Χρειάστηκε να πάω 4-5 φορές στην πρεσβεία και να εξηγήσω με μεταφράστρια γιατί ήθελα να περάσω έναν μήνα στην Ελλάδα. Τελικά, μου έδωσαν βίζα για δύο εβδομάδες…». Ο κ. Σεργκέι Φεντόροβ, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Πέντροβετς και μέλος του δ.σ. του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αγίας Πετρούπολης, είναι ένας από τους χιλιάδες Ρώσους που υφίστανται την ταλαιπωρία της έκδοσης βίζας για διακοπές στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκτιμά ότι, αν λυνόταν το θέμα της βίζας, οι Ρώσοι θα επισκεπτόταν τη χώρα μας κατά χιλιάδες -ίσως και κατά εκατομμύρια! Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία δύο εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και 14 εκατομμύρια την Τουρκία, που δεν ανήκει στη ζώνη Σέγκεν.
Πάντως, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται -αργά, αλλά σταθερά… Η Ελλάδα το 2011 υποδέχθηκε περίπου 650.000 ρώσους τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Από την πρεσβεία της Μόσχας, τον ΕΟΤ και τα Visa Centers προκύπτει ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 19% περισσότερες βίζες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011. Πέρυσι διέμειναν στη Θεσσαλονίκη 39.486 Ρώσοι, 63% περισσότεροι σε σχέση με το 2010 -αριθμός που τους κατατάσσει έκτους στη λίστα των επισκεπτών της πόλης, βάσει εθνικότητας.
«Η Ρωσία εξελίσσεται ταχέως σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, με ισχυρά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Σαπουντζής, στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ Ελλάδος-Ρωσίας, που διοργάνωσαν χθες από κοινού το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών συνεργασίας της πόλης με την Αγία Πετρούπολη.
Η ταλαιπωρία για την έκδοση βίζας δεν πτόησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Πέντροβετς, ο οποίος, γοητευμένος από τη χώρα μας, πέρασε στο επόμενο βήμα, αγοράζοντας ένα σπίτι στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Βέβαια, χρειάστηκε να περιμένει επί έναν χρόνο την έγκριση από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας -απαραίτητη μέχρι πρόσφατα για την αγορά ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών στις θεωρούμενες «παραμεθόριες περιοχές», όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική… Με το νέο καθεστώς, η διαδικασία αγοράς ακινήτων έχει γίνει ευκολότερη και, σύμφωνα με τον Φεντόροβ, αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για αγορά ακινήτων.
Στο επίκεντρο του φόρουμ βρέθηκαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και οι προοπτικές προώθησης των ελληνορωσικών εμπορικών και τουριστικών σχέσεων. Επίσης, παρουσιάστηκε το επενδυτικό πλαίσιο στη Ρωσία, ενώ ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ ελλήνων και ρώσων επιχειρηματιών.
«ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΙΣ… ΡΩΣΙΔΕΣ»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Πέντροβετς είχε να διηγηθεί ακόμη ένα περιστατικό, που καταδεικνύει τα περιθώρια «ανοίγματος» των Ελλήνων προς τη ρωσική αγορά: «Πρόσφατα, αγόρασα για τη γυναίκα μου μια γούνα από τον Καναδά. Ο πωλητής μού την παρουσίασε με υπερηφάνεια. Γιατί; Επειδή ήταν ελληνική! Εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα σας, μόνο και μόνο για να αγοραστούν ελληνικές γούνες» είπε, προτρέποντας τους έλληνες επιχειρηματίες να στοχεύσουν σε αυτήν την καταναλωτική ομάδα.
Ευκαιρίες συνεργασίας υπάρχουν και σε άλλους τομείς: χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στα αγροτικά προϊόντα, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην αξιοποίηση ορυκτών υδρογονανθράκων, στη διαχείριση απορριμμάτων, στη μεταποίηση και στις μεταφορές
Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr