Για καφέ αλλά όχι για… χαβαλέ

 Αντί να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας πελάτες εξ ουρανού, οι νέοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης συναντώνται σε καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία και αμφιθέατρα, αναζητώντας λύση στα προβλήματά τους, νέες ιδέες και συνεργασίες, μέσα από μια διαδικασία που κάποιες φορές θυμίζει… group therapy.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

christoforidou@makthes.gr

Οι μαρτυρίες
«Πηγαίνω σε αυτές τις συναντήσεις με σκοπό να μοιραστώ προβληματισμούς και να πάρω ιδέες για το πώς επιχειρηματίες από άλλους κλάδους βρίσκουν λύσεις σε παρόμοια προβλήματα» λέει ο Γ. Λάσπας, ο οποίος στα 27 του χρόνια διευθύνει το ξενοδοχείο “Flegra Palace” στο Πευκοχώρι.
«Ένα άτομο από την ομήγυρη μού έδωσε την ιδέα να εντοπίσω πιθανούς πελάτες συνεργαζόμενη με δικηγόρους στους οποίους απευθύνονται νέοι επιχειρηματίες στο ξεκίνημά τους» λέει η 30χρονη Α. Νίκα, που πριν από ενάμιση χρόνο δημιούργησε τη δική της εταιρεία μάρκετιγκ.
«Η δικτύωση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες» αναφέρει ο πρόεδρος του νεοσύστατου ΕΣΥΝΕ Θεσσαλονίκης Ανέστης Αναστασίου.
«Το επιχειρείν απαιτεί συνεχή εκπαίδευση, συνεργασία και δικτύωση. Ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες, τα σεμινάρια αυτά είναι πολύ χρήσιμα, γιατί δίνουν πρακτικές συμβουλές από ανθρώπους της αγοράς» λέει ο γραμματέας του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Μαββίδης.
«Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και τη δικτύωση ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες της πόλης και το εξωτερικού» λέει ο 33χρονος Βασίλης Τσουλής, που είχε την αρχική ιδέα για τη δημιουργία της ΥΕΤ (Young Entrepreneurs of Thessaloniki), μιας άτυπης ομάδας νέων επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και «ψάχνονται» για νέες ευκαιρίες.
«Η πλειοψηφία συμμετέχει σε ένα Open Coffee για να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους με όραμα και όρεξη για δημιουργία, να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον χώρο της επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καλών πρακτικών, να αντλήσει ιδέες και να βρει κίνητρο να υλοποιήσει τις ιδέες του» σημειώνει ο Γιώργος Γάτος, ένας εκ των διοργανωτών του Open Coffee Θεσσαλονίκης.

Οι συναντήσεις

Τουλάχιστον τρεις τέτοιες συναντήσεις επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ), τον Όμιλο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και την άτυπη ομάδα Innovation Farm, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η μηνιαία συνάντηση Open Coffee.

  • Η ομάδα του Open Coffee πραγματοποιεί συναντήσεις την τρίτη Τρίτη κάθε μήνα. Στην πρώτη συνάντηση για το 2011 συμμετείχαν με παρουσιάσεις των επιχειρηματικών τους προσπαθειών οι: α) Μαρία Μαλινδρέτου-Βήκα και Πάνος Βούλγαρης (σχεδιαστές ενός ενεργειακά αυτόνομου σκάφους), β) Σωτήρης Μυλωνάς (ιδρυτικό μέλος του διαδικτυακού οικολογικού δικτύου ξενοδοχείων Green Hotels), γ) Hans Buster (ιδρυτής της Vitaverde), δ) Δημήτρης Δημητριάδης (υπεύθυνος Ανάπτυξης του συστήματος Easy bike). http://www.facebook.com/event.php?eid=178057625568102).
  • Ο ΕΣΥΝΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις νέων επιχειρηματιών, ενώ η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τις 7 Φεβρουαρίου σε ένα καφέ μπαρ της πόλης. (http://www.facebook.com/esyne)
  • Στον ένα χρόνο λειτουργίας του, ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει πέντε εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία της πόλης με καλεσμένους διευθύνοντες συμβούλους γνωστών εταιρειών (Δομοτεχνική Isomat, Ευρωσύμβουλοι, Sani Hotel και Διάσταση). Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση κοστίζει 10 ευρώ, συνήθως οι παρευρισκόμενοι είναι πάνω από εκατό. (http://www.facebook.com/profile.php?id=1394679302)
  • Εδώ και τρία χρόνια η ομάδα YET δίνει την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να μοιραστούν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους με έμπειρα στελέχη εταιρειών όπως οι Leroy Merlin, Deloitte, Manpower, Chick-Fil-A, Benefit Hellas – RedWater και με καθηγητές ξένων πανεπιστημίων. Μέσα στον Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσει άλλη μια τέτοια συνάντηση με ομιλητή από το εξωτερικό. (http://www.facebook.com/group.php?gid=13576094628)
  • Η Innovation Farm («φάρμα της καινοτομίας» ελληνιστί) δημιουργήθηκε στις αρχές του 2010. Το σκεπτικό των συναντήσεων αυτών είναι αρχικά οι συμμετέχοντες να βρεθούν σε κατάσταση χαλαρότητας, ώστε να δώσουν ο ένας στον άλλον τροφή για σκέψη σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Έτσι, μην ξαφνιαστείτε αν σας ζητηθεί να ζωγραφίσετε τον… Θεό, όπως συνέβη στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Ανατόλια, με ομιλητή τον Αργύρη Σπυρίδη της εταιρείας συμβούλων Alpha Consulting Europe. (http://www.facebook.com/InnovationFarm)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s