- Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Γάτος και Απόστολος Κρητικός (που διοργανώνουν το Open Coffee), Νίκος Παπανώτας (του Social Whale) και Βασίλης Τσουλής (του Style Gift).
Νέους με καινοτόμες ιδέες, συμβούλους επιχειρήσεων, προγραμματιστές Η/Υ, υποψήφιους επενδυτές ή απλώς ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και αναζητούν… έμπνευση φέρνει στο ίδιο τραπέζι το Open Coffee Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται μία φορά το μήνα.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τα Open Coffees ξεκίνησαν ως ιδέα από το Λονδίνο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το Open Coffee Αθήνας μάλιστα συνδέεται με το Open Fund (www.theopenfund.com), ένα Venture Capital που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση των καινοτόμων ιδεών και έχει την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και των Εκδόσεων Λυμπέρη.
Open Coffee Θεσσαλονίκης
Μετά από ένα διάστημα κάμψης, το Open Coffee Θεσσαλονίκης επανέκαμψε και πάλι από τον περασμένο Μάρτιο χάρη στις προσπάθειες του ερευνητή πληροφορικής στο ΑΠΘ Απόστολου Κρητικού και του οικονομολόγου Γιώργου Γάτου. “Η δικτύωση ανοίγει πόρτες. Μέσα από τη γνωριμία και τη συζήτηση κάποιος μπορεί να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε με επιτυχία ένας άλλος, κάποιοι μπορεί να αντλούν έμπνευση και ιδέες”, λέει ο Γιώργος Γάτος. Κατά τη διάρκεια των Open Coffees νέοι επιχειρηματίες της πόλης παρουσιάζουν τις ιδέες που έχουν αναπτύξει. Τέτοιες ήταν για παράδειγμα:
– το Social Whale (μια εφαρμογή που υιοθέτησε η Vodafone)
– το Style Gift (ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για δώρα εμπειρίας)
– το Offradio (ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο με μεγάλη ακροαματικότητα)
– το Total Eclipse (μια εταιρεία που δημιουργεί παιχνίδια για υπολογιστή που κάνει θραύση στην Αμερική, στις ηλικίες μεταξύ 35-45 ετών)
“Μπορεί κάποιος να έρθει απλώς γιατί “ψάχνεται” και να φύγει με την σκέψη ‘αφού άλλοι μπορούν γιατί όχι και εγώ’. Μπορεί ακόμα να αποενοχοποιήσει την αποτυχία και να την αντιμετωπίσει ως ξεκίνημα για την επιτυχία”, λέει ο Απόστολος Κρητικός.
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι το Open Coffee δεν σχετίζεται με κόμματα, δεν έχει προέδρους και διοικητικά συμβούλια, ούτε απευθύνεται σε “ειδικούς” της τεχνολογίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα, συνήθως σε ένα καφέ της πόλης, και οι συμμετέχοντες έχουν απλά την υποχρέωση να πληρώσουν ό,τι παραγγείλουν. Πριν από τις παρουσιάσεις των επιχειρηματικών ιδεών δίνεται χρόνος για αλληλογνωριμία και κατ’ ιδίαν συζητήσεις των ενδιαφερομένων. Ήδη στον δεύτερο κύκλο του Open Coffee έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις. Μάλιστα στη συνάντηση του Ιουνίου συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα άτομα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για την επόμενη, οι διοργανωτές δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβρη.
Τα «δώρα εμπειρίας» μέσα από την εμπειρία του επιχειρείν
Το καλύτερο δώρο είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Αυτό είναι το μότο του 30χρονου Βασίλη Τσουλή, που πουλάει “δώρα εμπειρίας” στους πελάτες του. Ξεκίνησε με μικρό κεφάλαιο και δεν μπήκε καν στη διαδικασία ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, για να αποφύγει την τεράστια γραφειοκρατία και το χάσιμο χρόνου.
Οι σπουδές του Βασίλη δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο του επιχειρείν -πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις, στην Ουαλία-, ο ίδιος όμως είχε και το “μικρόβιο” και τους ορίζοντές του ανοικτούς. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δεν αναζήτησε μια θέση στο δημόσιο τομέα, αλλά στράφηκε στην αγορά. Εδώ και οκτώ μήνες λειτουργεί με τον συνέταιρό του την επιχείρηση Style Gift, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο ο χρήστης του ίντερνετ μπορεί να διαλέξει δώρο για ένα αγαπημένο του πρόσωπο από την καρέκλα του γραφείου του.
Χαρίστε μια… εμπειρία
Μόνο που δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο δώρο, αλλά για μια… εμπειρία: μια πτήση πάνω από τη Θεσσαλονίκη με ελικόπτερο ή παραπέντε, ένα γκουρμέ γεύμα σε ένα ιστιοπλοϊκό που περιπλέει τον Θερμαϊκό, μια χαλαρωτική βραδιά σε spa, ένας αγώνας paintball, ένα θεατρικό παιδικό πάρτι, ένα μάθημα μαγειρικής με δάσκαλο σεφ, μια ηχογράφηση σε στούντιο, μια φωτογράφιση μοντέλινγκ, μαθήματα λάτιν χορών, ή ακόμα και η οργάνωση μιας πρότασης γάμου συνοδεία πυροτεχνημάτων που σχηματίζουν τις λέξεις “σ’ αγαπώ”. Οι παραπάνω εμπειρίες μπορεί να κοστίζουν από 25 έως και 200 ευρώ ή και παραπάνω, ανάλογα με τις επιθυμίες του ανθρώπου που κάνει το δώρο. “Κάποια από αυτά τα πακέτα τα οργανώνουμε εμείς, άλλα σε συνεργασίες με εταιρείες παροχής υπηρεσιών και βέβαια μπορούμε να προσφέρουμε και μια υπηρεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του πελάτη”, λέει. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες της Style Gift έχουν δοκιμάσει πρώτοι την εμπειρία, ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος, και έχουν φροντίσει ώστε οι τιμές να είναι οι ίδιες με αυτές που θα πλήρωνε ο πελάτης αν έμπαινε στη διαδικασία να ψάξει και να οργανώσει μόνος του το δώρο – εμπειρία.
«Έπαιξα μπάλα με τη δική μου ομάδα»
Ο Βασίλης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να υποβάλει φάκελο για ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρόλο που η ιδέα του ήταν καινοτόμα. “Καταρχάς η πρότασή μας δεν ‘κούμπωνε’ σε κανένα πρόγραμμα. Επιπλέον, θα έπρεπε να περιμένω οκτώ μήνες, να συγκεντρώσω του κόσμου τα δικαιολογητικά, με τον κίνδυνο να μην ενταχθώ καν, ή αν ενταχθώ να περιμένω άλλον έναν χρόνο για την επιδότηση. Αποφάσισα να ‘παίξω μπάλα με την ομάδα που είχα’” λέει. Βέβαια, ακόμα κι έτσι δεν θα μπορούσε να αποφύγει την γραφειοκρατία, καθώς του πήρε τρεις μήνες μέχρι να στήσει την επιχείρησή του. Έχοντας την εμπειρία της ζωής στην Αγγλία, του φαίνεται αδιανόητο πως οι συναλλαγές με την εφορία και τις δημόσιες υπηρεσίες δεν γίνονται online.
Πάντως οι πελάτες της Style Gift δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν καθόλου. Όσοι αγοράσουν ένα δώρο εμπειρίας κάνουν απλώς έξι κλικ για την παραγγελία και την πληρωμή. Όσο για τους αποδέκτες του δώρου, το μόνο που έχουν να κάνουν, όταν παραλάβουν το πακέτο-έκπληξη, με την αφιέρωση του αγαπημένου προσώπου, είναι ένα τηλεφώνημα για να κλείσει το ραντεβού με την… εμπειρία.
Η κοινωνική φάλαινα της Vodafone είναι… θεσσαλονικιά
Ο Νίκος Παπανώτας δεν τελείωσε ποτέ το ΤΕΙ πληροφορικής, στο οποίο εισήχθη, κι όμως στα 30 του έχει τη δική του επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ίντερνετ, ενώ έχει αναπτύξει μια εφαρμογή την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν εκατομμύρια κάτοχοι κινητών τηλεφώνων.
“Στα δεκαέξι μου μπήκα για πρώτη φορά στο ίντερνετ και ανακάλυψα ότι μπορώ από το δωμάτιό μου να βρίσκομαι σε όλο τον κόσμο”, θυμάται. Η συνέχεια ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη. Άρχισε να σπουδάζει πληροφορική στο ΤΕΙ Λάρισας, αλλά γρήγορα τα παράτησε. Όπως λέει, “η σχολή δεν είχε ενδιαφέρον για μένα, ήταν πολύ πίσω στις εξελίξεις και δεν θα με βοηθούσε”. Άρχισε να δουλεύει στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών για το ίντερνετ και μετά από δέκα χρόνια εμπειρίας στο χώρο δημιούργησε τη Ventutre Geegs, μαζί με άλλους τρεις συνεργάτες. “Τώρα, όταν είναι να προσλάβω κάποιον στη δουλειά μου δεν ρωτάω τι πτυχίο έχει, αλλά τι ξέρει στην πράξη”, λέει. Η εταιρεία του δημιουργεί ιστοσελίδες, τις οποίες και διαχειρίζεται, πουλώντας διαφημιστικό χώρο ή παρέχοντας υπηρεσίες. Για να αυξήσει την επισκεψιμότητα, και άρα να πουλήσει διαφήμιση, φροντίζει να καλύπτει ακόμα και τις αμελητέες ανάγκες των χρηστών social media, όπως π.χ. η ειδοποίηση για τα νέα σχόλια που μπορεί να προστίθενται σε μια fun page του facebook. “Ο διαφημιζόμενος αγοράζει ‘αποτέλεσμα’ και εμείς αμειβόμαστε ανάλογα με τα κλικς πάνω στο μπάνερ ή με τον αριθμό πελατών που αποφέρει η διαφήμιση. Συνεργαζόμαστε με διαφημιστικές του εξωτερικού, πράγμα που σημαίνει ότι πληρωνόμαστε με μετρητά. Στην Ελλάδα, όσο ανοίγεις τη δουλειά σου, ανοίγει και το ρίσκο των επιταγών”, λέει. Ο ίδιος ξεκίνησε με λίγα χρήματα -“χρειάζεται μια καλή ιδέα και αρκετή υπομονή, δεν μπορείς από την αρχή να γίνεις εκατομμυριούχος. Οι πρώτες δουλειές μου δεν μου έδιναν λεφτά. Τώρα που κερδίζω, προτιμώ να τα επενδύω ξανά στην επιχείρηση”.
Η… κοινωνική φάλαινα
Πριν από ένα χρόνο μια από αυτές τις καλές ιδέες διακρίθηκε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Start up 2.0 (για sites που ανήκουν στο web2.0) κερδίζοντας 25.000 ευρώ, το πρώτο βραβείο σε εθνικό επίπεδο και τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Χρειάστηκαν αρκετά ξενύχτια και περίπου 100.000 γραμμές κώδικα για να δημιουργήσει το Social Whale, αλλά τελικά οι κόποι του δικαιώθηκαν. Η Vodafone επέλεξε να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στις τηλεφωνικές συσκευές νέας τεχνολογίας που πρόκειται να λανσάρει. Τι κάνει το Social Whale; Βάζει τάξη στο χάος των social media, ομαδοποιώντας δισεκατομμύρια μηνύματα στο twitter για κάθε χρήστη ξεχωριστά και παρέχοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης δημοσίευσης στο twitter, facebook, myspace, linkedin, friendfit κλπ. Κι αν αυτό από μόνο του μπορεί να μην ακούγεται “χρήσιμο”, ειδικοί στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση μέσω ίντερνετ θα βρουν στην εφαρμογή της… κοινωνικής φάλαινας ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο!
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 20/6/2010 http://www.makthes.gr/news/reportage/57129/
Reblogged this on tolmima.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!