Παράθυρο στο ίντερνετ για τους τυφλούς, με τη βοήθεια εθελοντων

 Για το σερφάρισμα στο ίντερνετ δεν χρειάζεται να έχει κανείς απαραιτήτως υπολογιστή, tablet ή smart phone. Και ένα σταθερό τηλέφωνο αρκεί! Καλώντας έναν τηλεφωνικό αριθμό μπορεί κανείς να ακούσει το περιεχόμενο δεκάδων ενημερωτικών ιστοσελίδων, blogs αλλά και υπουργείων.

Η υπηρεσία CallingWeb αναπτύχθηκε από τον σύλλογο τεχνολογικής ανάπτυξης τυφλών, έναν μη κερδοσκοπικό φορέα, σύμβουλο σε θέματα τεχνολογίας της εθνικής ομοσπονδίας τυφλών. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του φορέα, Θανάσης Ηλίας, απευθύνεται σε τυφλούς, σε άτομα με προβλήματα όρασης, κινητικά αναπήρους, δυσλεκτικούς, αλλοδαπούς, υπερήλικες και τεχνολογικά αναλφάβητους, καθώς επίσης και σε καθένα που δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η εφαρμογή αποτελεί προϊόν εθελοντικής εργασίας τεσσάρων ετών μελών του συλλόγου (στην πλειοψηφία τους τυφλών) με την εταιρεία e-rhetor. To λογισμικό που έχει αναπτυχθεί βασίζεται στις τεχνολογίες αναγνώρισης της φωνής και «μετεγγραφής» των τυπωμένων λέξεων σε «προφορικό λόγο» (πλατφόρμα φωνητικής πλοήγησης δεδομένων).

 

Πώς λειτουργεί
Ο χρήστης καλεί τον αριθμό 210 8610100 με αστική χρέωση και χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Στη συνέχεια δίνει φωνητική εντολή στο σύστημα για το ποια ιστοσελίδα θα ήθελε να ανοίξει και ποιο περιεχόμενο να διαβάσει. Ένα ρομποτικό σύστημα εκτελεί την εντολή, «σκανάρει» και διαβάζει το περιεχόμενο της επιλεγμένης σελίδας στο χρήστη.
Η υπηρεσία λειτουργεί συνδρομητικά για τις ιστοσελίδες που θα θελήσουν να διαθέσουν το περιεχόμενό τους στη φωνητική πύλη – «με ένα κόστος 2.000-4.000 ευρώ ετησίως μια εφημερίδα ή ένα Portal διευρύνει το αναγνωστικό κοινό, δημιουργώντας ένα απόλυτα προσβάσιμο κανάλι ανάγνωσης του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει σε λογισμικό. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για τη συντήρηση και την ανάπτυξη της υπηρεσίας και τη δωρεάν παροχή της στους χρήστες» αναφέρει ο κ. Ηλίας.
Σε περίπτωση που μια ιστοσελίδα δεν είναι καταχωρημένη βάσει συνδρομής στο CallingWeb, μπορεί και πάλι να είναι προσβάσιμη από τον χρήστη. Στην περίπτωση αυτή, θα επωμιστεί ένα μικρό κόστος για την προμήθεια μιας «κάρτας χρόνου» από την ένωση τυφλών ή αναπήρων της περιοχής του. Εισάγοντας φωνητικά τον κωδικό θα έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα που επιθυμεί.
Το CallingWeb θα φανεί χρήσιμο όχι μόνο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και σε ένα βλέποντα, όταν δεν έχει μαζί του ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σύνδεση διαδικτύου, αλλά θέλει να ενημερωθεί για το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας άμεσα. Οι δημιουργοί του CallingWeb στοχεύουν στην επίσημη παρουσίαση της πρωτοπόρου υπηρεσίας τους στις 17 Οκτωβρίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τυφλών. Προς το παρόν η υπηρεσία διαθέτει έξι γραμμές και φιλοδοξεί να τις αυξήσει σε 30-40. “Υπάρχει μεγάλη ανάγκη, κυρίως από πλευράς των τυφλών, για πρόσβαση στο περιεχόμενο ιστοσελίδων στο διαδίκτυο” σημειώνει ο κ. Ηλίας. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι ο σύλλογος καταφέρει να βρει χρηματοδότηση της τάξης των 100.000 ευρώ.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»

http://www.makthes.gr/news/reportage/81716/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s