Καλώς τα τα κουαζιερόπλοια

Λιγότερα κρουαζιερόπλοια απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν -αλλά με περισσότερους επιβάτες!- θα αγκυροβολήσουν φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Τα 8 από τα 15 κρουαζιερόπλοια, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία για τις πληρότητες, θα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη 7.700 επιβάτες.

«Σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα έχουμε λιγότερα δρομολόγια, αλλά τα πλοία θα μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες απ’ όσους αναμενόταν», εξηγεί, μιλώντας στη «Μ», ο κ. Γιώργος Βαγγέλας, αρμόδιος σε θέματα Μάρκετινγκ Κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ΑΕ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη σταδιακή καθιέρωση της πόλης ως λιμένα προορισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλα τα ελληνικά λιμάνια παρατηρείται μια ελαφρά μείωση των προσεγγίσεων, καθώς τα λιμάνια της Βορείου Αφρικής θεωρούνται εκ νέου ασφαλή και τα κρουαζιερόπλοια επέστρεψαν στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Το «Ocean Majesty», που επρόκειτο να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι, ακύρωσε το συγκεκριμένο, όπως και ακόμη ένα δρομολόγιο που είχε προγραμματίσει μέσα στον Μάιο, με σκοπό να μεταφέρει ρώσους τουρίστες σε προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού. Αιτία της ακύρωσης είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των πελατών της εταιρείας για το συγκεκριμένο πακέτο. Πάντως, το «Ocean Majesty» θα αγκυροβολήσει στις 30 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει για 9 ώρες, με επόμενο σταθμό την Καβάλα.
Το πρώτο πλοίο που θα ρίξει άγκυρα για φέτος είναι το «Corinthian II», το οποίο θα φτάσει στις 24 ή 25 Μαΐου. Ακολουθούν το «Le Levant» και το «Aida Aura», στις 14 Ιουνίου, το οποίο θα «πιάσει» Θεσσαλονίκη άλλες τέσσερις φορές (28/06, 12/07, 26/07 και 09/08), μεταφέροντας συνολικά 6.400 γερμανούς τουρίστες στο δρομολόγιο Βάρνα – Θεσσαλονίκη – Σάμος. Σημειωτέον ότι από του χρόνου το συγκεκριμένο πλοίο θα διανυκτερεύει στη Θεσσαλονίκη.
Στις 13 Αυγούστου θα προσεγγίσει το κρουαζιερόπλοιο «Orient Queen», που θα καταπλεύσει στην πόλη από τη Μυτιλήνη στις 7 το πρωί και θα αναχωρήσει για τον Βόλο στις 10 το βράδυ, μεταφέροντας περίπου 600 κύπριους επιβάτες.
Η κίνηση από κρουαζιερόπλοια θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο, με το «Corinthian II» στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 28 του ίδιου μήνα θα ρίξουν άγκυρα τα «Minerva» και «Aegean Odyssey».
Η σεζόν επρόκειτο να κλείσει στις 15 Οκτωβρίου με το «Royal Iris», που θα μεταφέρει 700 ισραηλινούς τουρίστες, αλλά τελικά προστέθηκαν άλλα τρία δρομολόγια -του «Corinthian II» (16/10), του «Ocean Majesty» (30/10) και του «Louis Cristal» (03/11).


ΚΑΒΑΛΑ Ο επόμενος δημοφιλής προορισμός

Για δύο από τα κρουαζιερόπλοια που θα αγκυροβολήσουν στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο («Minerva» και «Aegean Odyssey»), επόμενος προορισμός θα είναι η Καβάλα. Τα κρουαζιερόπλοια, ωστόσο, άρχισαν να έρχονται στην Καβάλα από τον Απρίλιο: οι τουρίστες του «Voyager», που έκανε «ποδαρικό», έτυχαν θερμής υποδοχής από τον οικείο δήμο, που οργάνωσε περιήγηση στην πόλη και πρόσφερε τοπικά προϊόντα.
Την προσεχή Κυριακή θα καταπλεύσει στην πόλη το πλοίο «Azamara», με 500 επιβάτες, ενώ μέσα στον Μάιο ακολουθούν το «Windstar» και το «Princess Danae», για τα οποία επίσης προετοιμάζεται μια μικρή γιορτή υποδοχής. Ο δήμος Καβάλας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση κρουαζιέρας, κάτι που αποτυπώνεται στη μελέτη για την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης (city branding), που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Σοφία Χριστοφορίδου

http://www.makthes.gr/news/economy/88041/

Bλ. Επίσης http://www.citybranding.gr/2012/05/blog-post_02.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s