Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα προβλέπει η πρόεδρος του Αυστριακού Κέντρου Οικονομικών (AEC), δρ. Μπάρμπαρα Κολμ, η οποία συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Αν είχατε βγει από την ευρωζώνη προ διετίας, θα είχατε ήδη κάνει πολλά [βήματα προόδου]»
Μοιραία, οι εταίροι στην ευρωζώνη θα σας επιτρέψουν να βγείτε από το ευρώ…» σχολίασε η κυρία Κολμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτιμώντας ότι «ίσως τον ίδιο δρόμο ακολουθήσουν και άλλες χώρες, με τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. να παραμένει στο ευρώ, ενώ πιθανό θα ήταν και το σενάριο οι χώρες του βορρά να δημιουργήσουν ένα δικό τους ενιαίο νόμισμα».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του αυστριακού think tank, το ευρώ ήταν «ελαττωματικό» εκ γενετής, «…κατά τη δημιουργία της ευρωζώνης». Ως υπέρμαχος του Μίλτον Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο, η δρ. Κολμ τάχθηκε κατά των κεϊνσιανών πολιτικών, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν αφορά τα προγράμματα διάσωσης που δεν θεραπεύουν την ασθένεια: το πρόβλημα έγκειται στο μεγάλο μέγεθος του Δημοσίου και στο μεγάλο κοινωνικό κράτος, που επιδιώχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στην Ευρώπη».
Η αυστριακή ειδικός χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό εγχείρημα «ένα πολύ ακριβό πρόγραμμα ειρήνης -και τώρα που αποτυγχάνει βλέπουμε ταραχές παντού», ενώ προέβλεψε ότι η επόμενη χώρα που θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα είναι η Γαλλία.
«ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ» Το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πολύ πιθανό, «όχι ως συνειδητή επιλογή αλλά ως αποτέλεσμα αδυναμίας της Ελλάδας να αντιδράσει» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αμερικανικού συντηρητικού think tank «FreedomWorks», κ. Ματ Κίμπε (ο οποίος επίσης συμμετείχε στο συνέδριο του ΠΑΜΑΚ). Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Ντέιβιντ Πιστρούι (διευθύνων σύμβουλος εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων) εμφανίστηκε βέβαιος ότι «στην Ελλάδα θα υπάρχει τουλάχιστον μία γενιά που θα ζήσει την παραγωγική ζωή της σε συνθήκες πλήρους οικονομικής κατάρρευσης», ενώ πρόσθεσε ότι το διακύβευμα τώρα είναι να μη χαθεί και δεύτερη -ή ακόμη και τρίτη- γενιά…
Υπέρ μιας «θεραπείας-σοκ, ώστε η αγορά να αφεθεί ελεύθερη να λειτουργήσει» τάχθηκε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, κ. Κώστας Καρφάκης, εκτιμώντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει ήδη από το 2009, «αλλά τότε δεν ήθελαν να πειράξουν τα κεκτημένα των δικών τους ανθρώπων -γι’ αυτό υποφέρει σήμερα η Ελλάδα.