Πιλοτική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πνευμονικής ίνωσης

Παγκόσμια πρώτη για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που εφάρμοσε μια πειραματική μέθοδο θεραπείας της πνευμονικής ίνωσης, μιας ασθένειας μη ιάσιμης. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

Τα φάρμακα ελάχιστα βοηθούν και η μόνη θεραπευτική αγωγή που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η μεταμόσχευση. “Επί δύο χρόνια είχα δοκιμάσει πολλές θεραπείες, είχα νοσηλευτεί σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Ωνάσειο και το Σισμανόγλειο. Η μεταμόσχευση είχε αποκλειστεί ως λύση γιατί δεν υπήρχε μόσχευμα. Στην περίπτωσή μου ισχύει το ʽο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεταιʼ, γιατί η ασθένεια δεν έχει γιατρειά” λέει στη “Μ” ο 65χρονος Σπύρος Κανέλος, ο άνθρωπος που πήρε το ρίσκο να δοκιμάσει πρώτος την πειραματική μέθοδο.

Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο ασθενής έψαξε λεπτομέρειες για την ασθένειά του μέσω Ίντερνετ και με οδηγό ένα ρεπορτάζ εφημερίδας για έναν ελληνοαυστραλό επιστήμονα εντόπισε ένα ερευνητικό κέντρο στη Σιγκαπούρη.
Εκεί έχει εφαρμοστεί πειραματικά η ενδοφλέβια έγχυση βλαστοκυττάρων που δεν προέρχονται από τον εμβρυϊκό πλακούντα αλλά από τον λιπώδη ιστό που συγκεντρώνεται γύρω από τη μέση. Τα βλαστοκύτταρα ελήφθησαν από τους ίδιους τους ασθενείς με λιποαναρρόφηση, απομονώθηκαν και στη συνέχεια εισήχθησαν ενδοφλεβίως στο σώμα τους. Οι 700 ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε η μέθοδος έπασχαν από διάφορες ασθένειες, για τις οποίες ερευνάται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Αν και οι παθήσεις του πνεύμονα δεν ήταν μεταξύ αυτών, επτά από τους ασθενείς που είχαν και εμφύσημα είδαν σαφή βελτίωση της κατάστασής τους. Αυτή η λεπτομέρεια κινητοποίησε τον κ. Κανέλο, γιατί εκτός από ίνωση πάσχει και από εμφύσημα.
Ο ασθενής ήρθε σε επαφή με το ελληνοαυστραλό ερευνητή του κέντρου, Βασίλη Πασπαλιάρη, για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες και αποφάσισε να υποβληθεί στην επέμβαση.

ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Έπειτα από ενδελεχή έρευνα ο ίδιος ο ασθενής επέλεξε την ιατρική ομάδα που θα αναλάμβανε την επέμβαση, μεταξύ αυτών ο κ. Πασπαλιάρης και ο θεράπων ιατρός του και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δημοσθένης Μπούρος. Αρχικώς υποβλήθηκε σε ενδοφλέβια εισαγωγή βλαστοκυττάρων όπως και οι ασθενείς στη Σιγκαπούρη – μάλιστα ήταν η πρώτη επέμβαση αυτού του είδους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια ο κ. Μπούρος του πρότεινε να δοκιμάσουν την απευθείας έγχυση των βλαστοκυτάρρων στους βρόγχους, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. “Επιλέξαμε να στοχεύσουμε κατευθείαν στον πνεύμονα, αντί να διασπείρουμε τα βλαστοκύτταρα σε όλο τον οργανισμό, όπως συμβαίνει με την ενδοφλέβια έγχυση. Από την εμπειρία που θα αποκομίσουμε θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη θεραπεία μιας ασθένειας που έχει την ίδια πρόγνωση με τον καρκίνο του πνεύμονα” τονίζει ο κ. Μπούρος, ο οποίος θεωρεί ασφαλή τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, καθώς το μόσχευμα προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Στόχος είναι η παράταση του προσδόκιμου χρόνου ζωής αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Γυρίζει στο σπίτι του

Η διαδικασία εισαγωγής του βρογχοσκοπίου διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά και πραγματοποιήθηκε με τοπική αναισθησία. Δύο μέρες μετά την επέμβαση ο κ. Κανέλος ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου ζει με την οικογένειά του. Σε τρεις μήνες θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου. “Αν και θέλω να είμαι συγκρατημένος, καθώς δεν έχουμε προηγούμενα δεδομένα για την επιτυχία της μεθόδου, ελπίζω μαζί με εμένα να σωθεί κι άλλος κόσμος” λέει.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία»10/10/2009 http://www.makthes.gr/news/reportage/45461/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s