Από διανομέας Coca Cola έγινε το αφεντικό της πολυεθνικής!

Ήταν γιος Τούρκου διπλωμάτη. Βρήκε δουλειά από αγγελία σε εφημερίδα και άρχισε να κάνει διανομές Coca Cola με φορτηγό. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Coca Cola Company. Ο Μουχταρ Κεντ δήλωσε λάτρης της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από μερικούς μήνες ήρθε και πάλι στην Ελλάδα στο Άγιο Όρος. Μέλος της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ και του ΔΣ των Special Olympics.

(Aντιγράφω και συνοψίζω μερικά βιογραφικά του Μουχτάρ Κέντ από τη wikipedia και το ceo.com.)

Γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη.  Τότε ο πατέρας του υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος εκεί. Μεγάλωσε στην Ταϋλάνδη, την Ινδία, το Ιράν, τελείωσε το Αμερικάνικο Κολέγιο στην Τουρκία και συνέχισε τις ασπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Παρά τις σπουδές και τους μεταπτυχιακούς τίτλους βρήκε δουλειά στην The Coca-Cola Company μέσω αγγελίας στην εφημερίδα και γύριζε όλη τη χώρα (η wikipedia δεν διευκρινίζει, υποθέτω ότι μιλάει για τις ΗΠΑ) με φορτηγά πουλώντας  Coca-Cola!  Έτσι έμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει διανομή, μάρκετινγκ, logistics. Σε ηλικία 33 ετών έγινε γενικός διευθυντής της  Coca-Cola Τουρκίας και Κεντρικής Ασίας.  Τρία χρόνια αργότερα, στα 36 του έγινε αντιπρόεδρος της Coca-Cola International, υπεύθυνος για 23 χώρες, από τις Άλπεις μέχρι τα Ιμαλάια. Οι προαγωγές συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια καθώς κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της Coca-Cola (στην Ευρώπη) κατά 50%. Το  1999, μετά από 20 χρόνια στην εταιρεία, επέστρεψε στην Τουρκία και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Efes Beverage Group στην Anadolu Group, τοπικό εταίρο της Coca-Cola και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιαλώσεως, της οποίας της πωλήσεις επέκτεινε από την Αδριατική μέχρι την Κίνα.

 Επέστρεψε στην Coca-Cola μετά από έξι χρόνια και συνέχισε να παίρνει διευθυντικές θέσεις στην Ευρασία και τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική και πάει λέγοντας. Το 2008, στα 56 του το ΔΣ της εταιρείας τον όρισε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Τhe Coca-Cola Company.

Σύμφωνα με τη Wikipedia είναι μέλος της λέσης Μπίλντενμπερκ και έλαβε μέρος  στις εργασίες της Λέσχης στον Αστέρα Βουλιαγμένης, το 2009.

Βλ.http://en.wikipedia.org/wiki/Muhtar_Kent

επίσης:http://www.ceo.com/flink/?lnk=http%3A%2F%2Fpostcards.blogs.fortune.cnn.com%2F2012%2F05%2F10%2F500-coca-cola-muhtar-kent%2F&id=278246

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s