ΡΟΔΕΛΑΙΟ Αρωματικός χρυσός στη Δυτική Μακεδονία

 «Δεν πρέπει να χτυπάς μια γυναίκα ούτε με τριαντάφυλλο», λέει μια κινεζική παροιμία. Αντιθέτως, αν της χαρίσεις ένα μπουκάλι ροδέλαιο, θα το εκτιμούσε ιδιαιτέρως, καθώς αυτός ο “αρωματικός χρυσός” τιμάται προς 6.000 ευρώ το κιλό!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Ο τομέας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική απάντηση στα αδιέξοδα της ελληνικής γεωργίας, σημειώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του μοναδικού εν Ελλάδι Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Κουκάκης. Ο συνεταιρισμός αυτή τη στιγμή έχει 150 στρέμματα λεβάντας και 65 στρέμματα ροδώνων στο νομό Κοζάνης. Συνεργάζεται με τρεις φαρμακοβιομηχανίες από το εξωτερικό και με δύο εγχώριες και διαπραγματεύεται το κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών με ευρωπαϊκές εταιρείες αρωμάτων. Παράλληλα εξασφάλισε χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από τη νομαρχία Κοζάνης (από τα ανταποδοτικά κονδύλια της ΔΕΗ), για να δημιουργήσει τις δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις απόσταξης. “Από τη μια τα φουγάρα, και από την άλλη οι ροδώνες”, σχολιάζει ο κ. Κουκάκης, καταθέτοντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση των παλαιών ορυχείων με καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως της λεβάντας και του κρόκου. Στους στόχους τού συνεταιρισμού περιλαμβάνεται ακόμη η ανέγερση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας, καθώς και η επέκταση των καλλιεργειών και σε άλλα φαρμακευτικά και αρωματικά είδη.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Ένα κιλό ροδέλαιο μπορεί να κοστίζει από 6.000 έως 8.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Κουκάκης αναφέρει ότι «οι Βούλγαροι έσπασαν τις τιμές», κάνοντας λόγο για «μαφία του τριαντάφυλλου» που έχει συστήσει καρτέλ. Για να παραχθεί αυτό το κιλό, χρειάζονται 4,5 τόνοι μπουμπουκιών που συλλέγονται από 25 στρέμματα ροδώνων. Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται 2-3 χρόνια για να μεγαλώσουν, ενώ για τη συγκομιδή, που διαρκεί μόλις τρεις εβδομάδες, χρειάζεται να δουλεύουν τουλάχιστον δέκα εργάτες σε κάθε ροδώνα, και μάλιστα πριν ανατείλει ο ήλιος. Όσο για τη λεβάντα, η στρεμματική απόδοση είναι μεγαλύτερη -έως 10 κιλά το στρέμμα- αλλά και η τιμή είναι χαμηλότερη -50 έως 80 ευρώ το λίτρο.
Σε κάθε περίπτωση, με τέτοιες αστρονομικές τιμές η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν απέραντο ροδώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με καλλιέργεια 800.000 στρεμμάτων αρωματικών φυτών η Ευρώπη δεν καλύπτει τις ανάγκες της και προχωρά σε εισαγωγές από τρίτες χώρες -η αξία των οποίων το 2000 ήταν 786 εκατ. ευρώ!

  • 800.000 στρέμματα είναι η καλλιεργούμενη έκταση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ε.Ε.
  • 18.000 στρέμματα εξ αυτών είναι στην Ελλάδα
  • 786 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των εισαγωγών αρωματικών φυτών στην Ε.Ε. το 2000
  • 1.200 ευρώ είναι η στρεμματική απόδοση για τα αιθέρια έλαια και 300 ευρώ για τα φαρμακευτικά φυτά
  • 6.000-8.000 ευρώ το κιλό πωλείται το ροδέλαιο
  • 50-80 ευρώ το λίτρο τιμάται η λεβάντα.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/41587/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s