Έμποροι: Aγωνία για το αύριο του κλάδου

Την αγωνία και την οργή τους για τον διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας εξέφρασαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ).Κοινός τόπος για όλους, η δραματική μείωση του τζίρου, η συρρίκνωση της εμπορικής δραστηριότητας, η μάχη για την επιβίωση, το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και ο φόβος μήπως το επόμενο λουκέτο μπει στο δικό τους μαγαζί.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ

Η αγορά, όπως εκτίμησε η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση του ΕΣΘ, πιέζεται από τη μειωμένη κατανάλωση, με τις αντοχές των επιχειρηματιών να δοκιμάζονται από τη συνεχή φορολογική αφαίμαξη, την πιστωτική ασφυξία και, κυρίως, το γεγονός ότι -με τα σημερινά δεδομένα- δεν υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να πάρει μια ανάσα η αγορά, οι έμποροι θεωρούν:

> την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν), με ενεργοποίηση προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ, του ΕΣΠΑ κοκ.,
> τη λήψη νομοθετικών μέτρων για τον διακανονισμό τραπεζικών οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών,
> ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα βοηθά τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν,
> την αλλαγή του τρόπου διακανονισμού των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Πέρα από τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της κρίσης, η αγορά αντιμετωπίζει και πλήθος προβλημάτων καθημερινότητας. Μερικά από αυτά που επισημάνθηκαν στη γενική συνέλευση του ΕΣΘ περιλαμβάνουν το παρεμπόριο, την επιβολή προστίμων για τις ενδεικτικές επιγραφές, το ζήτημα της πλημμελούς καθαριότητας και ευταξίας, καθώς και τις αυξημένες δυσκολίες των επιχειρήσεων που εδρεύουν στα εργοτάξια του μετρό -και, συγκεκριμένα, των επιχειρήσεων της οδού Δελφών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κωστής Χαντζαρίδης, επεσήμανε την αναγκαιότητας συλλογικής αντιμετώπισης της κατάστασης, τονίζοντας ότι «μόνον όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την επιβίωσή μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην ιστορία της επιχείρησής μας και, το κυριότερο, το οφείλουμε στο μέλλον των παιδιών μας».

Δεκαήμερο προσφορών από 30/05 έως 09/06

Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών θα πραγματοποιηθεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης από 30 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί να υπάρχουν επιπλέον παροχές για τους καταναλωτές -όπως καλύτερες τιμές πάρκινγκ, παροχές σε χώρους εστίασης κοκ.
Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με τη συνεισφορά και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, επανεκδίδει τον τουριστικό χάρτη της πόλης, ο οποίος, όπως και πέρυσι, θα διανέμεται στους τουρίστες κρουαζιερόπλοιων με την άφιξή τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, στους τουρίστες θα δίνεται η εκπτωτική κάρτα classic Agora Bonus Card, καθώς και η λίστα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, με τα στοιχεία τους και τις παροχές τους. Τα προαναφερθέντα θα διανέμονται και σε άλλα σημεία άφιξης τουριστών (αεροδρόμιο, συνέδρια, ξενοδοχεία κτλ.). Ο χάρτης και η εκπτωτική κάρτα θα διανέμονται και στους τουρίστες που θα φτάνουν από τη Χαλκιδική, για μονοήμερες εκδρομές (στο πλαίσιο του προγράμματος «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης)


http://www.makthes.gr/news/economy/88674/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s