Η Θράκη και τα σχέδια για Ειδική Οικονομική Ζώνη

Η δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης (ΕΟΖ) στη Θράκη θα τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις του γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ και των επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν με τους έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Η δημιουργία μιας τέτοιας ειδικής ζώνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εφικτή, σύμφωνα με τεχνική έκθεση μεγάλου γερμανικού δικηγορικού γραφείου. Υπάρχει μάλιστα και προηγούμενο εντός της ΕΕ με 14 ειδικές οικονομικές ζώνες, στην Πολωνία. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει αποσταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και γνωστοποιήθηκε στους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης καθώς και στον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ είναι σε γνώση και της γερμανικής αποστολής υπό τον Φίλιπ Ρέσλερ, που θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση του δικηγορικού γραφείου Danckelmann und Kerst, που συντάχθηκε από τον ειδικό στο φορολογικό δίκαιο δρ Χανς Μπέεγκ για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης (ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που λειτουργεί ως “δεξαμενή σκέψης”), σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) “ισχύουν διαφορετικές δασμολογικές, φορολογικές και λοιπές ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια επί διαμετακομιζομένων αγαθών που δεν παράγονται στη χώρα”. Τα προνόμια αυτά μπορεί πιθανώς να είναι:

  • ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση για ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις εντός της ΕΟΖ
  • επωφελέστερους όρους αγοράς ακινήτων ή φοροαπαλλαγή επί των γηπέδων ή των κτιρίων όπου θα αναπτυχθεί μια νέα επιχείρηση
  • απαλλαγή από εταιρικό φόρο εισοδήματος ή φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΟΖ.

“Σας ζητάμε να δράσετε γρήγορα, πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις, και να τεθείτε επικεφαλής ενός ενιαίου πια αιτήματος, με κρατική υπόσταση, που θα επιδιώκει την επιβολή στη Θράκη ζώνης με ειδικό φορολογικό καθεστώς”, αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, Κατερίνα Καραγιάννη. Την επιστολή συνυπογράφουν οι πρόεδροι των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων Έβρου Λεωνίδας Κίτσιος, Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος καθώς και τέσσερις σημαίνοντες βιομήχανοι της περιοχής (Βασίλης Κάτσος της φαρμακοβιομηχανίας Pharmaten, Αθ. Παπαζηλάκης της γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα, Γιάννης Ζούρας της βιομηχανίας τροφίμων Ζούρας Φαρμ και Δημήτρης Αμπατζής της αλευροβιομηχανίας Μύλοι Θράκης).

Το πολωνικό προηγούμενο
Επί της αρχής η καθιέρωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών δεν είναι συμβατή με τις συνθήκες της ΕΕ, καθώς προσκρούει στην αρχή της ελεύθερης αγοράς, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο δρ Χανς Μπέεγκ στην τεχνική έκθεση, “το άρθρο 27 στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, του 1957, ‘επιτρέπει αποκλίσεις από τους όρους ρύθμισης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι προσωρινής φύσεως και προκαλούν την ελάχιστη δυνατή διατάραξη στη λειτουργία της’. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούνται και το άρθρο 107 της συνθήκης του Μάαστριχτ, που προβλέπει ότι όταν συντρέχουν έκτακτες οικονομικές προϋποθέσεις, μπορούν να ληφθούν μέτρα τέτοιου χαρακτήρα, ώστε να πριμοδοτηθεί μια εθνική ή περιφερειακή οικονομία. Από το 1998 έως το 2002 η Πολωνία διαπραγματεύτηκε τους όρους ένταξής της στην ΕΕ (το 2004) και τελικά απέσπασε άδεια για τη σύσταση 14 ειδικών οικονομικών ζωνών. Για κάποιες εξασφαλίστηκε ισχύς λειτουργίας έως το τέλος του 2012 και για άλλες έως το 2017.

Το ιστορικό

Το ζήτημα δημιουργίας ειδικών ζωνών είχε τεθεί αρχικώς από τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ, όταν στα τέλη Αυγούστου επισκέφθηκε τη χώρα μας. Τότε είχε δηλώσει ότι “οι ειδικές οικονομικές ζώνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών νομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων” (“Βήμα”, 28/8/2011). Ο κ. Καπφέρερ είχε επισημάνει ότι η “Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” (το λεγόμενο “σχέδιο Μάρσαλ”, στη γερμανική εκδοχή του, που προωθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ), “προτείνει να εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα”. Το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών είχε θέσει η “Μ” στον πρωθυπουργό, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, οπότε ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει “θετικός” για ανάλογες πρωτοβουλίες “που ανοίγουν προοπτικές σοβαρών επενδύσεων”.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/81678/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s