Η έλλειψη ρευστότητας και η πιστωτική ασφυξία πνίγουν τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε 120 μέλη του, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης. Οι απαντήσεις τους προμηνύουν ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε νέο κύμα πτωχεύσεων…Η έρευνα γνώμης διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα Απριλίου-Μαίου 2012. Τα ίδια ερωτήματα είχαν τεθεί στους επιχειρηματίες την άνοιξη του 2009 -και οι συγκρίσεις αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος… Πριν από τρία χρόνια, οι μισοί επιχειρηματίες (46,6%) έκριναν ότι η -παγκόσμια, τότε- οικονομική κρίση είχε αρνητική επίδραση στο κόστος δανεισμού. Σήμερα το ίδιο απαντούν τρεις στους τέσσερις (75,4%). Αντίστοιχα, το 76,8% διαπιστώνει ότι η κρίση επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία (65% το 2009) και τη ρευστότητα (69,2% το 2009), ενώ οκτώ στους δέκα απαντούν το ίδιο για την εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων της επιχείρησης (65% το 2009). Εννέα στους δέκα (92%) κρίνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα γενικώς και η οικονομία της περιοχής στην οποία εδρεύει η επιχείρηση ειδικότερα πήγε προς το χειρότερο τα χρόνια της κρίσης.
ΕΠΕΣΕ «ΜΑΧΑΙΡΙ»
Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν προβεί:
> 9 στις 10 σε περικοπές του κόστους λειτουργίας (8 στις 10 το 2009). Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και το επόμενο εξάμηνο (92,8%).
> 9 στις 10 σε μείωση των περιθωρίων κέρδους (7 στις 10 το 2009). Έξι στους δέκα (63,8%) θα συνεχίσουν να συμπιέζουν το περιθώριο κέρδους και το επόμενο διάστημα.
> 8 στις 10 σε μείωση των εξόδων για διαφήμιση (7 στις 10 το 2009). Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει το 65,2% μέχρι το τέλος του έτους.
> 7 στις 10 σε μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων (6 στις 10 το 2009).
«Τα προβλήματα εντείνονται καθημερινά, ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά, το περιθώριο κέρδους έχει εξανεμισθεί τελείως, το κόστος δανεισμού διαρκώς αυξάνεται, ενώ οι γενικότερες περικοπές, που αφορούν το κόστος λειτουργίας, προβάλλουν ως η πλέον πρόσφορη απόφαση για την επιβίωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων… Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων προμηνύει ότι το αμέσως ερχόμενο διάστημα θα οδηγήσει -με βεβαιότητα- πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία» διαπιστώνει ο ΣΒΒΕ.
ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ Ο ΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ
Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τα βασικά μεγέθη λειτουργίας τους κατά το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες: θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ρευστότητα προβλέπει το 63,8%, θα συρρικνωθούν τα καθαρά κέρδη λέει το 60,9%, θα μειωθεί ο τζίρος εκτιμά το 56,5%, ενώ το 37,7% «βλέπει» να μειώνεται κι άλλο η πελατεία.
Μπορεί το 63,8% να περιμένει ότι το κόστος εργασίας να μειωθεί, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να σώζει την κατάσταση: η πλειοψηφία των επιχειρηματιών περιμένει ότι το επόμενο εξάμηνο τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Έξι στους δέκα (59,4%) περιμένουν ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, ένας στους δύο ότι θα αυξηθούν οι ανείσπρακτες οφειλές (53,6%), οι ανείσπρακτες επιταγές (52,2%) και οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων προς τους πελάτες τους (44,9%). Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΒΒΕ συνάγει το συμπέρασμα ότι οι επιχειρηματίες διαβλέπουν νέο κύμα πτωχεύσεων το επόμενο εξάμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΡΕΥΣΤΟ, ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ
Ρευστότητα ζητούσαν οι επιχειρηματίες το 2009, ρευστότητα ζητούν και σήμερα -η απάντηση «ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος» ήταν το πιο επείγον αίτημα των επιχειρηματιών. Μόνο που σήμερα τα αμέσως επόμενα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, ενώ το 2009 ζητούσαν ενισχύσεις και κίνητρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Η πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα παραμένει διαχρονικά ψηλά στην ατζέντα, ακριβώς επειδή οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν κάποια βελτίωση με την πάροδο των ετών.
Σοφία Χριστοφορίδου