«Βαλκανιοποίηση» φοβούνται οι εξαγωγείς

«Η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί στο ένα επικίνδυνο και φαύλο ψευτοδίλημμα «Μνημόνιο ή αντι-Μνημόνιο», ενώ το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι «ευρωπαϊκός ή βαλκανικός προσανατολισμός»: την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Δημήτρης Λακασάς, κατά τη γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, θα χρειαστεί να απαντήσουμε άμεσα, ως κοινωνία, σε ακόμη ένα βασικό δίλημμα: «επιστροφή στον φρούδο και καταστροφικό δρόμο του κρατισμού ή εμμονή στον δρόμο της ανάπτυξης, που θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με έμφαση στην παραγωγή και την εξωστρέφεια;».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε άλλο σε μια στείρα αντιπαράθεση κομμάτων, αλλά να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση: «Εφόσον ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική που θα εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, θα αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό όπλο, το οποίο θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ελλάδα, με μια νέα διαπραγμάτευση, ένα νέο ‘σχέδιο Μάρσαλ’, θα μπορέσει να βγει από την κρίση», είπε, σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω παραμένει «ο σχηματισμός μιας μακρόπνοης και σταθερής κυβέρνησης, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσει στην πραγματική ανάπτυξη».

ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στη διάρκεια της χθεσινής, 37ης τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής. Από τα 26 υποψήφια μέλη για το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου, τα 15 ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 30-40 ετών, ενώ γνωστοί επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας κατεβαίνουν ως νέοι υποψήφιοι, εκπροσωπώντας διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος της διοίκησης του ΣΕΒΕ, όπως τόνισε ο κ. Λακασάς (ως απερχόμενος, αλλά και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος), είναι να υπάρξει ένα σώμα πολυσυλλεκτικό ως προς τους κλάδους της εξαγωγικής δραστηριότητας, ως προς τις ειδικότητες και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτει ο σύνδεσμος.
Σ.ΧΡ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s