Πώς θα εξοικονομήσετε χιλιάδες ευρώ το χρόνο με 10 έξυπνες κινήσεις

Πενία τέχνας κατεργάζεται, και αν με τον μισθό σας τα φέρνετε ίσα βάρκα ίσα πανιά, ίσως είναι καιρός να καταρτίσετε το προσωπικό σας… πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

christoforidou@makthes.gr

Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε αυστηρή λιτότητα. Με μερικές απλές κινήσεις μπορείτε να κλείσετε τη στρόφιγγα των διαρροών και εξοικονομήσετε μέχρι χιλιάδες ευρώ ετησίως!

Κάρτες – Δάνεια

Το επιτόκιο για αγορές με πιστωτική κάρτα σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 17%, όμως υπάρχουν τράπεζες που προσφέρουν πραγματικό επιτόκιο έως 4,55% για τη μεταφορά υπολοίπου. Με αυτό το δεδομένο, για οφειλή 3.000 ευρώ που πρέπει να αποπληρωθεί σε 12 μήνες οι τόκοι θα πέσουν από τα 280 ευρώ στα 75 ευρώ! Αν μάλιστα πετύχετε κάποια από τις προσφορές με επιτόκιο 0% για διάστημα 12 μηνών, μεταφέρετε το υπόλοιπό σας και ξοφλήστε την οφειλή σας πληρώνοντας 0 ευρώ σε τόκους.

Όλα αυτά ισχύουν αν η τράπεζα μπορεί να σας χορηγήσει πιστωτικό όριο μεγαλύτερο από τα υπόλοιπά σας. Σε διαφορετική περίπτωση, η λύση είναι τα δάνεια συγκέντρωσης οφειλών με επιτόκια 8%-10% ή τα καταναλωτικά δάνεια με επιτόκια 11%-12% – σε κάθε περίπτωση πάντως χαμηλότερα από τα επιτόκια των πιστωτικών. Ορισμένες τράπεζες εκδίδουν πιστωτικές κάρτες με προνομιακά επιτόκια αγορών έως και 4,9%, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε μόνο για ένα διάστημα λίγων μηνών, καθώς μετά μπορεί να εκτοξεύεται μέχρι και 16,9%.

Καταθέσεις 

Αν έχετε βάλει στην άκρη ακόμη και κάποιο μικρό ποσό, της τάξης των 3.000 ευρώ, μπορείτε να βρείτε επιτόκιο 2% για προθεσμιακή κατάθεση ενός έτους, ενώ για ποσά έως 50.000 ευρώ το επιτόκιο μπορεί να είναι της τάξης του 5%-6%. Αν ο μισθός σας κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, φροντίστε για την αυτόματη μεταφορά των χρημάτων σας μέσω web banking σε άλλον λογαριασμό της ίδιας ή άλλης τράπεζας, που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο. Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεστε κάθε ημέρα με το καλύτερο δυνατόν επιτόκιο.

Σούπερ μάρκετ

Το σούπερ μάρκετ απορροφά από τον μισθό μας περίπου 300-350 ευρώ κάθε μήνα ή σχεδόν 4.000 ευρώ ετησίως. Το 40%-60% αυτού του ποσού θα μπορούσε να μείνει στην τσέπη μας, αν αγοράζαμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι ειδικές κάρτες που εκδίδουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποτελούν συμφέρουσα λύση, αν κάνετε μαζικές αγορές, καθώς κερδίζετε πόντους και εκπτώσεις. Η ιστοσελίδα http://www.livesoupermarket.gr συγκρίνει τιμές από σούπερ μάρκετ στην Κρήτη, κάτι που υπόσχεται ότι σύντομα θα κάνει και για τη Θεσσαλονίκη.

Λογαριασμοί ΔΕΗ 

Υπολογίστε ότι για κάθε βαθμό μείωσης (τον χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη του κλιματιστικού εξοικονομείτε 7%-10% ενέργειας και χρημάτων. Επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικονομήστε έως και 35 ευρώ το έτος στο κόστος λειτουργίας κάθε συσκευής. Επιλέξτε ηλιακό θερμοσίφωνα μειώνοντας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού κατά 25% και συνδέστε τον με το πλυντήριο ρούχων και πιάτων διπλής παροχής, για να κερδίσετε έως 100 ευρώ το χρόνο.

Τηλέφωνο

Σταθερά και κινητά τηλέφωνα κοστίζουν 100 ευρώ μηνιαίως σε έναν μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό, ήτοι 1.200 ευρώ τον χρόνο. Τι μπορείτε να κάνετε; Καταργήστε το σταθερό τηλέφωνο, αν έχει πάγιο, και κάντε συμβόλαιο με εταιρεία παροχής ίντερνετ. Με 25 ευρώ το μήνα θα έχετε και δωρεάν χρόνο ομιλίας σε σταθερά και κινητά, και φυσικά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αντικαταστήστε τα περιττά τηλεφωνήματα με e-mails και κάντε αστικές και υπεραστικές κλήσεις μέσω ίντερνετ (www.skype.com, http://www.vonage.com) πληρώνοντας μόνο 5 ευρώ το μήνα. Επίσης μπορείτε να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε τις παλαιές συσκευές κινητών με νέες (www. hotshop.gr, http://www.zer.gr).

Αυτοκίνητο 

Τα καύσιμα για την καθημερινή διαδρομή από το σπίτι μέχρι τη δουλειά κοστίζουν τουλάχιστον 80 ευρώ μηνιαίως. Σε ένα χρόνο θα έχετε ξοδέψει πάνω από 1.000 ευρώ για μια διαδρομή, την οποία μπορείτε να κάνετε με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ πληρώνοντας μόνο 130 ευρώ! Αν παρ’ όλα αυτά δεν θέλετε να κλειδώσετε το αυτοκίνητό σας, ελέγχετε από πού βάζετε βενζίνη (και διαδικτυακά στα http://www.gasprice.gr ή το http://www.ypan.gr). Για 10.000 χλμ. το χρόνο, με κατανάλωση 9 λίτρων / 100 χλμ. χρειάζεστε 900 λίτρα βενζίνης. Αν βάζετε βενζίνη φθηνότερη κατά 15 λεπτά, το ετήσιο κέρδος θα είναι 135 ευρώ.

Ρούχα

Εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αγοράστε επώνυμα ρούχα και παπούτσια περσινής σεζόν από τα καταστήματα τύπου outlet και κερδίστε έως 70% σε κάθε αγορά. Ρευστοποιήστε ό,τι δεν χρειάζεστε, πουλώντας στο http://www.bigwardrobe.com και αγοράζοντας επώνυμα ρούχα από 10 ευρώ.

Κάπνισμα 

Αν και το κάπνισμα είναι ακριβή συνήθεια (για κάποιον που καπνίζει δύο πακέτα ημερησίως το κόστος είναι 2.200 ευρώ το χρόνο), λίγοι το κόβουν για αυτόν τον λόγο. Κρατώντας μόνο τα τσιγάρα της απόλαυσης και σβήνοντας αυτά της συνήθειας ή της αμηχανίας, θα αγοράζετε ένα αντί για δύο πακέτα, εξοικονομώντας τουλάχιστον 1.100 ευρώ ετησίως.

Κυλικείο

Οι εργαζόμενοι που περνούν πολλές ώρες στη δουλειά τους δαπανούν τουλάχιστον 10 ευρώ την ημέρα για τυρόπιτες, καφέδες ή και φαγητό από το κοντινότερο fast food. Το ποσό φαίνεται μικρό, αλλά σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 2.600 ευρώ. Κρατήστε τα μισά στην τσέπη, αντικαθιστώντας δύο φορές την εβδομάδα τα σάντουιτς του κυλικείου με φαγητό από το σπίτι.

Προσφορές μέσω ίντερνετ 

Προτιμήστε τις online αγορές για ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, βιβλία, CD και DVD (π.χ. http://www.amazon.com), όπου οι τιμές είναι έως 30% μειωμένες. Πολύ συχνά οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και κινητής τηλεφωνίας κάνουν σημαντικές εκπτώσεις, όταν οι αγορές γίνονται μέσω διαδικτύου.
Πόσα χρήματα θα κερδίσετε αν καταρτίσετε το προσωπικό σας… πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 

Αντικείμενο   Ετήσιο όφελος
Μεταφορά υπολοίπου 205 ευρώ
Αστικό αντί για Ι.Χ. 870 ευρώ
Βενζίνη 15 λεπτά φθηνότερη 135 ευρώ
Τηλεφωνήματα μέσω ίντερνετ 900 ευρώ
Σβήστε τα τσιγάρα της συνήθειας 1.100 ευρώ
Σπιτικό φαγητό στη δουλειά 1.300 ευρώ
Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας 2.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 7/2/2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s