Ενδιαφέρον για τη γεωθερμία στη Β. Ελλάδα από ξένους και έλληνες επενδυτές

Ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη υπόσχεται στη Βόρεια Ελλάδα η αξιοποίηση του πολύτιμου ζεστού νερού.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Καταρχήν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την εκμίσθωση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων έχουν δείξει οι εταιρείες ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΙΤΑ και Enel Green Power Hellas, οι οποίες μάλιστα έχουν διατυπώσει παρατηρήσεις κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από τα ΕΛΠΕ, την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε, την ισραηλινή Ormat και την ελληνοκαναδική Hellenic Geothermal Holdings, ενώ η Ενεργειακή Αιγαίου εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί από την εξόρυξη πετρελαίου και στη γεωθερμία. Τα τέσσερα πεδία βρίσκονται στα Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου, στη Σαμοθράκη και τη Νότια Χίο, ενώ ο διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ολοκληρώνεται στα μέσα Μαρτίου.
Υπολογίζεται ότι τα γεωθερμικά πεδία της χώρας μπορούν να χαρίσουν στην Ελλάδα ενεργειακό αποτέλεσμα αντίστοιχο της παραγωγής ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ετησίως, ενώ οι έρευνες που επίκεινται στα γεωθερμικά πεδία της Βορείου Ελλάδος ίσως αποκαλύψουν ένα πολύ μεγαλύτερο ενεργειακό δυναμικό.
Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις ερευνητικές και παραγωγικές γεωτρήσεις στη γεωθερμία, σε βάθη άνω των 2 χλμ., προσεγγίζουν αυτά των πετρελαϊκών γεωτρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, σε πρώτη φάση οι επενδύσεις για τις έρευνες θα είναι της τάξης των 40 – 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο στάδιο της δημιουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η αξία κάθε μιας εγκατάστασης θα ανέλθει σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, ακόμα και για μικρή εγκατεστημένη ισχύ. Σε κάθε περιοχή που θα εγκατασταθεί γεωθερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου για τις ΑΠΕ, για την απόδοση ανταποδοτικού τέλους στις τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά τις μόνιμες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, υπολογίζονται σε περίπου τρεις ανά εγκατεστημένο MW, όταν για τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι μία.

Η… μυρωδιά μπλόκαρε τις επενδύσεις
Το 1983 η ΔΕΗ δημιουργεί μία μονάδα 5 MW στη Μήλο, όπου υπάρχει μεγάλο γεωθερμικό πεδίο. Εξαιτίας αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων και λαθών, δεν υπήρξε πρόβλεψη για την κατακράτηση υδρόθειου, το οποίο αναδύεται από τις μονάδες γεωθερμίας και έχει ενοχλητική οσμή. Η μυρωδιά προκάλεσε τις έντονες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, που έπειτα από διαμαρτυρίες χρόνων πέτυχε το κλείσιμο της μονάδας το 1987. Το κεφάλαιο «γεωθερμία» έκλεισε απότομα και το κράτος δεν ασχολήθηκε ξανά. Το 2003 δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εμπλουτίζεται το 2009, με αντίστοιχες ανακοινώσεις για προώθηση της γεωθερμίας, που όμως έμειναν επί χάρτου. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της ΔΕΗ, το κεφάλαιο «γεωθερμία» ξανανοίγει, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι ζωηρό. Όσο για τα προβλήματα του παρελθόντος, σήμερα υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις, ώστε κανείς… να μην παίρνει μυρωδιά.

  • Τα πλεονεκτήματα
  • Τα θερμά γεωθερμικά ρευστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε με μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια, είτε απευθείας ως θερμικό προϊόν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, είτε συνδυασμένα.
  • Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βασισμένες στη γεωθερμία είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο
  • Έχει χαμηλό κόστος παραγωγής τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για την θέρμανση. Μάλιστα στην Ελλάδα το κόστος λειτουργίας ανέρχεται σε 99,45 ευρώ ανά Mwh, όταν π.χ στη Γερμανία φθάνει τα 200 ευρώ ανά Mwh, εξαιτίας του μεγαλύτερου βάθους εντοπισμού των ρευστών.
  • Τα γεωθερμικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής απαιτούν ελάχιστη επιφάνεια εδάφους για την ίδια παραγωγική ισχύ σε σύγκριση με αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα. Η έκταση που καταλαμβάνουν συνήθως οι γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής είναι μικρότερη από 1 στρέμμα για σταθμό ισχύος 10 MW.

 

  • Οι αριθμοί
  • 40 – 50 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις, σε πρώτη φάση, για τις έρευνες
  • 50 εκατ. ευρώ  η αξία κάθε μιας εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής
  • 3 ανά MW οι θέσεις εργασίας όταν για τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι μία

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 5/2/2011 http://www.makthes.gr/news/economy/69193/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s