ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ
Tης Σοφίας Χριστοφορίδου
Τεράστια «κοιτάσματα πετρελαίου» διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα, υπό τη μορφή ζεστού νερού, που κυκλοφορεί στο υπέδαφός της. Μόνο τα γνωστά γεωθερμικά πεδία της Μακεδονίας και της Θράκης να αξιοποιούνταν, η ενέργεια που θα προέκυπτε θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Αυτό σημαίνει δυόμισι φορές την ετήσια παραγωγή του κοιτάσματος του Πρίνου, του μοναδικού από το οποίο γίνεται άντληση “μαύρου χρυσού” στη χώρα μας.
Το ενεργειακό απόθεμα που υπάρχει κάτω από τη γη, με τη μορφή ζεστού νερού, αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1.000 θερμικά MWt ετησίως, εκ των οποίων η χώρα μας αξιοποιεί μόλις τα 70 MWt. Το δυναμικό των γνωστών γεωθερμικών πεδίων της Βόρειας Ελλάδας είναι 200 MWt, αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Μιχάλης Φυτικάς. Με άλλα λόγια έχουμε ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο κάτω από τα πόδια μας.
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Το κοίτασμα του Πρίνου έδωσε περίπου 10 εκατομμύρια τόνους αργού τη χρυσή δεκαετία του ʼ80, όταν το πετρέλαιο έρεε άφθονο. Σήμερα η παραγωγή έχει περιοριστεί στα 1.300 βαρέλια ημερησίως, ήτοι λιγότερο από 65.000 τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα η ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί από τα γνωστά γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας αντιστοιχεί σε 160.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος, δηλαδή σε ποσότητα δυόμισι φορές μεγαλύτερη από αυτήν που αντλείται από το κοίτασμα της Θάσου.
ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ
Στα γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία του νερού είναι της τάξης των 30 – 90 βαθμών Κελσίου και χαρακτηρίζονται πεδία χαμηλής θερμοκρασίας – υψηλής θερμοκρασίας ρευστά θεωρούνται τα άνω των 90 βαθμών. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το “χαμηλής” θερμοκρασίας ρευστό αξίζει όσο χιλιάδες τόνοι πετρελαίου. Έχει υπολογιστεί ότι για να ζεσταθούν 100 κυβικά μέτρα νερού από τους 17 στους 70 βαθμούς Κελσίου απαιτούνται 500 λίτρα πετρελαίου την ώρα.
Η ενέργεια που προκύπτει από μία γεώτρηση που βγάζει νερό 70 βαθμών Κελσίου μπορεί να αντικαταστήσει έως και 3.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αν, αντί για πετρέλαιο, χρησιμοποιούνταν η γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση δημόσιων κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στη γεωργία μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Όσο για το κόστος μίας γεώτρησης, κυμαίνεται από 50.000 έως 70.000 ευρώ, ενώ η απόσβεση επιτυγχάνεται μέσα σε δυο – τρία χρόνια.
ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Ανάπτυξης, οι γεωθερμικές περιοχές της Ελλάδας έχουν υπαχθεί σε κατηγορίες βεβαιωμένων ή πιθανών πεδίων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και το βαθμό αξιοπιστίας των εκτιμήσεων που έχουν γίνει από σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες.
Βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία
1. Αγκίστρου (Σέρρες)
2. Σιδηροκάστρου (Σέρρες)
3. Θερμών Νιγρίτας (Σέρρες)
4. Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)
5. Ν. Απολλωνία (Θεσσαλονίκη)
6. Σάνης – Αφύτου (Χαλκιδική)
7. Αρίστηνου (Έβρος)
8. Σαπών (Ροδόπη)
9. Κορβύλης (Ροδόπη)
10. Λίμνης Μητρικού
11. Νέας Κεσσάνης (Ξάνθη)
12. Ερατεινού (Καβάλα)
Πιθανά γεωθερμικά πεδία
Σιδηροκάστρου (Σέρρες)
Λιθότοπου Ηράκλειας (Σέρρες)
Ανθεμούντα (Θεσσαλονίκη)
Ελαιοχωρίων (Χαλκιδική)
Αρίστηνου (Έβρος)
Κορβύλης – Σαπών (Ροδόπη)
Λίμνης Μητρικού (Ροδόπη)
Ερασμίου – Μαγγάνων (Ξάνθη)
Ερατεινού (Καβάλα)
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» http://www.makthes.gr/news/economy/41420/