«Έπεισα την Cable & Wireless, έναν παγκόσμιο κολοσσό στις τηλεπικοινωνίες, αλλά τον ΟΤΕ δεν θα τον πείσω ποτέ”. Πριν από έξι χρόνια η Κατερίνα Καλλιγάτση δημιούργησε την ICTV, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικής τηλεόρασης, η οποία σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες του είδους παγκοσμίως, με πελάτες ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. “Για το εξωτερικό η Θεσσαλονίκη είναι τόσο μακριά, που έχω μία ελπίδα να ανταγωνιστώ με αξιοκρατικούς όρους. Στην Ελλάδα δυστυχώς κουβαλάω τη ρετσινιά του made in Θεσσαλονίκη” λέει.

H Κατερίνα Καλλιγάτση, στο κέντρο, με την ομάδα της ICTV. Απο αριστερά οι: Αντώνης Σαρβανης, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Κωνσταντίνος Καλαϊτζής)
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr
Φωτ.: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Στις αρχές του 2000 ο φίλος και μετέπειτα συνεταίρος της, Κωστής Καγκελίδης, ρίχνει την ιδέα ότι “σε κάποια χρόνια θα βλέπουμε τηλεόραση μέσω ίντερνετ. Αυτά τότε ακούγονταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπήρχαν ευρυζωνικά δίκτυα για τη γρήγορη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ΗΠΑ είχαν κάποιες οπτικές ίνες αλλά χρησιμοποιούνταν από τον στρατό, το ίντερνετ ακόμη ήταν αργό”. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς (όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα), με την προοπτική όταν δημιουργηθούν ευρυζωνικά δίκτυα να έχει ήδη το κατάλληλο λογισμικό για την κωδικοποίηση της αποστολής και λήψης ταινιών μέσω ίντερνετ. “Αν υπάρχουν δέκα εταιρείες στον κόσμο που κάνουν αυτή τη δουλειά, εμείς είμαστε από τους πρώτους. Δεν κάναμε μεταφορά υπάρχουσας τεχνολογίας, τη δημιουργήσαμε”, λέει με καμάρι η κ. Καλλιγάτση.
Σε 3.000 δωμάτια 5 αστέρων
Η ICTV Ελλάς δημιουργήθηκε μέσω της θερμοκοιτίδας I4g με χρηματοδότηση από την Ευρωσύμβουλοι. Σήμερα η τεχνολογία διαδραστικής τηλεόρασης, που έχει αναπτύξει, είναι εγκατεστημένη σε 3.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ σε συνεργασία με την Cable & Wireless η διαδραστική τηλεόραση της ελληνικής εταιρείας θα εγκατασταθεί σε πολυτελή ξενοδοχεία σε 17 χώρες της Καραϊβικής. “Ήταν αδύνατο να εξηγήσουμε στην ελληνική αγορά τι ήταν το προϊόν μας. Από ανάγκη στραφήκαμε στο εξωτερικό. Απευθυνθήκαμε στην αγορά του Ντουμπάι, όταν έγινε το μεγάλο μπαμ στον τουρισμό, και τότε αρχίσαμε να πουλάμε”. Από τον Απρίλιο ευρυζωνική τηλεόραση βλέπουν και 350 οικογένειες στην Κοζάνη, στον πρότυπο οικισμό της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδόμησης (ΖΕΠ) του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η εταιρεία έχει επενδυμένο κεφάλαιο 1,786 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις της έφτασαν τα 650.000 ευρώ το 2009. “Ο πρώτος μας στόχος ήταν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα νοσοκομεία. Στα επόμενα σχέδιά μας είναι να επεκταθούμε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνεδριακά κέντρα, στρατόπεδα. Υπάρχει μεγάλο πεδίο εφαρμογών” εξηγεί η κ. Καλλιγάτση.
Η Cable & Wireless και ο ΟΤΕ
Τον Αύγουστο του 2008 η κ. Καλλιγάτση ετοίμαζε βαλίτσες για διακοπές, όταν έλαβε ένα e-mail το οποίο στην αρχή πέρασε για “ενοχλητική αλληλογραφία” (spam). Ήταν από την Cable & Wireless, τον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, από τους πρωτοπόρους στην εγκατάσταση της τηλεφωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το παράρτημα Καραϊβικής της εταιρείας έκανε διαγωνισμό για να συνεργαστεί με έναν τεχνολογικό πάροχο ώστε να εισέλθει στην αγορά των ξενοδοχείων με υπηρεσίες ταινιών κατ’ απαίτηση (video on demand). “Ο σύμβουλος της Cable & Wireless είχε πάρει συστάσεις για μας από τα ξενοδοχεία στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, όπου είχαμε εγκατεστημένη την εφαρμογή, και έτσι μας εντόπισε και έστειλε την προκήρυξη του διαγωνισμού” περιγράφει. Από τις δέκα υποψήφιες εταιρείες έμειναν τρεις – μεταξύ αυτών και η κορυφαία DOCOMO, που είναι ένας τηλεπικοινωνιακός γίγαντας και ο κύριος πάροχος τηλεφωνίας στην Ιαπωνία. Τελικώς επιλέχθηκε η ελληνική εταιρεία. “Μπορεί να έπεισα την Cable & Wireless, μπορεί να παίρνω δουλειές σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλο τον κόσμο, αλλά τον ΟΤΕ δεν θα τον πείσω ποτέ, γιατί θα αγοράσει από τη Siemens – δεν το λέω με πολιτική έννοια” σημειώνει η κ. Καλλιγάτση.
Υψηλή τεχνολογία made in Θεσσαλονίκη
“Υπάρχει μια αξία στο made in” εξηγεί. “Όταν βλέπουν made in China, όλοι καταλαβαίνουν κάτι, όπως και όταν βλέπουν made in Germany. Στην Ελλάδα δεν πιστεύουν σε ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας made in Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και απευθύνθηκα σε περιοχές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Καραϊβική. Για αυτούς η Θεσσαλονίκη είναι τόσο μακριά, που το ‘made in’ δεν τους λέει τίποτα, άρα έχω μία ελπίδα να ανταγωνιστώ χωρίς τη ρετσινιά. Στην Αθήνα τη ρετσινιά θα την έχω πάντα. Εκεί που αξιολογήθηκα με βάση τις ικανότητές μου κέρδισα, εκεί που αξιολογούμαι με βάση άλλους παράγοντες δεν μπορώ να κερδίσω”.
Προ διετίας ένας “κυνηγός” μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ανακάλυψε την ICTV και πρότεινε την εισαγωγή της στη χρηματιστηριακή αγορά Plus του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. “Δημιουργήσαμε την Choice XS, της οποίας η ICTV είναι πλέον θυγατρική. Μέσα από το χρηματιστήριο αντλώ κεφάλαια και προσπαθώ να αλλάξω το made in Thessaloniki σε made in England” σημειώνει η κ. Καλλιγάτση.
“Αποκλειστικότητα μόνο στον φραπέ”
“Στην Ελλάδα έχουμε αποκλειστικότητα μόνο στον φραπέ. Ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η ανικανότητα και η ασυνέπεια, ούτε η διαφθορά είναι αποκλειστικό μας προνόμιο” απαντά η κ. Καλλιγάτση, όταν τη ρωτάμε για τα εμπόδια που συναντά ένας νέος επιχειρηματίας. “Συνεργάζομαι με Άραβες, με Κινέζους και με Βορειοευρωπαίους και ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνουν όλα αυτά. Έχουμε ιδρύσει την εταιρεία Choise XS στην Αγγλία και δεν θέλετε να ξέρετε τι γραφειοκρατία απαιτείται για να κλείσουν οι υποθέσεις μας, κι ας έχουμε τέσσερις εταιρείες ειδικών συμβούλων να χειρίζονται αυτά τα θέματα”. Κατά την ίδια, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η γραφειοκρατία όσο ότι “οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή ακόμα και ο υπουργός. Όμως αν θες να πετύχεις δεν κάθεσαι να γκρινιάζεις. Ναι, υπάρχουν εμπόδια αλλά ξεπερνιούνται. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε συνέχεια ότι όλα είναι δύσκολα. Οι Έλληνες έχουν την τάση να γκρινιάζουν, κι αυτό αποθαρρύνει και όσους θέλουν να προσπαθήσουν”.
Από την καινοτομία στο καινοτομικό προϊόν
Η πρώτη της επαφή με την τεχνολογία των υπολογιστών ήταν σε ηλικία 9 ετών. Τότε ένας θείος της της έφερε από τη Γερμανία δώρο έναν Commodore 32, έναν πρωτόγονο για τα σημερινά δεδομένα υπολογιστή. “Ένιωθα μαγεμένη. Ήταν ένα άλλος κόσμος”. Αφού πήρε το πτυχίο του οικονομολόγου από το ΑΠΘ, συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά. “Πολύ μικρή βρέθηκα να εργάζομαι ως μάρκετιγκ μάνατζερ στο Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας, που είχε ως σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που έχει παραχθεί για το διάστημα (μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Καναδά και ΕΕ) για εφαρμογές στη βιομηχανία. Έτσι αρχίζω να εμπλέκομαι στο πώς η καινούργια τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν. Αυτό που με ενδιαφέρει να κάνω είναι να πάρω μια τεχνολογική καινοτομική εξέλιξη και να τη μεταλλάξω σε ένα προϊόν που έχει προστιθέμενη αξία για τον πολίτη. Αυτή είναι η ουσία της καινοτομίας”. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάζεται για την Ευρωσύμβουλοι, καταθέτοντας προτάσεις για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την εφαρμογή της τεχνολογίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με καθημερινή χρήση. “Στα ελληνικά πανεπιστήμια αναπτύσσεται καινοτομία, το πρόβλημα είναι ότι είναι τεράστια η απόσταση για τη μετατροπή της καινοτομίας σε καινοτομικό προϊόν” λέει.
Στο ίντερνετ με το τηλεκοντρόλ
Τι είναι η ευρυζωνική τηλεόραση; Με δυο λόγια, υπολογιστής συνδεδεμένος στο ίντερνετ και τηλεόραση μαζί. Ο χρήστης μπορεί να δει τα κανάλια με ψηφιακό σήμα, κι ακόμη να επιλέξει μέσα από μια τεράστια γκάμα από ταινίες πρώτης κυκλοφορίας που μόλις προβλήθηκαν στους κινηματογράφους, μέχρι ντοκιμαντέρ, κι ακόμη να ακούσει μουσική, να παίξει online παιχνίδια στην τηλεόραση και να τη χρησιμοποιήσει ως υπολογιστή για να αντλήσει πληροφορίες από το ίντερνετ – κι όλα αυτά μέσω του τηλεκοντρόλ. “Ο υπολογιστής είναι για ένα συγκεκριμένο κοινό, η τηλεόραση υπάρχει σε όλα τα σπίτια, ξέρουν να τη χειρίζονται όλοι, από τα παιδιά μέχρι τις γιαγιάδες. Η οικογένεια δεν μαζεύεται στον υπολογιστή για να δει ταινία αλλά στην τηλεόραση. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την τηλεόραση διαδραστική, να μπορείς να επιλέγεις ταινίες πέρα από αυτές που ‘σερβίρουν’ τα κανάλια, να βρίσκεις πληροφορίες από τον καιρό μέχρι το χρηματιστήριο, να παίζεις παιχνίδια κτλ.” εξηγεί η κ. Καλλιγάτση. Η ICTV έχει συμβόλαια με τα στούντιο του Χόλιγουντ για να τα δικαιώματα νέων ταινιών, που ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει καν σε DVD. “Δεσμευόμαστε με ρήτρες εκατομμυρίων δολαρίων ότι το λογισμικό μας είναι ασφαλές έναντι της πειρατείας. Για να πάρουμε την πιστοποίηση των στούντιο ότι είμαστε ασφαλείς απαιτείται πολύ μεγάλη επένδυση”.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 3/10/2010 http://www.makthes.gr/news/reportage/62427