Το μανιφέστο του Αλέκου

«Αμοιβαδοποίηση και κατακερματισμός» ή «Πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση» είναι το δίλημμα για την Ελλάδα, υποστήριξε χθες σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο πρώην υπουργός προέβλεψε ότι «θα ζήσουμε πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο» και τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει «να βαυκαλίζεται με αυταπάτες και ψεύδη που καλλιεργούνται καθημερινά».Η ομιλία του, που δόθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είχε τα χαρακτηριστικά πολιτικού μανιφέστου με προτάσεις για τη διοίκηση της χώρας με ορίζοντα το 2020.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε όσους «βαδίζουν το δρόμο της ευκολίας» και «με συνθήματα και λόγια κενά περιεχομένου προτάσσουν ιδεολογικές σκιαμαχίες» και έκανε λόγο για «χαμηλή πολιτική διαχείριση από την πολιτική ελίτ της χώρας», που οδηγεί την οικονομία σε αργό θάνατο.
Εκτίμησε ότι είναι ανέφικτη η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια κάτω από τις σημερινές συνθήκες διαχείρισης της οικονομίας και επισήμανε ότι, για να συμβεί αυτό, πρέπει να απαλλαγεί η ελληνική οικονομία από το 30% των κρατικών δραστηριοτήτων. «Το μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά, έτσι όπως υλοποιείται», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ο «οικονομικός παγετώνας» δεν οφείλεται στο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά στο ότι αυτό δεν εφαρμόστηκε. Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε υπέρμαχος της άποψης ότι η παραμονή μας στο ευρώ είναι απολύτως συνυφασμένη με το συνολικό πρόγραμμα προσαρμογής τόσο κατά την περίοδο ισχύος των μνημονίων, οπότε η χρηματοδότηση θα προέρχεται κυρίως από δάνεια κεφάλαια, όσο και την περίοδο 2015-2020, οπότε η μοναδική πηγή χρηματοδότησης της χώρας θα είναι τα ίδια κεφάλαια. «Όσο αφήνεται να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, τόσο εγκαθίσταται στη χώρα το αδιέξοδο», τόνισε.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε «οπαδός της δύσκολης αισιοδοξίας, που χτίζεται με έργα και όχι με λόγια» και πρότεινε να υπάρξει ένα εθνικό consensus για ένα σχέδιο μέχρι το 2020, που θα ενσωματώνει τα μέτρα του μνημονίου, αλλά θα κινείται και πέραν αυτού. Μερικά από τα μέτρα που πρότεινε είναι η ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το δικαίωμα βέτο στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών επί του συνόλου των δαπανών της διοίκησης του κράτους, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η σύσταση αυτόνομου Οργανισμού Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, η κατάργηση προνομίων του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού τομέα κ.ο.κ.
http://www.makthes.gr/news/economy/89004/

(για όποιον, αν ενδιαφέρεται, ολόκληρη η ομιλία του Αλέκου Παπαδόπουλου εδώ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s