Ο φιλέλληνας Mr. Coca Cola

«Εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, ήταν μάνατζερς επιχειρήσεων, το βέβαιο είναι ότι θα τους είχαν απαλλάξει από τα καθήκοντά τους». Αυτή είναι η άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη, της The Coca Cola Company, του Μουχτάρ Κεντ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για τον κ. Κεντ η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έπρεπε να λειτουργούν όπως και η Κίνα, ως… αποδοτική επιχείρηση. Μια επιχείρηση που παρέχει κίνητρα για επιχειρηματική ευελιξία , προωθώντας τον ανταγωνισμό ακόμη και μεταξύ περιφερειών και πόλεων στην ίδια χώρα. Κατά τον κ. Κεντ η χώρα μας πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση του τουρισμού και στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που είτε «έφυγαν» στο εξωτερικό είτε τοποθετήθηκαν κάτω από το στρώμα, θέτοντας στόχους 100, 200 και 300 ημερών. Το Νο1 στην ιεραρχία της Coca Cola παρουσίασε ως παράδειγμα προς μίμηση έναν σοσιολδημοκράτη ευρωπαίο ηγέτη, τον καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ που το 2004 προώθησε την Aτζέντα 2010. «Η ανάπτυξη που βιώνει σήμερα η Γερμανία, δεν οφείλεται στη τελευταία 4ετία, αλλά στην Ατζέντα που εισήγαγε ο Σρέντερ και με την οποία δόθηκε ώθηση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην έρευνα και την καινοτομία μέσα από θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων». Ένα άλλο παράδειγμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία και την Ισπανία είναι η Ιρλανδία για την οποία ο κ. Κεντ στοιχημάτισε ότι το σχέδιο εξόδου από την κρίση θα πετύχει.

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο τουρκικής καταγωγής Mr. Coca Cola εξέφρασε κατ’ επανάληψη τα φιλελληνικά του αισθήματα, λέγοντας «σκεφτείτε πόσα πολλά οφείλει ο κόσμος στην Ελλάδα. Η τέχνη και η αρχιτεκτονική, το θέατρο και η μυθολογία, η γλώσσα και τα μαθηματικά, η φιλοσοφία μας και η διακυβέρνηση. Σε όλη μου τη ζωή, οι ελληνικές αρχαιότητες υπήρξαν το πάθος μου – ενσαρκώνοντας με υπέροχο τρόπο το μεγαλείο της Ελλάδας». Φέρνοντας ως παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως και τους αγώνες Special Olympics ο κ. Κεντ επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει επανειλημμένα αποδείξει σε όσους έχουν σταθεί με σκεπτικισμό απέναντί της όχι μόνο ότι κάνουν λάθος, αλλά ότι κάνουν τελείως λάθος». Ο κ. Κεντ υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες έχουν βιώσει δυσκολίες «περισσότερο από όσο τους αναλογούσε».

Κατά τον κ. Κεντ, οι επιχειρηματίες πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης, βρίσκοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. «Τώρα που η Ευρώπη παλεύει με νέες προκλήσεις, δεν είναι ώρα να μείνουμε πίσω και να περιμένουμε να κοπάσει η καταιγίδα. Αντιθέτως, είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη πραγματικότητα κατά μέτωπο – με θάρρος, επιμονή και στρατηγική δεξιότητα».
Όπως ανέφερε, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, «αυτό που είπα στους συναδέλφους μου στην Coca-Cola ξανά και ξανά είναι ότι δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε αυτή την κρίση. Αντίθετα, έπρεπε να δράσουμε… και να δράσουμε αποφασιστικά, εκμεταλλευόμενοι θετικά το άγχος και την ένταση της στιγμής».
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον Robert Woodruff, τη μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία στην ιστορία της Coca-Cola, που ήταν στο τιμόνι της επιχείρησης για περισσότερο από μισό αιώνα. Στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του 1930, όταν σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων έκοβε τον προϋπολογισμό για marketing και διαφήμιση, ο κ. Woodruff αύξησε τη δαπάνη για προωθητικές ενέργειες, ενισχύοντας κατά πολύ τη δύναμη του εμπορικού σήματος της Coca-Cola, αναπτύσσοντας την επιχείρηση και θέτοντας τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τα χρόνια που ακολούθησαν.
«Παρά τα όσα μαίνονται γύρω μας, τώρα δεν είναι η ώρα να είμαστε φοβισμένοι ή σκεπτικιστές ή απαισιόδοξοι. Για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας, αυτή είναι η στιγμή να σκεφτούν πώς θα βγούμε από την κατάσταση αυτή δυνατότεροι».
Όσον αφορά το μέλλον της Coca-Cola στην Ελλάδα, ο κ. Κεντ τόνισε ότι «η δέσμευσή μας σ’ αυτό το υπέροχο έθνος είναι ισχυρή και αμετακίνητη», προσθέτοντας ότι μόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια το σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα προχώρησε σε επενδύσεις 160 εκατομμυρίων ευρώ.

http://www.makthes.gr/news/economy/88953/

βλ.επίσης https://sofistories.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=253&action=edit&message=1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s