Δραματική αύξηση των καταγγελιών για τα χαμένα παιδιά

Το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι καταγγελίες για εξαφανίσεις ανηλίκων έφτασαν τις 159. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 200% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξάμηνου του 2008.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Η Μαρίνα είναι 15 ετών. Ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου εξαφανίστηκε από το εξοχικό σπίτι όπου διέμενε. Είχε καστανόξανθα μαλλιά και φορούσε σκουλαρίκι στη μύτη. Η περιγραφή θυμίζει την ηρωίδα του σίριαλ “Χαρά αγνοείται”.
Ευτυχώς εκεί σταματούν οι ομοιότητες των δύο περιπτώσεων, καθώς χθες η νεαρή κοπέλα βρέθηκε σώα. Για πολλούς άλλους ανήλικους η αναζήτηση από το Χαμόγελο του Παιδιού συνεχίζεται.
Επί χρόνια η αφίσα του Χαμόγελου του Παιδιού με τη φωτογραφία του Άλεξ από τη Βέροια ήταν αναρτημένη σε ΚΤΕΛ, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων, καθώς και στο ίντερνετ. Μετά την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο, ο Άλεξ έπαψε πλέον να περιλαμβάνεται στα παιδιά που αναζητούνται.
Κάποια παιδιά εξαφανίστηκαν όταν ήταν τεσσάρων, τριών ή και δύο ετών και σήμερα είναι έφηβοι ή ενήλικες. Το Χαμόγελο συνεχίζει την αναζήτηση, χρησιμοποιώντας ψηφιακές απεικονίσεις του πώς μπορεί να μοιάζουν σήμερα αυτά τα παιδιά.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ
Το 2005, όταν άρχισε να ασχολείται ενεργά με το θέμα των εξαφανίσεων ανηλίκων, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε καταγγελίες για 34 περιπτώσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι καταγγελίες έφτασαν τις 159. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι κατά 200% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξάμηνου του 2008! «Πλέον ο κόσμος είναι πιο ενεργοποιημένος και απευθύνεται σε εμάς, για να αναφέρει περιπτώσεις εξαφανίσεων», εξηγεί ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κ. Γιαννόπουλος. Από το σύνολο των 159 περιπτώσεων εξαφάνισης, πολλές αφορούσαν διενέξεις μεταξύ γονέων για το θέμα της επιμέλειας, γονικές αρπαγές κ.ά., ενώ από τα 93 παιδιά που αναζήτησε φέτος ο σύλλογος, τα 88 βρέθηκαν και τα πέντε εξακολουθούν να αναζητούνται.
Το τετραψήφιο 1056 χτύπησε 172.000 φορές μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2009, καταγράφοντας αύξηση 192% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συνολικά 4.000 τηλεφωνήματα αφορούσαν καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση, τράφικιγκ ή την παροχή πληροφοριών για εξαφανισμένα παιδιά. Το ίδιο διάστημα στα σπίτια του Χαμόγελου φιλοξενήθηκαν 272 παιδιά, εκ των οποίων 170 είχαν βιώσει την εγκατάλειψη από τους γονείς τους, 25 σωματική κακοποίηση και τα έξι σεξουαλική κακοποίηση.

Αναζητούνται επί μέρες ή και χρόνια

– MADELEINE McCANN.Η αναζήτηση των γονιών της Μαντλίν είχε συγκλονίσει όλη την Ευρώπη. Η μικρή απήχθη το 2007 από το δωμάτιο ξενοδοχείου στην Πορτογαλία, όπου είχε παει με τους γονείς της για διακοπές. Σήμερα είναι 6 ετών.

– ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ. Αναζητείται επί 28 χρόνια, από το 1981, όταν εξαφανίστηκε σε ηλικία 2,5 ετών. Σήμερα η Άννα είναι 30 ετών.

– ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ. Αγνοείται η τύχη του επί 17 χρόνια. Όταν χάθηκε ήταν 10 ετών.

– ZAHRA MOSA. Η Ζαΐρα είναι περίπου 14 ετών. Εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2008 από την Αρχαία Κόρινθο και έκτοτε αγνοείται. Το κορίτσι δεν μιλά ελληνικά.

– ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ. Η 15χρονη Ανδριάνα εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Κουκάκι στις 6 Ιουλίου 2009 στις 11 το βράδυ. Έχει καστανά μαλλιά και μάτια, ένα σημάδι στο σαγόνι από παλιό τραυματισμό, είναι 50 κιλά και 1,70 ύψος.

– SAMEEM FAZLI. Ο 8χρονος Sammem είναι αφγανικής καταγωγής και διαμένει στην Αυστρία. Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του για διακοπές. Εξαφανίστηκε στις 14 Ιουλίου 2009. Το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν μιλά καθόλου ελληνικά.

Βασανιστήρια με θύτες γονείς

Ούτε ένας ιεροεξεταστής του Μεσαίωνα δεν θα μπορούσε να κρεμάσει ένα παιδί ανάποδα από μια αλυσίδα και να βυθίζει το κεφάλι του στη λεκάνη της τουαλέτας! Κι όμως αυτό συνέβη στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Θύμα ήταν ένα… «ατίθασο» 9χρονο αγόρι και θύτης ο πατέρας του, που ήθελε να το… συνετίσει. Το περιστατικό δεν είναι το μόνο ούτε το πιο φρικιαστικό από αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι δουλεύουν για το Χαμόγελο του Παιδιού. Παιδικά σώματα γεμάτα δαγκωματιές από ποντίκια, εγκαύματα από σβησμένα τσιγάρα, πληγές από ψαλίδια που καρφώθηκαν στην πλάτη. Τρυφερές ψυχές που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τους ίδιους τους γονείς τους, παιδιά που αφέθηκαν στα όρια της εξάντλησης από την πείνα σε κλειδωμένα δωμάτια και τα βρήκαν σε κατάσταση Μόγλη. «Τα πληγωμένα παιδιά του σήμερα, που συσσωρεύουν τις ενοχές και το θυμό τους, είναι τα παιδιά που θα βγάλουν την οργή τους αύριο στη δική τους οικογένεια και στην κοινωνία συνολικά», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Το Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος. Τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών δεν αφορούν μόνο φτωχούς, μετανάστες, Τσιγγάνους, ναρκομανείς ή ψυχικά ασθενείς. «Υπάρχουν ‘ευυπόληπτοιʼ πολίτες, που όταν κλείνουν τις πόρτες στις βίλες τους, κακοποιούν τα παιδιά τους. Απλώς σε αυτή την περίπτωση είναι πιο εύκολο να κουκουλωθεί το συμβάν», αναφέρει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s