«Μαύρη τρύπα» 3 δισ. ευρώ προκύπτει στον προϋπολογισμό του 2012 από το πάγωμα των διαδικασιών αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές -αν βέβαια δεν αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο…
Στις 10 Μαΐου εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απέρριψε την αίτηση του fund «Energy» να σταματήσει η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Εκείνη την ημέρα, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται κανονικά ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ομίλου.
Μερικές ημέρες αργότερα συνήλθε το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Ως προ ημερησίας θέμα προτάθηκε η αναστολή λήψης οποιασδήποτε απόφασης που μπορεί να είναι δεσμευτική για το μέλλον, μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς στο μεταξύ είχαν αποτύχει οι προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνησης και είχε αρχίσει η διαδικασία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τα μη εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου -με τους κ.κ. Α. Βαρθολομαίο (που είχε προταθεί από τη ΝΔ) και Α. Ζωηρού (που είχε προταθεί από τον ΛΑΟΣ) να τάσσονται υπέρ της αναβολής λήψης αποφάσεων και με τα εκτελεστικά μέλη του δ.σ. κ.κ. Κ. Μητρόπουλο και Α. Ταπραντζή να τοποθετούνται υπέρ της συνέχισης των διαδικασιών. Το τελικό αποτέλεσμα καθόρισε η ψήφος του προέδρου του Ταμείου, καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη.
Από τη δική τους πλευρά, οι παρατηρητές που έχουν οριστεί από την ΕΕ και την ευρωζώνη -οι κ.κ. Μαάρτεν Βέρβευ και Χερβέ Λερόι- «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του συμβουλίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
«ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ»
«Μετά τις εκλογές διαμορφώθηκε ένα κλίμα αμφισβήτησης του Μνημονίου και των μέτρων που αυτό προβλέπει, ανάμεσα στα οποία είναι και η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ετέθη το ερώτημα αν είναι σωστό το Ταμείο να συνεχίσει τις διαδικασίες αξιοποίησης και να δεσμεύσει με αυτόν τον τρόπο την επόμενη κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως να έχει τελείως διαφορετικό πρόγραμμα. Κατ’ αρχάς, από νομικής απόψεως δεν προβλέπεται αναστολή των εργασιών -ο νόμος ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ είναι εν ισχύ, όπως εξάλλου και το Μνημόνιο. Όμως, από δεοντολογική σκοπιά δεν ήταν σωστό να ληφθούν αποφάσεις που θα δέσμευαν μια κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως θα είχε αντίθετη πολιτική…» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Κουκιάδης. «Εξάλλου, στην τελευταία συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων, δύο κόμματα έθεσαν το θέμα του παγώματος των διαδικασιών και τα άλλα δύο σίγησαν -άρα, ουσιαστικά κανένα κόμμα δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να νομιμοποιήσει τη συνέχιση των διαδικασιών. Το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν δεν έχει μια ευρύτερη πολιτική κάλυψη. Έτσι, για να συμβιβάσω τις εκατέρωθεν απόψεις, διατύπωσα την άποψη το Ταμείο να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες που είναι καθαρά προπαρασκευαστικές και δεν δεσμεύουν τη μελλοντική κυβέρνηση. Συνεπώς, για αυτό το διάστημα οι εργασίες έχουν σταματήσει -γίνονται μόνον εσωτερικές δουλειές τεχνικής φύσεως».
«ΤΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ»
Τι επιπτώσεις έχει, ωστόσο, αυτή η απόφαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ; Κατ’ αρχάς, όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες «παγώνουν» για τουλάχιστον 2 μήνες, καθώς, ακόμη κι αν σχηματιστεί κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, ακόμη κι αν αυτή η κυβέρνηση κινείται στο πνεύμα εφαρμογής του Μνημονίου, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την «επανεκκίνηση». Αν σε αυτό υπολογιστεί και ο χρόνος για την υποβολή φακέλων, την εκδίκαση ενστάσεων και τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων να προχωρήσουν εντός του 2012.
Για φέτος, όμως, είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 3 δισ. ευρώ από αυτήν την πηγή -«στόχος που δεν θα μπορέσει να εκπληρωθεί», όπως εκτιμά ο κ. Κουκιάδης. «Αυτό σημαίνει ότι, αν μείνουμε στα σημερινά δεδομένα του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από αλλού έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να προκύψει μια κυβέρνηση, η οποία θα αναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, προς το παρόν οι διαδικασίες πρόσκλησης ενδιαφέροντος ή διαγωνισμών αναβάλλονται…».
Όπως παρατηρεί ο κ. Κουκιάδης, αμέσως μετά το PSI είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το Ελληνικό και τη ΔΕΠΑ από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Όμως, με την αβεβαιότητα που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον έχει μειωθεί: «Με το κλίμα που υπάρχει μετά τις εκλογές δεν ξέρουμε αν θα υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη κι αν προχωρούσαν οι διαδικασίες των διαγωνισμών».
«Απλώς ενημερωτική» η «ιδιωτική συνάντηση» στη Θεσσαλονίκη
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτικό χώρο μεταξύ στελεχών του Ταμείου και οικονομικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ» ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό στη συνάντηση, καθώς ανάλογες επαφές με θεσμικούς φορείς γίνονται και στην Αθήνα, για λόγους ενημέρωσης -είτε στα γραφεία του Ταμείου είτε σε χώρους «εκτός πρωτοκόλλου».
Όπως αναφέρει, η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη προετοιμασία για μια δημόσια εκδήλωση που θα αφορά το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση μετοχών από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σήμερα κατέχει το 74,017% της ΕΥΑΘ (από 40%) και το 50,9% των μετοχών του ΟΛΘ.
«Δεν πρόκειται να γίνει πώληση παγίων -αν θα γίνει κάτι, αυτό θα είναι παραχώρηση χρήσης για ορισμένα χρόνια, είτε αυτό είναι χρήση μίας προβλήτας του λιμανιού είτε διανομή του νερού» ξεκαθαρίζει ο κ. Κουκιάδης -ο οποίος όμως αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα της άσκησης διοίκησης από τον ιδιώτη επενδυτή… Ως προς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, σημειώνει με νόημα: «Τίποτα δεν είναι βέβαιο: θα πρέπει η κοινή γνώμη να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της αξιοποίησης. Αν δεν υπάρχει τουλάχιστον ανοχή από την κοινωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση».
Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο προχώρησε σε δημοσκόπηση -τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη «η πλειοψηφία είναι υπέρ της αξιοποίησης, με μόνη εξαίρεση το νερό, όπου είναι εναντίον».
Σοφίας Χριστοφορίδου sofiachristoforidou@yahoo.gr