Σχέδιο 2012 για τη Θεσσαλονίκη

Μικρή υποθαλάσσια αρτηρία, που θα παρακάμπτει την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, σε συνδυασμό με θαλάσσια αστική συγκοινωνία και απαγορευτικό για τα Ι.Χ. σε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, προβλέπει το σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

  • Τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός
  • Παράκαμψη του ιστορικού κέντρου μέσω μικρής υποθαλάσσιας οδού
  • Πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας
  • Δρομολόγηση μικρών πλοίων για τη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της ανατολικής και νότιας περιοχής προς το κέντρο
  • Αποτροπή της διέλευσης Ι.Χ. στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Νίκης – Π. Μελά – Τσιμισκή και την πλατεία Ελευθερίας
  • Περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη – Εγνατία – Δωδεκανήσου – Νίκης

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

Μικρή υποθαλάσσια αρτηρία, που θα παρακάμπτει την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, σε συνδυασμό με θαλάσσια αστική συγκοινωνία και απαγορευτικό για τα Ι.Χ. σε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, προβλέπει το σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, με ορίζοντα υλοποίησης το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Τους βασικούς άξονες του σχεδίου παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη μετά το τέλος συνάντησης εργασίας που είχε με τοπικούς φορείς και με στελέχη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ). Η κ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης τόνισαν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη είναι ενιαίος και όχι αποσπασματικός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαγκριώτης, τα προβλήματα της πόλης θα αντιμετωπιστούν “ενιαία, ως ένα μεγάλο έργο”, με βάση ένα σχέδιο “συναινετικά διαμορφωμένο από όλους και πρωτίστως από τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό της πόλης”, ώστε “να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας” και η Θεσσαλονίκη να “μπει σε δυναμικό βηματισμό”.
Με ορόσημο το 2012, οπότε η πόλη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών σχεδιάζουν σειρά παρεμβάσεων, που βασίζονται στο τρίπτυχο παραλιακό μέτωπο – δίκτυα πρασίνου και πεζοδρόμων – αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο. “Θα κάνουμε ήπιες, βιώσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητα ζωής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα”, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Υποθαλάσσια αρτηρία, θαλάσσια συγκοινωνία
Πρώτη προτεραιότητα για την υπουργό Περιβάλλοντος είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. “Είναι από τα ομορφότερα παραλιακά μέτωπα ευρωπαϊκών πόλεων και πρέπει εκεί να πέσει το κέντρο βάρους”, είπε. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει “πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας”, είπε η κ. Μπιρμπίλη. Ο όρος “υποθαλάσσια” δεν αναφέρεται στο έργο που άρχισε να υλοποιείται επί των ημερών του Γιώργου Σουφλιά, αλλά στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών για την κατασκευή παράκαμψης του ιστορικού κέντρου μέσω μικρής υποθαλάσσιας οδού, έργο για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το φθινόπωρο. Αναφερόμενη στον Θερμαϊκό κόλπο η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε την ανάγκη “να μετατραπεί από νεκρή θάλασσα σε ζωντανό οργανισμό για την πόλη και τους κατοίκους της όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και λειτουργικά, με την αναβάθμισή του και, γιατί όχι, με την ύπαρξη μιας ευέλικτης μικρής θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας”. Η υπουργός τόνισε ότι το θαλάσσιο μέτωπο μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά των Θεσσαλονικέων “με τη δημιουργία γραμμών εξυπηρέτησης με μικρά πλοία για την ταχεία μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της ανατολικής και νότιας περιοχής προς το κέντρο, ιδιαίτερα μετά τη δραστική οικιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των παραλιακών δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Θερμαϊκού και όχι μόνο”, είπε, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την “ανάπλαση των ευαίσθητων περιοχών του παραλιακού μετώπου από τις εκβολές του Γαλλικού έως την Αγία Τριάδα”.

Στοπ στα Ι.Χ. στο κέντρο
“Πρέπει να αποδώσουμε χώρο στον πεζό και τον ποδηλάτη, ούτως ώστε να κινείται ελεύθερα, και να προστατέψουμε το γραμμικό κέντρο που αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλίας”, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, σχολιάζοντας ότι η πόλη διαθέτει ήδη νοοτροπία χρήσης ποδηλάτου και ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Οι παρεμβάσεις που προετοιμάζει το υπουργείο θα εφαρμοστούν στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη – Εγνατία – Δωδεκανήσου – Νίκης, η οποία “ασφυκτιά περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά” κατά την υπουργό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Π. Μελά – Τσιμισκή – Πλ. Ελευθερίας – Νίκης θα αποτραπεί η διέλευση στα Ι.Χ., η παλιά παραλία θα πεζοδρομηθεί, ενώ κυκλοφοριακή μελέτη θα καθορίζει την κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί και θα περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων για την προμήθεια των καταστημάτων.

Αναπλάσεις περιοχών
Ο τρίτος άξονας παρεμβάσεων αφορά αναπλάσεις κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης, “ώστε να παραμείνει ζωντανός πόλος”, ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, προαναγγέλλοντας ότι “θα προωθηθεί πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης με παράλληλη αναζήτηση οικονομικών και άλλων μέτρων που εντάσσονται στον σχεδιασμό για την ενίσχυση κυρίως της μικρής επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή της πόλης”. Για την περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, του Αγίου Μηνά και των παραδοσιακών αγορών του κέντρου η υπουργός τόνισε πως θα δοθεί έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα με τη δημιουργία διαδρομών για τον πεζό και τον ποδηλάτη, με ένταξη σε αυτές των αξιόλογων αρχιτεκτονικών συνόλων (παλιές αρχιτεκτονικές στοές, κελύφη και μέτωπα).
Ακόμη το υπουργείο προωθεί την ανάπλαση τριών πλατειών του πολεοδομικού συγκροτήματος: α) του άξονα Αγ. Σοφίας – Αχειροποιήτου, β) της περιοχής δίπλα στο Επταπύργιο στον δήμο Συκεών, γ) της αποκαλούμενης Βαλκανικής πλατείας στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στον δήμο Νεάπολης.

Εξετάζεται η πετρελαιοκίνηση
Η κ. Μπιρμπίλη ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα της πετρελαιοκίνησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη. “Ως προς το θέμα της πετρελαιοκίνησης στις μεγάλες πόλεις πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό θα γίνει μόνο αν διαπιστώσουμε ότι τα σωματίδια που προκύπτουν από την κίνηση με πετρέλαιο είναι τέτοια που δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Δεν μας αρέσει να απαντάμε δογματικά, το θέμα εξετάζεται και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας” είπε, προσθέτοντας ότι, αν με βάση την ποιότητα του καυσίμου μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με μικροσωματίδια, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση. Πάντως η ίδια επανέλαβε την άποψή της ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η μείωση της χρήσης του Ι.Χ.

Τέλος του 2010 το νέο ρυθμιστικό
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης αξιολογεί και επεξεργάζεται το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, ώστε να παρουσιαστεί και να δοθεί προς διαβούλευση έως το τέλος του χρόνου. Η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι η δημιουργία του υπουργείου Περιβάλλοντος σηματοδοτεί και την αναβάθμιση του ΟΡΘ. Ο οργανισμός θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση της συνολικής παρέμβασης σε επίπεδο υποδομών, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Χωροταξικό Εγνατίας
Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ακόμη ότι με άξονα την Εγνατία οδό και σε συνεργασία με το Χωροταξικό Παρατηρητήριο της Εγνατία Οδός Α.Ε. θα εκπονηθεί μελέτη ειδικών χωρικών παρεμβάσεων, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα χωρικής ανάπτυξης των περιοχών που διασχίζει ο οδικός άξονας. “Πρόκειται για ένα διαπεριφερειακό έργο μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας που θα αντιμετωπίσει αειφορικά τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας”.

Περιφερειακή τάφρος
Για το σύνθετο έργο της διευθέτησης και περιβαλλοντικής ανάπλασης της περιφερειακής τάφρου η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε πως πρόκειται για παρέμβαση υπερτοπικής σημασίας που συνδέει το Σέιχ Σου με τον Θερμαϊκό. Έχει ήδη εξαγγελθεί το κομμάτι που αφορά την υδραυλική της διευθέτηση (προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ) και πρόκειται να υλοποιηθεί και το έργο περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής ανάπλασης της τάφρου (προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη”.

ΔΕΘ: “Στηρίξτε τη μετεγκατάσταση στα δυτικά”

Αναφορικά με την επικείμενη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι “πρέπει να υποστηριχθεί στη νέα της θέση στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας στη Σίνδο περιβάλλον ευνοϊκό και φιλόξενο για τόσο σπουδαία δραστηριότητα”. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει χωροταξικός και πολεοδομικός ανασχεδιασμός σε επίπεδο χρήσεων γης, υποδομών και δικτύων στη δυτική Θεσσαλονίκη, ώστε το εκθεσιακό κέντρο να συνδεθεί με εγκαταστάσεις, λιμάνι, σιδηρόδρομο κτλ. Επίσης η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε τη στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος στη χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία περιοχής αποθηκών logistics στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και της νέας ΔΕΘ.
Αναφορικά με τον σημερινό χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και του περιβάλλοντα χώρου σημείωσε ότι θα γίνει διαγωνισμός, “ώστε, μετά από αξιολόγηση των κτιρίων που υπάρχουν και την ανάπλαση της έκτασης, να δημιουργηθεί ενιαία φυσιογνωμία στην κεντρική αυτή περιοχή της πόλης και να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή της, επιτρέποντας τη διέλευση περιπατητών και ποδηλατών και συνδυάζοντας χρήσεις με τις όμορες δραστηριότητες. Υπενθυμίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας χωρικής και ζωντανής ενότητας και τη σύνδεσή της με τις απέναντι περιοχές κατοικίας, την παρακείμενη πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, το πανεπιστημιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα πολλά μουσεία που λειτουργούν στην περιοχή, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου”.

  • Πιάνουν δουλειά οι μετροπόντικες. Από την ερχόμενη Δευτέρα πιάνουν δουλειά οι δύο μετροπόντικες, οι οποίοι παραμένουν ακινητοποιημένοι από τον Νοέμβριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010 στο ύψος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, εργασίες θα αρχίσουν και στο Παπάφειο, παρότι δεν έχουν κατασκευαστεί οι διαφραγματικοί τοίχοι, εξαιτίας της προσφυγής του ιδρύματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη και να επιλεγεί νέα μέθοδος για την κατασκευή του σταθμού, κάτι που θα έχει επιπλέον κόστος σε χρόνο και χρήμα.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 30/7/2010

http://www.makthes.gr/news/reportage/58868/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s