Καλύτερες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος οι επιδόσεις των υποψηφίων. Δεν αναμένονται ωστόσο μεγάλες διακυμάνσεις στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, καθώς η συμμετοχή των υποψηφίων ήταν μικρότερη από το 2008.
- Μικρή υποχώρηση των βάσεων αναμένεται στο 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο και μικρή άνοδος στο 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο λόγω της αύξησης του αριθμού των αριστούχων στα Μαθηματικά κατεύθυνσης και γενικής παιδείας και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
- Μεγαλύτερος ο αριθμός των μαθητών που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Λιγότερες οι κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.
- Τι δήλωσαν στη «Μ» όσοι πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ και σε μορφή pdf αρχείου εδώ.
Οι καλές επιδόσεις σπρώχνουν προς τα πάνω τις βάσεις
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Σταθερά υψηλές θα παραμείνουν οι βάσεις στις ιατρικές, τις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές, ενώ ανοδική τάση 300-400 μορίων αναμένεται στις σχολές μέσης και χαμηλής βαθμολογίας εισαγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις. Περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι έπιασαν τη βάση του 10, κάτι που θα οδηγήσει σε άνοδο βάσεων και στα ΤΕΙ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια.
Η αύξηση του αριθμού των μαθητών που έγραψαν πάνω από 10 σημαίνει ότι περισσότεροι θα περάσουν το Σεπτέμβριο τις πύλες σχολών ανώτατης εκπαίδευσης και άρα θα μείνουν λιγότερες κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Από τη 1 μέχρι τις 20 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις επιλογές τους για την εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρκετοί μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση εάν έχουν πετύχει στη σχολή που τους ενδιαφέρει, συγκρίνοντας με τις περσινές βάσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν έως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι θα εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα.
Φέτος τα αποτελέσματα των βαθμολογιών ανακοινώθηκαν πέντε ημέρες νωρίτερα από ό,τι το 2008, ενώ μέχρι και τις 15 Ιουλίου θα εκδοθούν και οι βαθμολογίες που πέτυχαν οι υποψήφιοι στα ειδικά μαθήματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10
Σε σχέση με το 2008 περισσότεροι μαθητές ξεπέρασαν την βάση του 10. Ενδεικτικά:
– Στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 9,69%, στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης 1 αύξηση 9,35% και στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 αύξηση 8,61%.
– Στο μάθημα Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης η αύξηση έφτασε στο 6,06%, στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης 4% και στη Νεοελληνική γλώσσα γενικής παιδείας 3,3%.
– Στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του 10 αυξήθηκε κατά 7,66%.
Αντιθέτως περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι ήταν όσοι έγραψαν κάτω από 10 στην Ιστορία γενικής παιδείας (7,95%), στη Χημεία-Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης 1 (8,15%), στη Βιολογία γενικής παιδείας (2,83%), στην Ηλεκτρολογία τεχνολογικής κατεύθυνσης 1 (3,65%).
Περισσότερα σε σύγκριση με το 2008 ήταν επίσης τα γραπτά που χρειάστηκε να αναβαθμολογηθούν στα μαθήματα Ιστορία γενικής παιδείας (6,15%), και Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης (3%) και Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης (3,7%).
Εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία
Α επιστημονικό πεδίο
– Στις νομικές και παιδαγωγικές σχολές οι βάσεις αναμένεται να παραμείνουν σταθερά υψηλές, με ενδεχόμενη αυξομείωση 30 μορίων.
– Σε σχολές μεσαίας ή χαμηλότερης βαθμολογίας εισαγωγής, όπως η Φιλοσοφική (τμήματα Ιστορικό-Αρχαιολογικό και Ψυχολογίας) η τάση είναι ανοδική.
– Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι οι βάσεις θα ανέβουν 50-100 μόρια.
Β επιστημονικό πεδίο
– Μεγάλη άνοδος, της τάξης των 300-400 μορίων, αναμένεται στις φυσικομαθηματικές σχολές.
– Σε χαμηλόβαθμα τμήματα, όπως αυτά της Γεωπονίας και της Δασολογίας, η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500-600 μόρια στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
– Στα “πράσινα” ΤΕΙ εκτιμάται ότι οι βάσεις θα ανέβουν 300-400 μόρια.
Γ επιστημονικό πεδίο
– Δεν υποχωρούν οι βάσεις στις ιατρικές σχολές, όπου εκτιμάται ότι τα 19.000 μόρια αποτελούν το διαβατήριο για πανεπιστήμια του κέντρου και τα 18.700 μόρια για τα αντίστοιχα της περιφέρειας.
– Άνοδος 50-100 μορίων αναμένεται στο Βιολογικό.
– Ανοδική (κατά 100-150 μόρια) είναι η τάση και στις σχολές παραϊατρικών επαγγελμάτων.
Δ επιστημονικό πεδίο
– Αύξηση κατά 200-300 μόρια αναμένεται στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές. Όλες οι πολυτεχνικές σχολές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το όριο των 18.000 μορίων. Για παράδειγμα, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης η βάση από τα 18.666 μόρια αναμένεται να αγγίξει τα 18.800.
– Κατακόρυφη άνοδος, μέχρι και 800 μόρια, αναμένεται σε τμήματα ΤΕΙ του τέταρτου επιστημονικού πεδίου, όπως αυτοματισμού, ηλεκτρονικής, δομικών έργων, γεωπληροφορικής κτλ. Οι βάσεις σε πολλές σχολές θα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 μορίων.
Ε επιστημονικό πεδίο
– Μεγάλη άνοδος, της τάξης των 300-400 μορίων, αναμένεται στις οικονομικές σχολές.
– Από 300 έως 500 μόρια πιθανολογείται ότι θα ανέλθουν οι βάσεις σε σχολές ΤΕΙ, όπως λογιστικής, τουριστικών επαγγελμάτων κ.ά.
“ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ”
“Οι προτιμήσεις των παιδιών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα των βάσεων”, εκτιμά ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού “Πλαίσιο” Βαγγέλης Παπαγιάγκου. “Πάντως, είναι σαφής η ανοδική τάση στις σχολές χαμηλής και μεσαίας βαθμολογίας εισαγωγής και η σταθερότητα στις υψηλόβαθμες σχολές. Επίσης καταγράφεται μια αύξηση της ζήτησης για σχολές που οδηγούν σε πράσινα επαγγέλματα και αυτό δεν είναι άσχετο με τη συζήτηση περί πράσινης οικονομίας. Αντιθέτως, λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, οι γονείς ενδέχεται να μην επιμείνουν στον ίδιο βαθμό στα παιδιά τους, ώστε να επιλέξουν πολυτεχνικές σχολές”, αναφέρει. Ο ίδιος εκτιμά ότι, λόγω της καλύτερης βαθμολογίας των υποψηφίων, φέτος οι κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι 25% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
- Ο υπουργός Παιδείας. Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους μαθητές που «κατόρθωσαν με πολύ κόπο και θυσίες να περάσουν το κατώφλι του πανεπιστημίου». Και πρόσθεσε: «Όμως θέλω με την ίδια έμφαση να τονίσω ότι οι μαθητές που αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες. Από μία και μοναδική εξέταση δεν κρίνεται ούτε η ευφυΐα, ούτε η κατάρτιση, ούτε η αξία. Όσοι πραγματικά επιθυμούν να περάσουν στο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να απογοητευθούν, αλλά να ξαναπροσπαθήσουν. Όμως η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος»
ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ “Μ” ΟΣΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Στην κορυφή των… αριστούχων
Χρήστος Κοτανίδης, 19.744 μόρια, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
Τελικά το φροντιστήριο δεν πρόσφερε πολλά πράγματα. Η μεγαλύτερη βοήθεια ήταν από το σχολείο μου. Απλώς, όταν πηγαίνουν όλοι, το κάνεις και εσύ για ψυχολογικούς λόγους. Η ουσιαστική επικοινωνία με την οικογένειά μου και με τους καθηγητές μου βοήθησαν να εκμηδενιστεί άγχος. Ο στόχος μου είναι η Ιατρική Θεσσαλονίκης.
Αλίκη Λαζαρίδου, 18.737 μόρια, Καλαμαρί
Δεν ξενύχτησα μετά τις 11 και φόρτσαρα μετά το Πάσχα. Ο στόχος μου είναι η Ιατρική, αλλά και εκεί δεν νομίζω να σκοτωθώ στο διάβασμα.
Σταύρος Τσερανίδης, 19.720 μόρια, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
Ήταν κουραστική χρονιά. Δεν είχα στιγμές ξεκούρασης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια επιβράβευση. Έγινα δεκτός και στα πανεπιστήμια Οξφόρδης και John Hopkins και τώρα πρέπει να αποφασίσω ποιο δρόμο θα ακολουθήσω.
Δημήτρης Ανδρίκος, 19.691 μόρια, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
Ο στόχος μου ήταν η Ιατρική. Δεν πέθανα στο διάβασμα. Τα κατάφερα με τέσσερις ώρες καθημερινά και ιδιαίτερα μια φορά την εβδομάδα. Η συμβουλή μου προς τους τελειόφοιτους λυκείου είναι να διαβάζουν με πρόγραμμα και να βγαίνουν τις Παρασκευές, γιατί το Σάββατο ξενυχτούν περισσότερο και χάνουν την Κυριακή τους.
Παπαδοπούλου Ζωή, 19.641 μόρια, Πειραματικό Λύκειο ΑΠΘ
Πέρυσι είχα περάσει Βιολογικό, αλλά ο στόχος μου ήταν η Ιατρική. Φέτος είχα περισσότερο χρόνο για προετοιμασία και καλύτερη ψυχολογία, αν και είχα ένα σχετικό άγχος, αφού τη δεύτερη χρονιά δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Το σχολείο ελάχιστα σε βοηθάει, είναι χαμένος χρόνος. Όσο για τις εξετάσεις, η έννοια της ευγενούς άμιλλας δεν υπάρχει. Μας μαθαίνουν να πατάμε επί πτωμάτων.
Ελένη Φραγκίδου, 19.619 μόρια, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Δεν είχα ποτέ δυσκολία με το διάβασμα, είναι κάτι που μου αρέσει. Κάθε μέρα διάβαζα το λιγότερο 6-7 ώρες. Ιδιαίτερα έκανα μόνο σε τρία μαθήματα. Θα έλεγα στα παιδιά να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από το σχολείο τους και να ακολουθήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα διαβάσματος. Όσο για μένα, δεν έχω αποφασίσει αν θα δηλώσω πρώτα τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Μιχάλης Βασιλικός, 19.602 μόρια, Πειραματικό Λύκειο ΑΠΘ
Αυτός ο χρόνος ήταν δύσκολος. Έπρεπε να θυσιάσω τις εξόδους με τους φίλους μου, αλλά άξιζε τον κόπο. Τώρα έχω μπροστά μου το δίλημμα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Πρέπει να αποφασίσω μεταξύ Πολυτεχνείου και Ιατρικής. Πρόκειται για απόφαση ζωής.
Δανάη Κουρσόγλου, 19.587 μόρια, 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης
Αποφάσισα πριν από δύο χρόνια να στραφώ στην αρχιτεκτονική, γιατί κατέληξα ότι ως μουσικός θα είχα δυσκολίες στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Φέτος μάλιστα έπρεπε να αφήσω τα μαθήματα κλασικής κιθάρας και χορού, για να επικεντρωθώ στο διάβασμα. Στο σχολείο οι περισσότερες ώρες είναι χαμένες. Τουλάχιστον στο διάλειμμα είχα χρόνο να βλέπω τους φίλους μου.
Γιάννης Πεταλίδης, 19.544 μόρια, 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης
Το διάβασμα δεν μετριέται σε ώρες. Είναι μεγάλο λάθος, αλλά μπαίνουμε όλοι στο τριπάκι. Αν ξανάδινα εξετάσεις, θα διάβαζα το μισό χρόνο, γιατί το ποιοτικό διάβασμα είναι αυτό που έχει σημασία. Μέχρι να φτάσουμε στην γʼ λυκείου, είναι σαν να παίζουμε και ξαφνικά βρισκόμαστε να διαβάζουμε σαν να είμαστε φοιτητές στο πέμπτο έτος. Ο στόχος μου είναι να περάσω Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Φιλίππα Πριτσίνη, 19.500 μόρια, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Δεν έχω αποφασίσει αν θα διαλέξω Πολυτεχνική ή Ιατρική σχολή. Η απόφαση είναι κρίσιμη, γιατί, αν δεν μου αρέσει αυτό που θα σπουδάσω, δεν θα είμαι καλή στο επάγγελμά μου. Πάντως, ως προς το διάβασμα δεν έκανα υπερβολές. Κοιμόμουν τα μεσημέρια και έβγαινα την Παρασκευή και το Σάββατο, γιατί χωρίς ξεκούραση και διασκέδαση δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω.
Νίκος Σιρπιλάζε, 19.496 μόρια, Λύκειο Εχεδώρου
Ο Νίκος πέτυχε να γράψει 20 σε πέντε βασικά μαθήματα. Στόχος του είναι η Στρατιωτική Ιατρική σχολή και είχε ως πρότυπο την εκλιπούσα μητέρα του, που ήταν γιατρός.
Χρήστος Σαμσούρης, 19.363 μόρια, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Χρειάστηκε να κάνω πολλές θυσίες, έκοψα τις βόλτες με φίλους, τη διασκέδαση και αφιερώθηκα στο διάβασμα. Έτυχε τρεις εβδομάδες να ξενυχτάω και να πηγαίνω κατευθείαν στο σχολείο. Τότε ένιωσα να με εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μου και κατέληξα ότι το σημαντικότερο είναι να βρει κανείς την ισορροπία μεταξύ μελέτης και ξεκούρασης. Στόχος μου είναι να περάσω στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης.
Ηλίας Λουτοβίτης, 19.305 μόρια, Λύκειο Πολυγύρου
Από μικρός ασχολιόμουν με τις κατασκευές και έχω απίστευτη συλλογή Lego και ήθελα να γίνω πολιτικός μηχανικός. Πέρυσι πέρασα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη, αλλά αποφάσισα να ξαναδώσω. Την πρώτη χρονιά είχα προετοιμαστεί να γράψω για 18, αλλά δεν υπολόγισα αστάθμητους παράγοντες. Φέτος προετοιμάστηκα για 22.
Πλάτσα Κυριακή Μαρίνα, 19.748 μόρια, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη
Ηλιάνα Σκαραγκού, 19.707 μόρια, Αριστοτέλειο Κολέγιο
Χωρίς φροντιστήριο αλλά με μεθοδικό διάβασμα έγραψε τρία εικοσάρια, δύο 19,9 και ένα 17,5.
Ιωάννης Στεφανής, Γενικό Λύκειο Κομοτηνής
Έγραψε πέντε εικοσαριά και ένα 17,3. Το μυστικό του ήταν το μεθοδικό διάβασμα από την πρώτη μέρα της χρονιάς ώς την τελευταία. “Σε αναγκάζει το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης να στραφείς στα φροντιστήρια. Πρέπει να αλλάξει αυτό και να δομηθεί εκ νέου όλο το σύστημα εκπαίδευσης”, δηλώνει ο ίδιος.
- Ημερίδα. Έξυπνους τρόπους συμπλήρωσης του μηχανογραφικού παρουσιάζει η «Μ». Με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν τις σωστές επιλογές, που θα τους οδηγήσουν στη σχολή που ονειρεύονται και κατʼ επέκταση στην επαγγελματική σταδιοδρομία που επιθυμούν, το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία” διοργανώνει ημερίδα με τίτλο “Σπουδάζω τα θέλω μου”. Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες, όπως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ Παύλος Καρακολτσίδης, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ Νίκος Μουσιόπουλος, η κοσμήτορας της Νομικής σχολής ΑΠΘ Γιάννα Καρίμπαλη, η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο σύμβουλος ΚΕΣΥΠ Χρήστος Αντωνίου και ο διευθυντής σπουδών του εκπαιδευτικού οργανισμού “Πλαίσιο” Ευάγγελος Παπαγιάγκου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου (18.30) στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”. Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά και δωρεάν συναυλία του νεανικού συγκροτήματος “Fanela Rige”, που θα πραγματοποιηθεί δίπλα στο συνεδριακό κέντρο.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/reportage/40664/