Ο «Καλλικράτης» θα πετύχει

Ο “Καλλικράτης” είναι το πρώτο σκαλί για τον “εξευρωπαϊσμό” της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα βήμα που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό, εκτιμά ο Γιώργος Κοντορίνης, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, ο 40χρονος Γιώργος Κοντορίνης ζει τα τελευταία 18 χρόνια στη Σόλνα της Σουηδίας, έναν δήμο 68.000 κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Στοκχόλμης. “Στη Σουηδία επικρατεί η αντίληψη ότι οι μειονότητες είναι σωστό και δίκαιο να εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθώ στη θέση του δημοτικού συμβούλου σε μια ξένη χώρα”, λέει. Αρχικά, εργάστηκε σε μια επιτροπή του δήμου για θέματα τρίτης ηλικίας, και από 2002 εκλέγεται συνεχώς στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Μάλιστα, μέχρι τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο συνδυασμός των σοσιαλδημοκρατών στον οποίο ανήκει ήταν στη διοίκηση του δήμου, οπότε ο ίδιος ξέρει από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η αυτοδιοίκηση. Το 2006 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος και από το 2008 έως σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.

Ο Γιώργος Κοντορίνης, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

christoforidou@makthes.gr

“Οι προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική, λειτουργική και πιο ανοιχτή και προσπελάσιμη στον πολίτη. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι ο ‘Καλλικράτης’ θα πετύχει. Απαιτούνται όμως οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και σε πολλούς άλλους τομείς -στη δομή και την οργάνωση, την οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης (των αιρετών) στο μάνατζμεντ και στην παροχή υπηρεσιών- με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της εξυπηρέτησης και τη συγκρότηση σύγχρονης μορφής διοίκησης».

Τα 242 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της Σόλνα προέρχονται κατά 69% από φόρους που εισπράττει από τους δημότες, κατά 14% από κρατική επιχορήγηση, κατά 7% από τέλη και κατά 10% (δηλ. 24 εκατ. ευρώ!) από τα μισθώματα και την επιχειρηματική δραστηριότητα του ίδιου του δήμου. Πέρα από το κεφαλαιώδες ζήτημα των πόρων, για τον κ. Κοντορίνη η ποιοτική διαφορά Ελλάδας και Σουηδίας εδράζεται στο ζήτημα της διαφάνειας. “Ο κάθε Σουηδός μπορεί να ελέγξει το ‘πόθεν έσχες’ των δημοτικών αρχόντων, ενώ όλες οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. Επίσης, οι σύμβουλοι εκλέγονται από λίστα, όχι με σταυρό, κι έτσι δεν χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά χρήματα για την καμπάνια τους, ώστε να μπουν στον ‘πειρασμό’ να κάνουν… απόσβεση”, σχολιάζει. Του ζητάμε τη γνώμη του για το αν η συνένωση των δήμων στην Ελλάδα θα γιγαντώσει τα προβλήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης -κάτι που φαίνεται να συνέβη με το πρώτο κύμα συνενώσεων, με τον “Καπποδίστρια». Βεβαίως η δική του αναφορά είναι η Σουηδία, που, αν και έχει τριπλάσια έκταση σε σχέση με την Ελλάδα, έχει μόλις 290 δήμους και 18 νομαρχίες. “Πιστεύω ότι οι μεγαλύτεροι δήμοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών και να εξοικονομήσουν χρήματα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η πρόκληση, για εμάς, είναι να ενεργούμε τοπικά. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε στον νου μας ότι συγκρινόμαστε όχι με τον γειτονικό δήμο αλλά με τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Η Ελλάδα, για να συντονίσει τον βηματισμό της με την ΕΕ, θα πρέπει να τολμήσει ακόμα περισσότερα στον τομέα της αυτοδιοίκησης”.

  • Καλαμαριά και Σόλνα, δυο “ξένες” αδελφές. Η Σόλνα είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Καλαμαριά από το 1997. Εδώ ίσως σταματούν οι ομοιότητες, καθώς η Σόλνα είναι το μεγαλύτερο κέντρο της Σουηδίας για την ιατρική έρευνα και αποτελεί έδρα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, ενός από τα μεγαλύτερα ιατρικά πανεπιστήμια, διαθέτει μια δυναμική αγορά με περίπου 8.000 εταιρείες -από μεγάλες πολυεθνικές έως νεότευκτες και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας-, ενώ η ανεργία κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο προϋπολογισμός του δήμου Σόλνα είναι 242 εκατ. ευρώ (με πληθυσμό 68.000 κατοίκων), έναντι 86 εκατ. ευρώ του δήμου Καλαμαριάς (με πληθυσμό 115.000). Το ένα τρίτο της έκτασης του δήμου Σόλνα είναι προστατευόμενο πάρκο, ενώ το πράσινο στον δήμο Καλαμαριάς καταλαμβάνει το 9,93% της συνολικής έκτασης (αλλά μειώνεται στο μισό αν αφαιρεθεί η έκταση του στρατοπέδου Κόδρα).

Τα καλά παραδείγματα

Στη Σουηδία η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή πολιτικών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας. Κάτι αντίστοιχο επιχειρείται με τον “Καλλικράτη” στην Ελλάδα, όπου όμως υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί ως προς τα ελλιπή οικονομικά αλλά και τη δυνατότητα των δήμων να διαχειριστούν αυτές τις αρμοδιότητες. Ο δήμος Σόλνα:
1. Διαθέτει ένα δίκτυο επαφών με 200 επιχειρήσεις και βιομηχανίες και δίνει τη δυνατότητα προσφοράς θέσεων εργασίας προτού δημοσιοποιηθούν στο Τύπο.
2. Φέρνει σε επαφή τον άνεργο με εργοδότες που προσφέρουν θέσεις εργασίας.
3. Παρέχει πρόσθετη επαγγελματική κατάρτιση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων.
4. Έχει οργανώσει I de kommunala fritidshemmen i Solna kan ditt barn få vara på vardagar mellan klockan 06.30 och 18.00., το “Σχολείο ελεύθερου χρόνου”, όπου το παιδί απασχολείται δημιουργικά μετά το τέλος των μαθημάτων μέχρι τις 18:00 (το καλοκαίρι όλη την ημέρα), ώστε να μη διαταράσσεται ο προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων
5. Λειτουργεί τρία νηπιαγωγεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης οι παιδικοί σταθμοί έχουν επιπλέον προσωπικό με ειδική κατάρτιση, επίβλεψη ενός ψυχολόγου, ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή.
6. Παρέχει υπηρεσία κλήσης άμεσης βοήθειας και υποστήριξη διαβίωσης στα άτομα με αναπηρίες.
7. Διαθέτει τμήμα Κοινωνικής Ψυχιατρικής με προσωπικούς συμβούλους, καθώς και δύο μονάδες συμβουλευτικής γονέων.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 17/10/2010
 http://www.makthes.gr/news/kallikratis/63329/

Καλλικράτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s