ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ζουν περισσότερο, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αλλά οι άντρες είναι πιο υγιείς, ιδίως στον Βορρά. Η εκπαίδευση ωφελεί την υγεία και προλαμβάνει την κατάθλιψη. Οι καλές συνθήκες εργασίας ευνοούν την παράταση του εργασιακού βίου. Η κατάρρευση της οικογένειας είναι ένας μύθος. Αυτά είναι κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα της δεύτερης φάσης της Έρευνας για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe – SHARE).
Το ερευνητικό έργο SHARE αποτελεί μια καινοτόμο, σε διεθνές επίπεδο, βάση δεδομένων για την υγεία, την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική και οικογενειακή ζωή περισσοτέρων από 40.000 ατόμων ηλικίας 50 και άνω, από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Μεσόγειο. Η συγκέντρωση των δεδομένων, η οποία ξεκίνησε το 2004, έχει στόχο τη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ψυχοκοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που προσδιορίζουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και τη δημοσίευση αξιόπιστων πορισμάτων, που θα αποτελέσουν τη βάση για τις αλλαγές στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών στους τομείς της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών παροχών. Κατά τη δεύτερη φάση του έργου διεξήχθησαν περίπου 35.000 νέες συνεντεύξεις σε πολίτες 15 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ηλικίας 50 και άνω. Τα ευρήματα καλύπτουν τέσσερις βασικούς τομείς: την Οικονομική κατάσταση, την Υγεία, την Οικογενειακή και Κοινωνική δικτύωση και, τέλος, την Απασχόληση. Αποκαλύπτονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
> Η ανισότητα στην κατανάλωση είναι πολύ μικρότερη από τη χρηματική ανισότητα.
> Οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης είναι πιο υγιείς και πλούσιοι, αλλά οι κάτοικοι των νότιων χωρών ζουν περισσότερο.
> Στη Βόρεια Ευρώπη οι χρηματικές μεταβιβάσεις γίνονται κατά κανόνα από τους γονείς προς τα παιδιά, ενώ στη Νότια από τα παιδιά προς τους γονείς.
> Τα άτομα με καλή κατάσταση υγείας συνταξιοδοτούνται περίπου δύο χρόνια αργότερα, ενώ τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση επιφέρουν πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο), από εθνικούς φορείς των χωρών που συμμετέχουν καθώς και από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Γήρανση των ΗΠΑ.
——————————————————
1 δισ. στον τρίτο κόσμο για στήριξη της γεωργίας
ΕΝΙΣΧΥΣΗ 394 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη του γεωργικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για μέρος του συνολικού πακέτου του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που αποφάσισε να χορηγήσει η Ε.Ε. μέχρι το 2011, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της επάρκειας τροφίμων στις χώρες του τρίτου κόσμου. Με το ποσό αυτό, θα χρηματοδοτηθούν μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής (πιστώσεις, υποδομές, εκπαίδευση όσων απασχολούνται στη γεωργία) αλλά και στην ποιοτική βελτίωση της παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι, αλλά και συμβουλευτική από γεωπόνους και κτηνιάτρους). Με 194 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν το 2009 προγράμματα στήριξης της γεωργίας σε 23 χώρες (στο Μπενίν, τη Βολιβία, το Μπουρούντι, την Καμπότζη, τη Γουατεμάλα, την Τζαμάικα, την Κένυα, την Κιργισία, το Λάος, το Λεσότο, τη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, τη Νικαράγουα, τον Νίγηρα, την Παλαιστίνη, τις Φιλιππίνες, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, τη Σρι Λάνκα, το Τόγκο, την Υεμένη και τη Ζάμπια). Η χρηματοδότηση θα δοθεί μέσω διεθνών οργανισμών, ενώ άλλα 200 εκατομμύρια θα διοχετευτούν σε ΜΚΟ και ιδιώτες που θα υποβάλουν σχετικές προτάσεις σχεδίων. Ήδη στις 30 Μαρτίου η Κομισιόν έλαβε απόφαση για τη χορήγηση άλλων 314 εκατομμυρίων ευρώ σε 23 αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
——————————————————
Καρκινογόνο γλυκαντικό σε αναψυκτικά;
Η γλυκαντική ουσία κυκλαμικό οξύ (Ε952), που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και ενοχοποιείται για καρκινογόνο δράση, έχει καταργηθεί από το 1969 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, για τα αναψυκτικά της ίδιας εταιρείας που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. περιέχουν το Ε952! Αυτό καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, θέτοντας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ερώτημα γιατί η απαγόρευση δεν επεκτείνεται, ιδιαίτερα μάλιστα αφού “νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων”. Στην απάντησή της, η επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου αναφέρει ότι «λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης στον άνθρωπο της ζημίας στους όρχεις, που διαπιστώθηκε στους αρουραίους» το 1985 η Επιτροπή καθιέρωσε μια Επιτρεπόμενη Ημερήσια Δόση (ΕΗΔ) 0-11 mg/kg βάρους του σώματος, η μέγιστη τιμή της οποίας σταδιακά μειώθηκε σε 7 mg/kg βάρους του σώματος ή σε 250 mg/l αναψυκτικού ή χυμού. Η κ. Βασιλείου δεν εξηγεί γιατί δεν απαγορεύτηκε πλήρως η χρήση του κυκλαμικού οξέως, όπως στις ΗΠΑ, απλώς αναφέρει ότι «όλα τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων στην Ε.Ε. ευρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολογούνται όποτε είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες επιστημονικές πληροφορίες. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) γνωμοδοτήσει, σε οποιαδήποτε φάση, ότι το εν λόγω πρόσθετο δεν είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα».
——————————————————
Μια Ελληνίδα στην ανώτατη
βαθμίδα διοίκησης της Ε.Ε.
Στην ανώτατη βαθμίδα διοίκησης στην Ε.Ε. ανήλθε μια ελληνίδα κοινοτική υπάλληλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε την Ειρήνη Σούκα στη θέση του γενικού διευθυντή Προσωπικού και Διοίκησης. Η κ. Σούκα θα είναι υπεύθυνη για την παροχή γενικού στρατηγικού προσανατολισμού και διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης, υπό την εποπτεία του αρμόδιου για τα διοικητικά θέματα επιτρόπου. Η αποστολή της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοίκησης είναι να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της Επιτροπής ως δημόσιας διοίκησης, που βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές και στις γνώσεις. Εκτός από τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, η Γενική Διεύθυνση μεριμνά επίσης για την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της Επιτροπής, των περιουσιακών στοιχείων και των πληροφοριών σε όλα τα κτίρια της Επιτροπής. Η κ. Σούκα είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακών τίτλων των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και των Βρυξελλών (VUB).