Συμφωνώ με τη Λαγκάρντ!

Όταν ήμουν μικρή ο μπαμπάς μου προσπαθούσε να με ρίξει στο φιλότιμο για να φάω όλο το φαγητό μου, με το επιχείρημα ότι «τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε». «Κι αν καθαρίσω το πιάτο μου θα χορτάσουν;» του απαντούσα.  Αυτούς τους χαριτωμένους διαλόγους που είχαμε πριν από 25 χρόνια, θυμήθηκα σήμερα, με τον «σάλο» που προκάλεσαν σε Ελλάδα και Ευρώπη οι «εξωφρενικές» δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρτν, γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Λες και αν οι Έλληνες πληρώσουν τους φόρους τους τα παιδιά στο μικρό χωριό του Νίγηρα θα έχουν το καθένα από μία καρέκλα στο σχολείο. 

Asked whether she is able to block out of her mind the mothers unable to get access to midwives or patients unable to obtain life-saving drugs, Lagarde replies: «I think more of the little kids from a school in a little village in Niger who get teaching two hours a day, sharing one chair for three of them, and who are very keen to get an education. I have them in my mind all the time. Because I think they need even more help than the people in Athens.»

Εδώ συμφωνώ με την κ. Λαγκάρντ. Ναι τα παιδιά στο Νίγηρα είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση από ότι τα παιδιά στην Ελλάδα- ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης. Και ενδεχομένως να χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια. Αλλά, το γεγονός ότι το ΔΝΤ ασχολείται με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με οποιοδήποτε συναίσθημα «συμπόνοιας». Ούτε φαντάζομαι ότι η συμπόνοια παρακίνησε το ΔΝΤ να εφαρμόσει δύο προγράμματα μείωσης χρέους του Νίγηρα, το 2000 και το 2005, προωθώντας παράλληλα ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στα νερά και την ενέργεια της χώρας. Μιας χώρας πλούσιας σε ουράνιο και πετρέλαιο, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού (60% πριν τη… βοήθεια του ΔΝΤ) ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, μιας χώρας με ένα από τα πιο χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού στον κόσμο. (Αλλά, εντάξει, τουλάχιστον η κ. Λαγκάρντ έχει συνέχεια στο μυαλό της αυτά τα παιδιά. Λίγο είναι αυτό;)

«Do you know what? As far as Athens is concerned, I also think about all those people who are trying to escape tax all the time. All these people in Greece who are trying to escape tax.» She says she thinks «equally» about Greeks deprived of public services and Greek citizens not paying their tax. «I think they should also help themselves collectively.» Asked how, she replies: «By all paying their tax.»

Κι εδώ συμφωνώ με την κυρία Λαγκάρντ. Κι εγώ σκέφτομαι όσους φοροδιαφεύγουν. Και εξοργίζομαι μαζί τους. Πιστεύω (αφελώς;) ότι οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με τον πιο απλό τρόπο: πληρώνοντας τους φόρους μας. Είμαι σίγουρη ότι από τους 3004 που έχουν υποβάλλει σχόλιο στη σελίδα του Guardian, τους 8000 που «μοίρασαν» το κείμενο μέσο Facebook/Twitter και τους 7000 που έγραψαν στον «τοίχο» της Κριστίν Λαγκάρντ οι περισσότεροι πληρώνουν τους φόρους τους (όταν δεν μπορούν να το αποφύγουν). Οι φοροφυγάδες είναι «ήσυχοι». Δεν τους ακούς να δίνουν ιντερνετικές μάχες υπέρ της Ελλάδας. Έχουν τον τρόπο τους να ακούγονται εκεί που πρέπει έτσι ώστε να μην φαίνονται πουθενά -ή μάλλον να «φαίνονται» ότι είναι λεφτάδες στα μάτια όλων, πλην της εφορίας.

Όσο για την προειδοποίηση «It’s payback time» καλό θα ήταν να προσέχει κανείς γιατί οι λέξεις (και οι πράξεις) μερικές φορές επιστρέφουν πίσω, όπως ακριβώς και τα μπούμεραγκ.

Υ.Γ. Βρίσκω αστείες και υποκριτικές τις έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτικών σε Ελλάδα και Γαλλία και όπως πάντα λαϊκιστικά τα ΜΜΕ – μου αρέσει που όλοι μιλούν για το ύφος της Λαγκάρντ,  σε μια γραπτή συνέντευξη το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι σε πλάγιο λόγο. Αντιθέτως βρίσκω απολύτως φυσιολογική την αντίδραση του κόσμου (εκτός από τους γελοίους που ψέγουν τη Λαγκάρντ για την εμφάνισή της και αναφέρονται σε θέματα κρεβατοκάμαρας).

Σύνδεσμοι: http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/25/payback-time-lagarde-greeks

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ng.html

http://tribune.com.ng/index.php/front-page-news/35947-nigerias-poverty-level-rises-hits-715-sokoto-niger-top-list-of-poorest-states

http://www.unicef.org/infobycountry/niger_statistics.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s