Κατάρρευση της αγοράς, αν σταματήσουν οι εισαγωγές α’ υλών

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες, εκτός από την εγχώρια πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν, καλούνται να βρουν μετρητά για να προπληρώσουν τις πρώτες ύλες για προϊόντα που δεν έχουν ακόμη παράξει. Εξ αυτού του λόγου, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό πολλές επιχειρήσεις να σταματήσουν την παραγωγική τους διαδικασία, ενώ από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) βλέπει να αυξάνεται ο κίνδυνος για συνολική κατάρρευση της αγοράς, με συνέπεια αυξανόμενες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Η πρόσφατη απόφαση των εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων Εuler-Ηermes και Coface να εξαιρέσουν την Ελλάδα από την ασφαλιστική κάλυψη των εισαγομένων εμπορευμάτων και πρώτων υλών αποτέλεσε ακόμη ένα χτύπημα για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας στη χώρα, «…ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο το κλείσιμο ή, στην καλύτερη περίπτωση, τον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων του», όπως τονίζει ο ΣΒΒΕ.
Η ασφάλιση των πιστώσεων είναι ένα απαραίτητο εργαλείο διεθνούς εμπορίου, καθώς παρέχει την εγγύηση πως, σε κάθε περίπτωση, ο εξαγωγέας θα πάρει τα λεφτά του σε περίπτωση επισφάλειας: «Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί οίκοι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, εξαιτίας του συστημικού κινδύνου κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας συνολικά -και όχι εξαιτίας της αναξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων…» αναφέρουν χαρακτηριστικά από την πλευρά τους κύκλοι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Από την απόφαση των διεθνών ασφαλιστικών οίκων επηρεάζονται οι αμιγώς εισαγωγικές επιχειρήσεις, που, χωρίς το «μαξιλάρι» της πίστωσης (λόγω της συνεργασίας τους με εταιρίες ασφάλισης πιστώσεων), καλούνται πλέον να προπληρώνουν σε μετρητά.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες εισάγουν από το εξωτερικό πρώτες και βοηθητικές ύλες, μηχανήματα και συσκευές για την παραγωγική τους διαδικασία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να πετύχουν το ακατόρθωτο: να προεισπράξουν τα μετρητά από τους πελάτες τους (πριν ακόμα παράξουν τα τελικά προϊόντα που θα τους πουλήσουν!), ώστε να έχουν με τη σειρά τους ρευστό για να προπληρώσουν τους προμηθευτές τους, από τους οποίους αγοράζουν τις πρώτες ύλες! Σημειωτέον ότι, για πωλήσεις τελικών προϊόντων στην Ελλάδα, το χρονικό διάστημα της πίστωσης (λόγω ακριβώς της πιστωτικής ασφυξίας) αγγίζει ή και ξεπερνά σε πολλούς κλάδους τους 8 έως 12 μήνες. Ήδη, η μείωση στην εισαγωγή πρώτων υλών είναι εμφανής: το 2011, η Ελλάδα εισήγαγε αγαθά και πρώτες ύλες (χωρίς τα πετρελαιοειδή) αξίας 32 δισ. ευρώ, ενώ για το α’ τρίμηνο του 2012 οι εισαγωγές καταγράφουν ήδη μείωση κατά 12,5% (γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία προπληρωμής των παραγγελιών από τις επιχειρήσεις, φαινόμενο που αναμένεται να επιδεινωθεί και να ενταθεί σημαντικά στο προσεχές διάστημα).


Καμπανάκι ΣΒΒΕ-ΣΕΒΕ

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων καλεί τους πολιτικούς σε «αυτοσυγκράτηση» στις κάθε είδους δηλώσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ενώ ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να προκύψει πάση θυσία μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, «…ειδάλλως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δραματικές, όχι μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».


Στέρεψαν οι τράπεζες, στάση πληρωμών του ΦΠΑ από το Δημόσιο

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται η αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις (με τη μη απόδοση του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ), η καθημερινή μείωση του πιστωτικού ορίου των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και η διαρκής μείωση των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το εξωτερικό αντιμετωπίζουν μονομερή αλλαγή των όρων πληρωμής προς τους προμηθευτές τους, οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται πλέον αποδεκτές και μπαίνουν αυστηρές ρήτρες καλής εκτέλεσης.
Επιπλέον, οι έλληνες επιχειρηματίες καλούνται να απαντήσουν στο αμείλικτο ερώτημα που θέτουν οι ξένοι συνεργάτες τους: τι θα γίνει με τις εμπορικές συμφωνίες και τα μακροχρόνια συμβόλαια, στην περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει και βγει από το ευρώ; Πλέον, σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, και μόνο που οι εν δυνάμει πελάτες βλέπουν την ελληνική σημαία στο περίπτερο αμφισβητούν την αξιοπιστία των προϊόντων της επιχείρησης -και, στην καλύτερη περίπτωση, απαιτούν σημαντική μείωση των τιμών πώλησης…
«Ο κίνδυνος ενός ‘ντόμινο’ λουκέτων είναι προ των πυλών το επόμενο χρονικό διάστημα», εκτιμούν οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας. «Παράλληλα, με βεβαιότητα αυξάνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς συνολικά -κίνδυνος που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα δημιουργήσει ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα, τα καταναλωτικά αγαθά και οι πάσης φύσεως πρώτες ύλες» προβλέπει ο ΣΒΒΕ.

http://www.makthes.gr/news/economy/89147/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s