Φούχτελ: Η Ελλάδα χρειάζεται έμπειρους στην κυβέρνηση

Κυβέρνηση συνεργασίας με έμπειρα πολιτικά κόμματα που έχουν βιώσιμα προγράμματα και θεμελιώνουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των ξένων δυνάμεων χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, τονίζει στη «ΜτΚ» ο εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ.Ο ομοσποδιακός υφυπουργός Εργασίας που όρισε η γερμανίδα καγκελάριος ως επικεφαλής της Ελληνογερμανικής συνέλευσης αρνείται το ρόλο του γερμανού επιτρόπου, ο οποίον του έχουν αποδώσει στο παρελθόν. Ωστόσο δεν παραλείπει να διατυπώσει την άποψη ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο, ακόμα μεγαλύτερα δεινά περιμένουν το λαό.

Μέρος του τύπου και της κοινής γνώμης δεν είδε με καλό μάτι τη δράση τόσο του κ. Ράιχενμπαχ όσο και τη δική σας, θεωρώντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα προτεκτοράτο με εσάς στο ρόλο των επιτρόπων. Πως αντιμετωπίζετε προσωπικά το ρόλο σας;

Ο κ. Ράιχενμπαχ λειτουργεί εδώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θέλω να διαφοροποιηθώ, γιατί εγώ λειτουργώ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μια αμοιβαιότητα, μια συναλλαγή και μια συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξέρω, υπάρχει βέβαια κάποια μερίδα του τύπου που έχει παρεξηγήσει το ρόλο μου και έχει γράψει παραλογισμούς, που δεν ισχύουν.

Μεταφέρατε το μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά στα οποία συμφώνησε χωρίς «αν» και αλλαγές. Ωστόσο, από το αποτέλεσμα των εκλογών, προέκυψε ότι οι Έλληνες θέλουν αλλαγές, θεωρώντας  ότι η εφαρμογή του Μνημονίου προκάλεσε ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας…

Οι έλληνες αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται για την υφιστάμενη κατάσταση γιατί θεωρούν ότι είναι η χειρότερη δυνατή που μπορούν να βιώσουν. Ωστόσο οι ειδικοί της Ευρώπης θεωρούν ότι αν τηρηθεί αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει σύντομα σε μια ανάκαμψη γιατί, λένε, ότι αν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτό που περιμένει τους Έλληνες θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, ακόμα πιο δυσβάσταχτο. Ίσως κάποιοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση αλλά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι υπάρχουν ακόμα χειρότερα δεινά. Πριν από ένα μήνα είχα επαφές με αρχηγούς παραδοσιακών, καθιερωμένων κομμάτων και συνειδητοποίησα ότι όλα τα κόμματα έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία για μια μελλοντική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας. Ασφαλώς θα πρέπει, στο πλαίσιο της ανάκαμψης να θεμελιωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και εδώ είμαι της άποψης ότι  η πολυετής εμπειρία στον πολιτικό στίβο μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα. Ούτως οι άλλως θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αποδείξουν κατά πόσο τα προγράμματά τους χαρακτηρίζονται από αποτελεσματική βιωσιμότητα. Όποιος δεν εξετάζει αυτό το θέμα κινείται σε ριψοκίνδυνα πεδία.

Επομένως το επιθυμητό για εσάς θα ήταν να μην έχουμε μια κυβέρνηση με άπειρους πολιτικούς… Αναφέρεστε στα κόμματα της αριστεράς;

Εγώ δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα πιστεύω ότι την τύχη της χώρας την έχει στα χέρια του ο ελληνικός λαός, ο λαός έχει αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω.

Τη δεκαετία του 2000 η Γερμανία βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά τότε υπήρχε μεγαλύτερος χρόνος για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πχ στα εργασιακά, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε πολύ μικρότερο χρόνο προσαρμογής…

Το 2000 αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία.Υπήρξε ανάγκη για άμεση δράση καιλήφθηκαν πολλά μέτρα τα οποία και αυτά χρειάστηκαν ένα χρονικό διάστημα για να δείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Δεν μπορεί βέβαια αυτό να συγκριθεί με τις δραματικές περικοπές που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός, συν τοις άλλοις εκείνη την εποχή υπήρχε και η κατάρρευση της Lehman Brothers που είχε επηρεάσει την γερμανική οικονομία ακόμα περισσότερο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό οι νέες δυνάμεις που θέλουν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, οποιεσδήποτε δυνάμεις θέλουν να συνεργαστούν για μια κοινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτά.

Έχετε έρθει σε επαφή με πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα, από αρχηγούς κομμάτων μέχρι δημάρχους. Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία στην ελληνική δημόσια διοίκηση;

Ο ρόλος μου δεν είναι να κάνω υποδείξεις. Ο ρόλος που μου ανέθεσε η καγκελάριος Μέρκελ είναι – μετά από τη συμφωνία που είχε με τον τότε έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου-  είναι να προσπαθήσω να δημιουργήσω ένα δίκτυο συνεργασίας με τελικό αποδέκτη τον έλληνα πολίτη. Θεωρώ ότι ένα πολύ καλό βήμα ήταν ο Καλλικράτης. Η αποκέντρωση ήταν πολύ ωφέλιμη μεταρρύθμιση για την ελληνική κοινωνία, γιατί… «οι πολλές μαμές βγάζουν το παιδί στραβό». Το να παίρνουν αποφάσεις οι ελληνικές περιφέρειες σημαίνει ότι απαλλάσσουν από διοικητικές ευθύνες την κεντρική διοίκηση. Αυτό το έχουμε δει να προχωράει πολύ καλά στη Γερμανία και μόνο έτσι μπορούν να επωφεληθούν οι κοινωνίες. Το βέλτιστο θα ήταν να υπάρχουν και τα χρηματικά κονδύλια για τις περιφέρειες, κάτι το οποίο είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουν τα έργα που σχεδιάζουν…

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολλές αδυναμίες- το αναφέρουν στις εκθέσεις τους  ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Προσωπικά ποια προβλήματα διαπιστώσατε και γιατί θεωρείτε ότι χρειαζόταν η γερμανική τεχνογνωσία στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση;

Θεωρώ ότι με την αναδιάρθρωση που έγινε στην τοπική αυτοδιοίκηση και με την καθιέρωση των αιρετών περιφερειών έχουν εδραιωθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μία ουσιαστική αποκέντρωση από την κεντρική διοίκηση. Μόνο η αποκέντρωση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να συνεργαστούν, κάτι το οποίο έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του Καλλικράτη και με την προώθηση της αποκέντρωσης έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία και ανταλλαγή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τη διασυνοριακή της θέση για να μπορέσει να λειτουργήσει ως κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να απευθυνθούμε σε περιφέρειες της Γερμανίας που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές και να τους φέρουμε σε επαφή με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο.

Θα μπορούσε η Ελληνογερμανική συνέλευση να αποτελέσει προπομπό για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και αν ναι σε ποιους τομείς;

Πιστεύω ότι μπορεί να δώσει ώθηση. Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων της ελληνογερμανικής συνέλευσης μπορεί να γίνει καταγραφή της συγκεκριμένης κατάστασης, το που υπάρχουν ελλείψεις, που υπάρχει δυναμικό. Για παράδειγμα στον ιαματικό τουρισμό. Το πρώτο που θα ρωτήσει κάποιος Γερμανός για να έρθει να εκμεταλλευτεί τις ιαματικές πηγές είναι η ποιότητα του νερού- εδώ μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ένα άλλο θέμα που έχει θιχτεί από δημάρχους είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο συνεργασίας, καθώς η Γερμανία έχει τεχνογνωσία.

Επίσης στην Ελλάδα μπορεί να έχετε πολύτιμα αγροτικά προϊόντα αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω εκμετάλλευση και μεταποίηση, πχ το ελαιόλαδο πωλείται στην Ιταλία όπου συσκευάζεται, μεταπωλείται και έτσι επωφελούνται οι ιταλοί της υπεραξίας. Θα μπορούσε με κατάλληλες επενδύσεις και υποδομή να εκμεταλλεύεται η Ελλάδα αυτά τα προϊόντα.

Επίσης, είναι το θέμα της ανεργίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άνεργοι που δεν έχουν καν μια επαγγελματική κατάρτιση ή επιμόρφωση, αντίθετα στη Γερμανία υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε επιχειρήσεις για την επαγγελματική κατάρτιση ασκουμένων. Γιατί να μην μεταφερθούν οι νέοι που έχουν καλή γνώση της Γερμανικής και να δεχτούν επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία αλλά χωρίς κατάλληλη προετοιμασία. Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την υποδοχή των νέων μεταναστών και τη διοχέτευσή τους στην αγορά εργασίας

Όσον αφορά τον τουρισμό, διαπίστωσα ότι κάποια ξενοδοχεία κλείνουν τον Σεπτέμβριο και ανοίγουν τον Απρίλιο. Αντίθετα στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών το χειμώνα. Γιατί να μην ελαφρυνθούν τα ταμεία και ο εί ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας που  πληρώνει ταμείο ανεργίας στους ξενοδοχουπαλλήλους στέλνοντάς τους στα ξενοδοχεία της Γερμανίας, ώστε να επωφεληθούν με εξειδικευμένο προσωπικό; Έτσι κερδίζουν όλες οι πλευρές

Αν έχει εδραιωθεί μια συνεργασία μεταξύ μιας ελληνικής και μιας γερμανικής περιφέρειας αυτό μπορεί να διαδοθεί και να γίνει γνωστό στους πολίτες. Έτσι ταξιδεύοντας οι Γερμανοί όχι ως καθιερωμένοι τουρίστες αλλά ως φίλοι και επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα και σε τουριστικά νεκρές περιόδους, να υποστηρίξουν την οικονομία να δουν τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι έλληνες εδώ.

Σοφία Χριστοφορίδου

sofiachristoforidou@yahoo.gr

http://www.makthes.gr/news/politics/89048/


Σχολιάστε