Δεν είναι όλα μέλι-γάλα στη «σχέση» Μεβγάλ-Δέλτα

Χώρισαν ή απλώς βρίσκονται σε διάσταση; Πάντως, ο «γάμος» της ΜΕΒΓΑΛ με τη Δέλτα Τροφίμων, που είχε προαναγγελθεί πριν από δύο χρόνια, αντιμετωπίζει προβλήματα, πριν ακόμη «επισημοποιηθεί» η σχέση. Η εξαγορά, που θα οδηγούσε στη δημιουργία της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα, είχε λάβει τη σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2011. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα δεν προχώρησε η μεταβίβαση (έναντι αρχικού τιμήματος 57 εκατ. ευρώ) του μετοχικού πακέτου του 43% της ΜΕΒΓΑΛ, που ανήκε στην οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου. Έτσι, η συμμετοχή τής «Δέλτα Τροφίμων» περιορίζεται, προς το παρόν, στο 15% που είχε αποκτηθεί (έναντι τιμήματος περίπου 19,6 εκατ. ευρώ) από την οικογένεια της κυρίας Μαίρης Χατζάκου.

«Χάσαμε αντιπροσώπους, δώσαμε στοιχεία και τεχνογνωσία, χωρίς να πάρουμε τίποτα ως εταιρεία…» αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, πρώην πρόεδρος της εταιρείας, εκπροσωπώντας το 28,5% των μετοχών που κατέχει η σύζυγός του, κυρία Νίκη Χατζάκου. Ο κ. Συμεωνίδης εκτιμά ότι το σχέδιο εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας βαίνει προς ματαίωση, αναφέροντας ότι το ναυάγιο της συμφωνίας είναι ήδη γνωστό, τουλάχιστον στα στελέχη της ΜΕΒΓΑΛ.
Από τη δική του πλευρά, πάντως, ο νυν πρόεδρος, κ. Πέτρος Παπαδάκης. διαψεύδει τα περί ματαίωσης της εξαγοράς: «Πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις του κ. Συμεωνίδη, ο οποίος, εξάλλου, αποφάσισε να μη λάβει μέρος στο νέο πλάνο…» δηλώνει στη «Μ».
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τη μειοψηφία των μετόχων, η εμπλοκή οφείλεται μερικώς στις απαιτήσεις των πιστωτριών τραπεζών και εν μέρει στην έλλειψη ρευστότητας των δύο γαλακτοβιομηχανιών. «Πρόκειται για προβλήματα κοινά σε όλο το τραπεζικό σύστημα και σε όλη την αγορά» απαντά ο κ. Παπαδάκης, υποστηρίζοντας ότι, παρά την καθυστέρηση, το σχέδιο εξαγοράς είναι «εν ζωή».
Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου -και εκεί αναμένεται να τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος της «Δέλτα Τροφίμων», που κατέχει το 15%. Πάντως, μέχρι στιγμής, η επικοινωνία των βασικών μετόχων (οικογένειες Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, Μαίρης Χατζάκου, Νίκης Χατζάκου) «βρίσκεται στο μηδέν» κατά τα λεγόμενα του κ. Συμεωνίδη.
Όσο για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2011 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2010 (δηλαδή, με ζημιές της τάξης των 8 εκατ. ευρώ και τζίρο στα 185 εκατ., ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 κινείται πτωτικά (με πτώση πωλήσεων κυρίως στο γιαούρτι και δευτερευόντως στο γάλα). Αντιθέτως, οι εξαγωγές της γαλακτοβιομηχανίας κινούνται σε θετικά επίπεδα.
Σ.ΧΡ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s