Μέσω κούριερ έφτανε από το Κιλκίς στην Αθήνα το “φακελάκι”, ώστε ανώτατοι υπάλληλοι του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να τακτοποιήσουν τα χαρτιά για μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν σε δημόσια έργα. Η υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται και υπάλληλος της νομαρχίας Κιλκίς, αποκαλύφθηκε τυχαία όταν μια γραμματέας άνοιξε φάκελο που προοριζόταν για τον διευθυντή της και ανακάλυψε ότι περιείχε 1.000 ευρώ.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Christoforidou@makthes.gr
Αυτή ήταν η ελάχιστη ταρίφα που πλήρωναν οι εταιρείες, προκειμένου να βαφτίσουν ένα καλαθοφόρο μηχάνημα μηχάνημα εξέδρας και έτσι να απαλλαγούν από την καταβολή τελών χρήσης. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το φθινόπωρο, οπότε στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή έφτασαν οι καταγγελίες ανταγωνιστικών εταιρειών για δύο ιδιώτες που εμπορεύονταν μηχανήματα έργων. Ακολούθησε πολύμηνη έρευνα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, από την οποία προέκυψαν ευθύνες για τον νυν γενικό διευθυντή Δημοσίων Έργων, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, δύο προϊσταμένους υπηρεσιών του υπουργείου και έναν υπάλληλο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Κιλκίς.
“Ορθή επανάληψη”
Προκειμένου να εκδοθούν άδειες κυκλοφορίας για μηχανήματα έργων (κλαρκ, περονοφόρα, εκσκαφείς, ανυψωτές κ.ά.) η διαδικασία που ακολουθείται είναι ένας υπάλληλος της οικείας νομαρχίας να εκτελεί αυτοψία και να αποστέλλει τα σχετικά δικαιολογητικά στη γενική διεύθυνση Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία είναι αρμόδια για την τελική έγκριση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στην έκθεση Ρακιντζή, ο υπάλληλος της νομαρχίας Κιλκίς νομιμοποιούσε και έθετε σε κυκλοφορία μηχανήματα έργων, τα οποία ουδέποτε είχε δει, των οποίων, ωστόσο, ψευδώς βεβαίωνε την καταλληλότητα και την ασφαλή χρήση, θέτοντας έτσι σε πιθανό κίνδυνο χειριστές των εν λόγω μηχανημάτων ή τρίτους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο υπάλληλος εξέδιδε έγγραφα με την ένδειξη “ορθή επανάληψη”, ώστε ένα μηχάνημα που αρχικώς είχε χαρακτηριστεί καλαθοφόρο να βαφτιστεί εξέδρα εργασίας. Στην πρώτη περίπτωση ο ιδιοκτήτης υποχρεούται σε καταβολή τελών χρήσης, στη δεύτερη όχι.
Τουλάχιστον 1.600 άδειες μηχανημάτων έργων εκδόθηκαν με αυτό τον τρόπο την τελευταία πενταετία. Με αυτήν τη μέθοδο χιλιάδες ευρώ είτε δεν καταβλήθηκαν καθόλου είτε επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες μετά την… ορθή επανάληψη. Τα “διεκπεραιωτικά” που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες για κάθε άδεια κυμαίνονταν από 1.000 ευρώ για τα μηχανήματα που βρίσκονταν σε καλή κατάσταση έως 10.000 ευρώ για τα προβληματικά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με το πόρισμα, έφτανε στη γενική διεύθυνση Δ13, με εμπλεκόμενους επίσης στελέχη του τμήματος συντήρησης και μελέτης, καθώς και έναν υπάλληλο του τμήματος μηχανημάτων.
Αυθαιρεσία και πολλαπλές παρανομίες
Στην έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης χαρακτηρίζει “ιδιαίτερα προβληματική” τη λειτουργία της διεύθυνσης Δ13 της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων “κατά το χρονικό διάστημα που προΐστατο σε αυτήν ο νυν γενικός διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων”, καταγράφοντας ότι “το καθεστώς που επικρατούσε στις εγκρίσεις τύπου – ταξινομήσεις των μηχανημάτων έργων χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αυθαιρεσία και πολλαπλές παρανομίες”.
Την επίμαχη πενταετία, για την οποία έκανε έρευνες ο κ. Ρακιντζής, ο συγκεκριμένος υπάλληλος προΐστατο της αρμόδιας διεύθυνσης Δ13 του ΥΠΕΧΩΔΕ και το 2009 προήχθη σε γενικό διευθυντή. Το 2006 η συγκεκριμένη διεύθυνση σε έγγραφό της διευκρίνιζε ότι “οι εξέδρες εργασίας απαλλάσσονταν των τελών χρήσης”. Έκτοτε στήθηκε η βιομηχανία “μετονομασίας” των καλαθοφόρων μηχανημάτων σε εξέδρες. Σήμερα ο γενικός διευθυντής κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, απιστία περί την υπηρεσία, αντιποίηση αρχής, παθητική δωροδοκία, αναξιοπρεπή συμπεριφορά αλλά και αδικαιολόγητη επί μακρό χρόνο απουσία από την υπηρεσία του(!).
Σε αργία
Μία ημέρα μετά την αποστολή της έκθεσης του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Δ. Ρέππας έδωσε εντολή για αναστολή άσκησης καθηκόντων των τεσσάρων υπαλλήλων του υπουργείου. Για τον διευθυντή θα συγκληθεί ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ για τους υφισταμένους του το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό, με εισήγηση για οριστική αργία. Στον υπάλληλο της νομαρχίας Κιλκίς ο νομάρχης Ε. Μπαλάσκας τού άλλαξε πόστο μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Το πόρισμα Ρακιντζή διαβιβάστηκε στους αρμόδιους εισαγγελείς για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Επιπλέον, με εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη απαλείφθηκε η διάταξη ένταξης των εξεδρών εργασίας στην κατηγορία των περονοφόρων, ενώ η διεύθυνση Δ13 ανακάλεσε το επίμαχο έγγραφο για την απαλλαγή των εξεδρών από τα τέλη χρήσης. Το αμέσως προσεχές διάστημα η διεύθυνση Δ13 θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ακυρωθούν οι παράτυπες ορθές επαναλήψεις που αφορούν στη μετατροπή μηχανημάτων έργων από καλαθοφόρα σε εξέδρες εργασίας. Επίσης θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αναζήτηση των τελών που επιστράφηκαν παρανόμως ή δεν καταβλήθηκαν εξαιτίας των υπόψη “ορθών επαναλήψεων”. Παράλληλα, η διεύθυνση Δ13 θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ανακληθούν οι άδειες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν με βάση τις ψευδείς εκθέσεις αυτοψίας του υπαλλήλου της νομαρχίας Κιλκίς.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 21/4/2010 http://www.makthes.gr/news/reportage/54208/