Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του δημοσίου παραπέμπονται να απολογηθούν ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Γιώργος Ξηραδάκης, καθώς και άλλα 12 στελέχη της εταιρείας, για την εκποίηση ενός «φιλέτου» 30 στρεμμάτων αμμουδιάς στην Παραλία Κατερίνης, που πουλήθηκε ως χωράφι αντί 1,2 εκατ ευρώ.
Αν και είναι πάνω στο κύμα, η έκταση είχε χαρακτηριστεί ως αγρόκτημα, κάτι που σαφώς μειώνει την αντικειμενική αξία. Παρʼ όλα αυτά το τίμημα που καταβλήθηκε για την αγορά της παραλιακής έκτασης ήταν χαμηλότερο ακόμη και από την αντικειμενική που είχε ως αγρόκτημα.
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕΙΟΔΟΤΗ
Το 2004 σε έκθεση των ορκωτών λογιστών για λογαριασμό της ΚΕΔ το δημόσιο κτήμα 340 περιγράφεται ως αγροτεμάχιο, εμβαδού 29.656,82 τ.μ., το οποίο συνορεύει με ιδιοκτησίες τρίτων και όχι με την οριογραμμή της παραλίας. Δεν αναφέρεται η “αντικειμενική αξία” του ακινήτου, αλλά η “συνολική”, που προσδιορίζεται στα 1.141.788 ευρώ, με τιμές 2004. Τον Απρίλιο του 2005 η ΚΕΔ αποφασίζει να εκποιήσει το συγκεκριμένο δημόσιο κτήμα, το οποίο στη δημοπρασία που ακολουθεί τον Ιούνιο εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερο εμβαδόν (31.076,82 τ.μ.). Προσφορά καταθέτει μόνο ένας ιδιώτης, παρόλα αυτά ο διαγωνισμός δεν κηρύσσεται άγονος και εντός δεκαημέρου η έκταση αλλάζει χέρια, αντί ποσού 1.207.500 ευρώ.
ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
Κατά περίεργη σύμπτωση, ο ιδιώτης που κατέθεσε προσφορά στη δημοπρασία είναι ο ίδιος που το Δεκέμβριο του 2003 ζήτησε από την αρχαιολογική υπηρεσία τη χορήγηση άδειας εκσκαφής για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα στο συγκεκριμένο κτήμα. Τότε όμως η έκταση εξακολουθούσε να ανήκει στο δημόσιο και ούτε καν είχε αποφασιστεί η εκποίησή του. Η άδεια χορηγήθηκε με αξιοζήλευτη για δημόσια υπηρεσία ταχύτητα, μία μέρα μετά την Πρωτοχρονιά του 2004.
Δεύτερη ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Στις 12 Ιουλίου 2005 αποστάλθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρώτο στάδιο της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ του δήμου Παραλίας, όπου η περιοχή από τον παραλιακό δρόμο Παραλίας – Κορινού μέχρι τη θάλασσα προτείνεται ως περιοχή ειδικής προστασίας. Από εικοσαημέρου όμως το αποτέλεσμα της δημοπρασίας είχε ήδη κατακυρωθεί.
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ
Δύο ημέρες αργότερα υπογράφηκαν και τα συμβόλαια, στα οποία η αντικειμενική αξία για τα 31.076,82 τ.μ. της χαρακτηρισμένη ως “αγροτεμάχιο” έκτασης προσδιορίστηκε σε 1.282.079,80 ευρώ. Ο ιδιώτης αγόρσε το “αγροτεμάχιο” – το οποίο στην ουσία ήταν ένα “φιλέτο” γης πάνω στην παραλία- σε τιμή μικρότερη κατά 80.0000 ευρώ και από την αντικειμενική, που ήδη ήταν μειωμένη λόγω χαρακτηρισμού. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεταγενέστερο έλεγχο η αρμόδια Β΄ ΔΟΥ Κατερίνης προσδιόρισε την αντικειμενική αξία του ακινήτου πολύ υψηλότερα.
Σε διάστημα έξι μηνών (Ιούλιος 2005 – Ιανουάριος 2006) η έκταση άλλαξε ζώνη χρήσεων γης, βγήκε από την περιοχή ειδικής προστασίας και στο β’ στάδιο της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ εντάχθηκε σε ζώνη γεωργικής γης με δυνατότητα χωροθέτησης δραστηριοτήτων τουρισμού – αναψυχής. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Πιερίας που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν ζήτησαν αναθεώρηση ή και ακύρωση της αλλαγής χρήσης, γιατί «ο χαρακτηρισμός της εν λόγω περιοχής ως γεωργικής είναι άστοχος, διότι η έκταση είναι καθαρά αμμώδης, η δυνατότητα δόμησης σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή (50-80μ.) θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα διάβρωσης των ακτών και οι παρεμβάσεις στη ζώνη αυτή θα πρέπει να είναι περιορισμένες και ήπιας μορφής».
Στο τέλος του 2007 η μελέτη χρήσεων γης ολοκληρώθηκε. Η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι η εκτός σχεδίου δόμηση κατοικίας στην περιοχή επιτρέπεται μόνο στις προϋφιστάμενες ιδιωτικές εκτάσεις. Στο μεταξύ όμως είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια με το προηγούμενο καθεστώς, επομένως η ανοικοδόμηση της ξενοδοχειακής μονάδας προχώρησε κανονικά.
Η καταγγελία στην εισαγγελία του Αρίου Πάγου
Για την υπόθεση ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Αντώνης Καρπούζας είχε κάνει αναφορά από το Μάιο του 2008 προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά. Ο τελευταίος παρήγγειλε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και η εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών αποφάσισε να παραπέμψει για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του δημοσίου τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ Γιώργο Ξηραδάκη και για συνέργεια άλλα 12 στελέχη της εταιρείας, που ενέχονται στην υπόθεση. Η υπόθεση ανατέθηκε στον δέκατο τακτικό ανακριτή για τις περαιτέρω ενέργειες και διαδικασίες.
«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
Διακομματική και ενορχηστρωμένη χαρακτηρίζει την προσπάθεια, ο βουλευτής της Καρπούζας, επιμερίζοντας ευθύνες σε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής. Όπως καταγγέλλει στη «Μ», η ξενοδοχειακή μονάδα, που δημιουργήθηκε στο μεταξύ, «λειτουργεί χωρίς να έχει νόμιμο σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Με πολιτικές παρεμβάσεις αποτρέπεται οποιοσδήποτε έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Επιπλέον ο δήμαρχος Παραλίας, με μια παράνομη απόφαση, για την οποία δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, παραχώρησε μια έκταση 27,5 στρεμμάτων για πάρκιγκ αντί ετήσιου μισθώματος 2.000 ευρώ».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»