Η τρόικα φοβάται ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, η οικονομία της θα αναπτερωθεί, προκαλώντας… κύμα φυγής και άλλων κρατών από την Ευρωζώνη. Αυτό πιστεύει τουλάχιστον ο Mark Weisbrot, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR) της Ουάσιγκτον, τακτικός αρθρογράφος των “New York Times” και του “Guardian”, και μία από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες “αριστερές” φωνές στις ΗΠΑ. Μιλώντας στους UR, καλεί την Ελλάδα να αξιοποιήσει τον φόβο των Ευρωπαίων και να πει ένα συλλογικό… “δεν πληρώνω” στην τρόικα.
Tην τελευταία φορά που μιλήσαμε, τον Ιούνιο του 2011, είχατε πει ότι η Ελλάδα έχει άσους στο μανίκι της και θα πρέπει να τους χρησιμοποιήσει – σήμερα έχει τέτοιους άσους;
Σήμερα διαθέτει μία πιο αξιόπιστη απειλή πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ σε σχέση με τότε, διότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του απέρριψε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ απλά να αρνηθεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και να αφήσει την τρόικα να αποφασίσει κατά πόσον θέλει όντως να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και / ή να βγει από το ευρώ. Υπάρχουν πολλές επιλογές.
Θα συνέφερε την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή;
Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να τα πήγαινε καλύτερα εκτός ευρώ. Πλέον και άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Arvind Subramanian, που εργαζόταν παλαιότερα στο ΔΝΤ, και ο [αρθρογράφος των Financial Times] Martin Wolf, υποστηρίζουν – όπως υποστηρίζω και εγώ εδώ και καιρό – ότι ο μεγαλύτερος φόβος των ευρωπαϊκών αρχών θα ήταν μία ραγδαία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά το αρχικό σοκ, που θα έκανε τους πάντες να θέλουν να φύγουν από το ευρώ. Πρόκειται όμως ασφαλώς για μία πολιτική απόφαση για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, διότι αρχικά θα υπήρχε επιδείνωση της κρίσης, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι άδηλοι κίνδυνου. Ιδανικά, θα πρέπει η χώρα ενωμένη να θέλει να ακολουθήσει αυτή την πορεία και να έχει στιβαρή ηγεσία.
Θεωρείτε ότι χρειάζεται κι άλλο “κούρεμα” το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο;
Με μία λέξη, ναι!
Όλοι πλέον μιλάνε για ανάπτυξη. Πώς θα έρθει; Υπάρχει κάποια μαγική (ή μη) συνταγή;
Υπάρχουν απλά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως το να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αλλάξει πορεία και να τονώσει την οικονομία της με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με πρόσθετη απαλλαγή χρέους. Όπως σας είπα και προηγουμένως, πιστεύω πάντως ότι η Ελλάδα θα ανέκαμπτε πολύ ταχύτερα αν βρισκόταν εκτός ευρώ.
Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Όπως έγραψα και στον Guardian, η κρίση δεν οφείλεται στην απαίτηση των αγορών να επιβληθεί λιτότητα στην Ευρώπη – το βασικό αίτιο της κρίσης είναι οι ευρωπαϊκές αρχές, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ, θέλουν να επιβάλουν πολιτικές που αρνούνται οι λαοί της Ευρώπης. Το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών το έχουν υφαρπάξει επικίνδυνοι ιδεολόγοι.
Σοφία Χριστοφορίδου
|