Σε οριακό σημείο η ΣΕΚΑΠ

Ένα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκεται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕbank. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσαν στη «Μ» ανώτατα στελέχη της εταιρείας, η συγκεκριμένη, δυσμενής εξέλιξη θα μπορούσε να επέλθει ακόμη και στο επόμενο δεκαήμερο.

«Ελπίζω την ύστατη στιγμή να βρεθεί λύση και να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδυτής» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας, κ. Δημήτρης Πράτσος. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,36%, που κατέχει στην καπνοβιομηχανία η Αγροτική Τράπεζα, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ινδική Bommidala και η «Ηλίας Παπαδόπουλος», με έδρα το Κιλκίς. Η ινδική εταιρεία είχε δεσμευτεί ότι θα επένδυε 70 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε 100 νέες θέσεις εργασίας. Τελικώς, το ενδιαφέρον δεν μετουσιώθηκε σε υπογραφές, καθώς οι Ινδοί αποχώρησαν από τη διαδικασία. Η εναπομείνασα εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον κλήθηκε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι τρεις γενικές συνελεύσεις των μετόχων στη σειρά αναβλήθηκαν.

Με δεδομένο ότι η Αγροτική έχει δεσμευτεί στην Ε.Ε. να απεμπλακεί από τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητές της έως τις 30 Ιουνίου 2012, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ακόμη πιο πιεστικές είναι, ωστόσο, οι ανάγκες της καπνοβιομηχανίας για ρευστότητα… Η Αγροτική έχει σταματήσει εδώ και οκτώ μήνες τη ροή χρηματοδότησης και «το μετοχικό κεφάλαιο έχει φτάσει στο μηδέν…», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, που εκτιμά ότι, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 15 Μαΐου, η εταιρεία θα κλείσει.
Οι 270 εργαζόμενοι έχουν λαμβάνειν δύο μισθούς, η ΣΕΚΑΠ έχει καθαρή αρνητική θέση 32 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 80 εκατ., ενώ το μερίδιό της έχει μειωθεί από το 8,5% στο 4% της ελληνικής αγοράς.
Σε μια ύστατη προσπάθεια, η εταιρεία Deloitte έχει αναλάβει να διερευνήσει για λογαριασμό της ΑΤΕbank το πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον από οποιονδήποτε μπορεί να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της εταιρείας.
Σ.ΧΡ.

http://www.makthes.gr/news/economy/87660/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s