Ποιος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα θα κατανοήσει πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Με τις αλλαγές που αναμένονται στη Γαλλία, με την πτώση της κυβέρνησης στην Ολλανδία, η επιβληθείσα στείρα οικονομική πολιτική της Γερμανίας που στηρίζεται στην λογική ‘η λιτότητα άρα η ανεργία μειώνει το έλλειμμα’ θα εγκαταλειφθεί ως κυρίαρχη οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης».

Την παραπάνω άποψη διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς την περασμένη Πέμπτη, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο φορέας. Τα ίδια υποστήριζε, σε μια συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, λίγες μέρες νωρίτερα. Αυτό που έλεγε, λίγο έως πολύ, ήταν ότι  η διαφαινόμενη στροφή προς τα αριστερά στη Γαλλία θα αλλάξει και τη ρότα της Ευρωζώνης. Ότι θα αναγκαστεί η Γερμανία να παραδεχτεί πως οι πολιτικές λιτότητας φέρνουν ύφεση, η ύφεση λιγότερα δημόσια έσοδα και αυτό με τη σειρά του καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Αν η ανατροπή στη Γαλλία στείλει ένα μήνυμα στη Γερμανία, μήπως να ενισχύαμε αυτό το μήνυμα και με μια ελληνική; Γιατί στη Γαλλία ελπίζουμε να εκλεγεί ο Ολάντ αλλά στην Ελλάδα φοβόμαστε μια κυβέρνηση αριστεράς; Τα ερωτήματα προέκυψαν αυτόματα…

Προβλέπω ότι αυτή η στρατηγική στροφή σε επίπεδο Ευρωζώνης θα γίνει μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες. Μέχρι τότε πρέπει να «αγοράσουμε χρόνο», η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει όρθια, σοβαρή και αξιόπιστη έτσι ώστε να μπορέσει να επανατοποθετηθεί διατηρώντας τα Ευρωπαϊκά της κεκτημένα.

Ας κερδίσουμε έξι μήνες εμείς (χάνοντας ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη) και ας ελπίσουμε ότι Δίας θα σταθεί καλός μαζί μας και θα μεσολαβήσει για μας στην άλλοτε καλλίπυγο, ρυτιδιασμένη πια, Ευρώπη.

***
«Θα ψηφίσω αντιμνημονιακούς αλλά ελπίζω όλοι οι άλλοι να ψηφίσουν μνημονιακούς γιατί θέλω και το ευρώ και την Ευρώπη». Αυτό είναι ένα από τα πολλά (προβοκατόρικα και απλουστευτικά) τσιτάτα που κυκλοφορούν ευθέως στο Facebook. Όχι ότι πολλοί δεν θα ψηφίσουν με αυτή τη λογική. Τη λογική που θέλει τον ψηφοφόρο να κρατάει «υπεύθυνη» στάση απέναντι στη συνείδησή του και τις μελλοντικές γενεές- «εγώ εγγονέ μου είχα κάνει τότε το πατριωτικό μου καθήκον»- αλλά φοβάται τι θα συμβεί αν έρθουν τα πάνω κάτω στις 7 Μαϊου.

Όχι ότι δεν ισχύει και το αντίστροφο. Πολίτες που θα ψηφίσουν «μνημονιακά» γιατί είναι politically correct –και γιατί επίσης θέλουν να διηγούνται στα εγγόνια ότι έκαναν το «πατριωτικό τους καθήκον» ώστε να συνεχίσει η χώρα την ευρωπαϊκή της πορεία- αλλά ανομολόγητα θέλουν να ανταποδώσουν στην τρόικα ένα σοκ. Οι πιο ευτυχείς είναι οι αποφασισμένοι (αν υπάρχουν τέτοιοι).  Ούτε ενοχικά σύνδρομα όπως τα παραπάνω, ούτε βασανιστικές αμφιβολίες, ούτε αμφισβήτηση του ίδιου του εαυτού τους.

Σοφία Χριστοφορίδου

http://www.unitedreporters.gr/articles/GR/Bloggaroyn_gia_toys_UR/Simeiosate_Hi/Poios_tha_vgalei_to_fidi_apo_tin_trypa_

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s