμε δύο μεγάλα ναι και άλλα μεγάλα όχι. Λέμε όχι στην Ε.Ε. των μονοπωλίων, της κρίσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του μιλιταρισμού, των επεμβάσεων. Λέμε όχι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Λέμε ναι στο ΚΚΕ της ελπίδας και του αγώνα κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία.

> Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείτε ότι ο θεσμός μπορεί να λειτουργήσει ως η φωνή των λαών της Ευρώπης; Τι θα πρέπει να αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., είναι το πολιτικό στήριγμα του κεφαλαίου. Ξεκινώντας από τη θεμελιακή συνθήκη του Μάαστριχ, με τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης -κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων- η Ε.Ε. σήμανε την ολομέτωπη επίθεση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία, η ακρίβεια, η αύξηση του χρόνου εργασίας, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, το ξεπούλημα στρατηγικών τομέων της οικονομίας στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική, αυτά ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο, δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες μαζί. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το ευρωκοινοβούλιο εφαρμόζει το δόγμα του προληπτικού πολέμου, λαμβάνει αποφάσεις για την περιστολή δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών, ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής κατά του λαϊκού κινήματος. Η φωνή των λαών πρέπει να ηχήσει στους δρόμους της αντιμπεριαλιστικής πάλης. Αντίσταση – ανυπακοή – αντεπίθεση. Καμιά υπακοή στο κοινοτικό δίκαιο και στις κοινοτικές αποφάσεις γιατί είναι ταξικές, αντιλαϊκές. Η ΕΕ δεν βελτιώνεται. Γίνεται μόνο χειρότερη.

> Μπορείτε να ξεχωρίσετε έστω ένα επίτευγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των πολιτών;

Για το κεφάλαιο τα επιτεύγματα της Ε.Ε. είναι πολλά. Με ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, άλλοτε για την ανταγωνιστικότητα και την παγκοσμιοποίηση και άλλοτε για τη διέξοδο από την κρίση, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της προώθησαν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις απλήρωτες ώρες εργασίας, την καθιέρωση τριήμερης εργασίας με μειωμένους μισθούς, κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, τις ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις, την επιδοτούμενη εργασία υπέρ επιχειρήσεων κ.ά. Ο κατάλογος των αντιλαϊκών επιτευγμάτων της Ε.Ε. είναι ατελείωτος. Τα μέτρα αντιμετώπισης των δημοσιοοικονομικών ελλειμμάτων, οι δείκτες που έχει θέσει η Ε.Ε. για το σύμφωνο σταθερότητας, το ίδιο το ευρώ είναι εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε. είναι τα απίστευτα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και το κτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων.

> Ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές οι Έλληνες στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ή εκφράζουν την άποψή τους για το πώς λειτουργεί η Ε.Ε.;

Στέλνουν μήνυμα ανυπακοής – ρήξης – ανατροπής για μια Ελλάδας της ικανοποίησης των συγχρόνων κοινωνικών λαϊκών αναγκών, της ευημερίας και αυτοδύναμης ανάπτυξης. Με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν ένα γερό μάθημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να τιμωρήσουν τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ για την υποκρισία του και τον ΛΑΟΣ για τη δημαγωγία του. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις ευρωεκλογές έχει κύριο στόχο να εγκλωβίσουν για μια ακόμα φορά τη λαϊκή αγανάκτηση, να εξωραΐσουν την Ε.Ε. Είναι καβγάς για το πάπλωμα. Με ισχυρό ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού ενωτικού λαϊκού κινήματος, μιας ισχυρής συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για ρήξεις και ανατροπές προς όφελος του λαού.

 

> ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ποια από τις δύο θέσεις έχει μεγαλύτερη ισχύ παρέμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών;

Τόσο το εθνικό κοινοβούλιο όσο και το ευρωκοινοβούλιο αξιοποιήθηκαν από τους βουλευτές μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτή η φωνή γίνεται πιο δυνατή όταν είναι πιο δυνατή η φωνή των αγωνιζόμενων στους δρόμους. Βρεθήκαμε στο πλάι τους στις κινητοποιήσεις στις απεργίες, στα συλλαλητήρια. Για αυτό και είναι προς το συμφέρον του λαού η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί περισσότεροι κομμουνιστές βουλευτές και ευρωβουλευτές θα δίνουν ακλόνητα τη μάχη της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από τη βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s