Δημήτρης Τριχόπουλος: Η χειρότερη γρίπη είναι η φημολογία!

 Καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του Η1Ν1 προτείνει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι η νέα γρίπη είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη συνήθη και εκτιμά ότι οι θάνατοι από τον ιό στη χώρα μας δεν θα ξεπεράσουν τους σαράντα, ακόμη κι αν τα κρούσματα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο. 

Η ανερμάτιστη φημολογία, που πρώτα δημιούργησε πανικό απέναντι στον ιό και στη συνέχεια θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σύγχρονη δημόσια υγεία, σχολιάζει στη “ΜτΚ”. “Από τότε που άρχισε η συζήτηση για τη γρίπη μέχρι τώρα έχουμε 4-5 θανάτους από τη γρίπη και τουλάχιστον 100 από τροχαία”, σημειώνει.
Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr
Ο χειμώνας στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου έχει ήδη περάσει. Τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ως προς τα κρούσματα και τους θανάτους; Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που είναι χώρες ανάλογης ανάπτυξης μʼ εμάς, είχαν 100 θανάτους σε πληθυσμό 25 εκατομμυρίων. Με βάση αυτό περιμένουμε να έχουμε γύρω στους 40 θανάτους. Κρούσματα μπορεί να έχουμε και 500.000, αυτό όμως δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει καθόλου.

Αυτή η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με την κοινή; Είναι εξίσου σοβαρή, μόνο που η κοινή γρίπη προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, ενώ η νέα γρίπη μπορεί να προσβάλει νέα άτομα. Το να προσβληθεί κανείς από τη νέα γρίπη δεν σημαίνει ότι θα είναι μοιραία. Τούτη η νόσος δεν είναι επικίνδυνη εκτός αν -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- κάνει πρωτογενή πνευμονία. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί σε έναν καθʼ όλα υγιή άνθρωπο, που δεν έχει επιβαρημένο ανοσοποιητικό, γιατί καμιά φορά το εξαιρετικό ανοσιακό σύστημα είναι εκείνο που κάνει υπεραντίδραση.

Τους πιθανούς κινδύνους από τη γρίπη τους ξέρουμε. Ισχύει το ίδιο και για το εμβόλιο; Έχει δοκιμαστεί αρκετά; Το δοκίμασαν όσο προλάβαιναν – θα χρειάζονταν πέντε χρόνια για να κάνουμε δοκιμές σε 100.000 άτομα. Το εμβόλιο παρήχθη με την ίδια τεχνολογία που παράγεται και το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Πάντως δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο θύμα του εμβολίου. Στη Σουηδία εμβολιάστηκαν 1,2 εκατομμύρια άτομα και είχαμε τρεις θανάτους, αλλά σε έναν τέτοιο πληθυσμό περιμένεις κάθε μέρα να πεθάνουν περί τους 30 από οποιονδήποτε λόγο. Στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει πεθαίνουν 200-250 άνθρωποι… απλώς επειδή ο κόσμος πεθαίνει.

Εσείς θα κάνατε το εμβόλιο; Τώρα αμέσως. Θα έλεγα κάθε άνθρωπος να εμβολιαστεί, επειδή το λέω όχι εγώ, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όλοι εκτός των νεογνών κάτω των 6 μηνών.

Κάποιοι υποψιάζονται ότι ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε σε ένα εργαστήριο, προς όφελος των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα μπορούσε να διαπιστωθεί; Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας πω αν κατασκευάστηκε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φαρμακοβιομηχανία θα εκμεταλλευτεί την επιδημία μέχρι την τελευταία δεκάρα, αλλά να παρασκεύασε τον ιό… τούτο πια είναι τελείως τερατώδες, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Κάθε δυο τρία χρόνια έχουμε επιδημίες: κοξάκι, γρίπη των πτηνών, γρίπη των χοίρων… Είναι επικοινωνιακό κατασκεύασμα όλο αυτό ή πραγματικό; Είναι πραγματικές επιδημίες, αλλά εδώ παίζει ρόλο και η ενημέρωση. Αμφιβάλλετε ότι είχαμε φοβερές επιδημίες που δεν τις μάθαμε ποτέ; Η γρίπη των πτηνών, η οποία είναι πραγματικά μια “κακή” νόσος, σκότωνε έναν στους τρεις και ευτυχώς που δεν έκανε μεγάλη επιδημία, θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά επικίνδυνη. Τούτη εδώ είναι ζήτημα αν σκοτώνει έναν στους 3.000.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιδημίες; Η μεγάλη επιδημία πανώλης σκότωσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρώπη. Σήμερα είμαστε πιο θωρακισμένοι χάρη στα εμβόλια.

“Αν εξαλείφονταν οι καρκίνοι, θα κερδίζαμε δύο έτη ζωής”

Μπορούμε να φανταστούμε ζωή χωρίς καρκίνο; Ο κ. Τριχόπουλος είναι κατηγορηματικός ως προς αυτό. “Αν εξαλείφονταν οι καρκίνοι, θα κερδίζαμε το πολύ 2-2,5 έτη. Το 50% των καρκίνων είναι αυτόματοι, δεν θα τους αποφύγουμε ποτέ, είναι τυχαία σφάλματα στον μηχανισμό των κυττάρων”. Το 1/5 των ανθρώπων φεύγουν από αυτή τη ζωή από καρκίνο, κι αυτό θα αυξηθεί αναλογικά, γιατί όπως εξηγεί ο ίδιος, θα μειωθεί ως αιτία το ποσοστό θανάτων από στεφανιαία, λόγω της ραγδαίας προόδου στη χειρουργική. Ο κ. Τριχόπουλος σχολιάζει ότι το διατροφικό πρότυπο των Ελλήνων έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες -“κάποτε τρώγαμε κρέας κάθε Κυριακή, τώρα κάθε μέρα”-, κάτι που αποτυπώνεται σε καρκίνους για τους οποίους αναμενόταν μείωση, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. “Στο κρέας γίναμε Βορειοευρωπαίοι, αλλά ευτυχώς κρατήσαμε το λάδι και τρώμε περισσότερα λαχανικά επειδή είναι πιο φθηνά” λέει.
Αν η αρρώστια είναι “κατασκευαστικό ελάττωμα”, θα μπορούσαμε να τη διορθώσουμε γενετικά, ώστε να την εξαλείψουμε από το λεξιλόγιό μας; “Ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε. Από τη στιγμή που θα γίνουμε αθάνατοι, θα φτιάξουμε έναν κόσμο χωρίς παιδιά, έναν κόσμο γερόντων. Κατά τη γνώμη μου, ήδη έχουμε προχωρήσει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ιαπωνία, βλέπεις κάτι κατοστάρια και τους λυπάσαι…” απαντά.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 8/11/2009

http://www.makthes.gr/news/reportage/46808/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s