Πόλεμος για το άλας της γης

Ιδιωτικό μονοπώλιο στο αλάτι βλέπουν πίσω από την κυβερνητική πρόθεση αποκρατικοποίησης της εταιρείας “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.” πέντε βιομηχανίες επεξεργασίας και μεταποίησης άλατος. Στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης αντιδρούν και οι δήμοι, στα όρια των οποίων υπάρχουν οι αλυκές, διεκδικώντας να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείρισή τους.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Σήμερα η μοναδική εταιρεία που παράγει αλάτι στην Ελλάδα είναι η “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.” Το ελληνικό δημόσιο, που κατέχει το 55% των μετοχών, αναζητά αγοραστή. Το 20% ανήκει στους δήμους, όπου υπάρχουν οι αλυκές (Μεσολόγγι, Κίτρος Πιερίας, Ν. Κεσσάνη Ξάνθης, Μέση Ροδόπης, Μεγάλο Έμβολο Θεσσαλονίκης, Καλλονή και Πολίχνιτος Λέσβου και Αδάμας Μήλου), ενώ το 25% των μετοχών κατέχει η εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας αλατιού “Κάλας”.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ
Η “Κάλας” δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για αύξηση του ποσοστού της, ωστόσο υποστηρίζει ότι είναι πρώιμη οποιαδήποτε συζήτηση, την ώρα που η κυβέρνηση έχει εκφράσει απλώς πρόθεση, χωρίς να εξειδικεύσει τους όρους ιδιωτικοποίησης. “Πάντα υπάρχει ένα εν γένει ενδιαφέρον”, ανέφερε στη “Μ” ο γενικός διευθυντής της “Κάλας” Νίκος Ξένος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονοπώλιο, ακόμη και αν η εταιρεία του αποκτήσει το 80% των μετοχών των Ελληνικών Αλυκών, γιατί «έτσι κι αλλιώς η εγχώρια παραγωγή αλατιού δεν επαρκεί και η Ελλάδα καλύπτει το 50% των αναγκών της κάνοντας εισαγωγές, και μάλιστα σε καλύτερες τιμές».
Αντίθετη άποψη έχουν πέντε ανταγωνιστές της “Κάλας” (Δαδακαρίδης Α.Ε., Πέρλα Ελληνικόν Άλας ΕΠΕ, Σεντουξής Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε., Σ. Χοροζόγλου & ΣΙΑ Ο.Ε., Χιών ΑΒΕΕ), που φοβούνται ότι “πάγιος στόχος της (Κάλας) είναι να μονοπωλήσει την αγορά με όλες τις εντεύθεν συνέπειες για την ελληνική παραγωγή και τις εξαγωγές των βιομηχανιών τροφίμων”. Όπως επισήμαναν σε υπόμνημα προς τον υπουργό Οικονομικών, “η ʽΕλληνικές Αλυκές Α.Ε.ʼ έχει παίξει θετικό ρόλο ρυθμιστή της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική αγορά και η πολιτική πωλήσεων που ακολουθεί χωρίς διακρίσεις”. Επισήμαναν ακόμη ότι οι “Ελληνικές Αλυκές A.E.” είναι μια υγιής και κερδοφόρα εταιρεία του δημοσίου, που αξιοποιεί τον αιγιαλό και τη θάλασσα της χώρας κατόπιν παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο.

ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
“Για πρώτη φορά μετά από συσσωρευμένες ζημίες ετών, η ʽΕλληνικές Αλυκές ΑΕʼ παρουσίασε κέρδη το 2008, έχει μηδενίσει το χρέος της, έχει αυξήσει τις πωλήσεις κατά 15% και μείωσε τις διοικητικές δαπάνες κατά 30%, ενώ προχωρά στα επενδυτικά της σχέδια με ίδιους πόρους”, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Καλόπουλος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είναι πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την πώληση αφρίνας, ενός εξαιρετικού είδους αλατιού, που πωλείται προς 20.000 ευρώ ο τόνος στις αγορές του εξωτερικού. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η εταιρεία αναμένεται να διπλασιάσει τα κέρδη της το 2009 και να τα εξαπλασιάσει μέχρι το 2010!
Στο ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης των αλυκών αντέδρασαν, καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ και της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για “ακατανόητη επιλογή στο βωμό εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων”.

Δήμος Πύδνας: Θα κρατήσουμε την Αλυκή του Κίτρου

“Είμαστε αρνητικοί σε κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς της Αλυκής Κίτρου. Οι αλυκές αποτελούν πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής μας”, δήλωσε στη “Μ” ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης. Αν και η εταιρεία “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.” διαχειρίζεται συνολικά τις αλυκές της χώρας, ο δήμος θεωρεί εφικτό να διεκδικήσει αυτοτελώς την αλυκή Κίτρου. Μάλιστα έχει αναθέσει μελέτη βιωσιμότητας μιας μελλοντικής επένδυσης από πλευράς δήμου. “Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αλυκή, όχι μόνο για να παράγουμε και να πωλούμε αλάτι. Σήμερα τα τηγάνια της αλυκής γεμίζουν με κόσμο που κάνει ιαματικά μπάνια στη λάσπη, ενώ στον υγροβιότοπο ενδημούν 120 είδη σπάνιων πτηνών. Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα δύο στοιχεία για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού”, λέει.

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/42655/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s