Ασθενείς από όλη την Ελλάδα ταξιδεύουν μέχρι την Αλεξανδρούπολη για να κάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις ή να υποβληθούν σε δύσκολες επεμβάσεις στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ), ένα από τα δύο πανεπιστημιακά ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.
Το επιστημονικό έργο του ΕΛΚΕΘΟΠ εστιάζεται στη θεραπεία της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με λέιζερ, στη θεραπεία γλαυκώματος και καταρράκτη, καθώς και στη μεταμόσχευση κερατοειδούς, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται οι απεικονιστικές μέθοδοι, η επιδημιολογία καθώς και η βιοχημική και γονιδιακή μελέτη των οφθαλμικών παθήσεων.
ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Ινστιτούτο ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ το μόνο αντίστοιχο πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης. “Το ΕΛΚΕΘΟΠ έχει θέσει υψηλά πρότυπα λειτουργίας τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο” σημειώνει ο διευθυντής του, καθηγητής Βασίλης Κοζομπόλης. “Διαθέτει όλη τη γκάμα των πιο σύγχρονων μηχανημάτων διάγνωσης και θεραπείας παθήσεων του οφθαλμού, κάτι που δεν απαντάται εύκολα αλλού. Επιπλέον, η οργανική ένταξή του στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική εξασφαλίζει στους ασθενείς συνολική αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών τους προβλημάτων. Γιʼ αυτό και έχουμε ασθενείς από τη Θεσσαλία, την Αθήνα, ακόμη και από την Πελοπόννησο”, εξηγεί. Το κόστος των διαγνωστικών και θεραπευτικών επεμβάσεων είναι σχετικά χαμηλό, ενώ τα έσοδα του ΕΛΚΕΘΟΠ διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου. Μʼ αυτό τον τρόπο οι ασθενείς χρηματοδοτούν τη συνέχιση της πανεπιστημιακής έρευνας.
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Εκτός από τον τομέα της κλινικής εξέτασης και της έρευνας, το ΕΛΚΕΘΟΠ παράγει και εκπαιδευτικό έργο. Οφθαλμίατροι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο εξειδικεύονται στις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται εκεί, ενώ από το Φεβρουάριο θα λειτουργήσει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Ο κ. Κοζομπόλης φιλοδοξεί να καταστήσει την οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης -την οποία επίσης διευθύνει- επίσημο μεταμοσχευτικό κέντρο. Ήδη από το καλοκαίρι του 2007, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς, η κλινική μετρά δεκάδες επιτυχείς επεμβάσεις. Στο πλαίσιο του ΕΛΚΕΘΟΠ και της πανεπιστημιακής κλινικής λειτουργούν επίσης τμήματα παθήσεων κερατοειδούς, χειρουργικής του καταρράκτη, γλαυκώματος και περιμετρίας, παθολογίας και χειρουργικής βυθού του οφθαλμού, παιδοοφθαλμολογίας και στραβισμού, οφθαλμικών υπερήχων, οφθαλμοπλαστικής, διαθλαστικής χειρουργικής, Argon και Yag Laser.
Ποιες θεραπευτικές μέθοδοι εφαρμόζονται
Διόρθωση με λέιζερ: Τα καινούργια ExcimerLasers που διαθέτει για τη διόρθωση διαθλαστικών παθήσεων (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία των λέιζερ. “Η διόρθωση έχει γίνει τρόπον τινά ρουτίνα. Το υποτιθέμενο ρίσκο είναι από μηδαμινό έως ελάχιστο. Το ρίσκο των μολύνσεων από τη χρήση φακών επαφής είναι πιο αυξημένο” επισημαίνει ο κ. Κοζομπόλης. Η θεραπεία μαζί με την προετοιμασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά για κάθε μάτι και είναι ανώδυνη. Το κόστος της είναι της τάξης των 2.400 ευρώ – “πιο πολύ συμφέρει να κάνεις τη διόρθωση παρά να αγοράζεις γυαλιά και φακούς κάθε χρόνο” σχολιάζει ο κ. Κοζομπόλης.
Γλαύκωμα: Το ΕΛΚΕΘΟΠ ανέπτυξε δύο διεθνείς πατέντες για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης του γλαυκώματος, με τη χρήση ενός ενδοφακού που φέρει εξειδικευμένο λογισμικό, ώστε να μεταδίδει δεδομένα σχετικά με την ενδοφθάλμια πίεση. Παράλληλα εφαρμόζει εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας (οπτική τομογραφία, οφθαλμοσκόπηση, τονομέτρηση, τραμπεκουλοπλαστική με laser, ιριδοτομή κτλ.). Σημειώνεται ότι η οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου είναι από τις λίγες κλινικές στην Ευρώπη που εφαρμόζει την εν τω βάθει σκληρεκτομή, μια επέμβαση με την οποία δεν χρειάζεται να ανοιχτεί το τοίχωμα του βολβού.
Κερατοκώνος: Στο ΕΛΚΕΘΟΠ λειτουργεί ένα από τα λίγα τμήματα στη χώρα που ασχολούνται με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, με την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου που σταματά την εξέλιξή του, με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA) για τον πολυμερισμού του κολλαγόνου του κερατοειδούς. Στο ΕΛΚΕΘΟΠ πραγματοποιούνται επίσης μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, σε συνδυασμό με την ένθεση ενδοφακού ARTISAN.