Οι τουρίστες των πιροσκί και του Αριστοτέλη!

Με ποντιακά πιροσκί, αρχαιοελληνιοκά εδέσματα και μοναστηριακή κουζίνα ο Οργανισμός Τουρισμού προ του Άθω προσπαθεί να δημιουργήσει γαστρονομικές εμπειρίες για τους επισκέπτες, δημιουργώντας έναν ακόμη λόγο για να επισκεφτούν την περιοχή.

Ημερίδες, παρουσιάσεις, workshops, γιορτές της φύσης, διαγωνισμοί, μαθήματα μαγειρικής, παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, απονομές βραβείων, 5 θεματικές εβδομάδες, 30 gourmet menu, συνθέτουν μια γαστριμαργική γιορτή  που «παντρεύει» τη γεύση με τον πολιτισμό και λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών στις περισσότερες «Αριστοτελικές» και «Αθωνικές» περιοχές. Πριν από την επίσημη έναρξή του το Mount Athos Area Gourmet ταξίδεψε στην Ευρώπη και μαγείρεψε σε πολλές πόλεις, όπως στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και άλλες πέντε πόλεις της Ρουμανίας, στο Μόναχο, στη Φραγκφούρτη, στη Βιέννη, στο Όσλο, στη Μόσχα.


«Προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, προσφέροντας κάτι παραπάνω από τον ήλιο και τη θάλασσα, δημιουργώντας εμπειρίες για τους τουρίστες» εξηγεί η διευθύντρια μάρκετινγκ του Οργανισμού Μαρία Πάπα. Με αυτό το σκεπτικό διοργάνωσε τον μήνας γαστρονομίας (Mount Athos Area Gourmet) που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Η εβδομάδα γαστρονομίας διοργανώθηκε πιλοτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο και έτυχε θερμής υποδοχής. Έτσι ο Οργανισμός Τουρισμού προ του Άθω αποφάσισε να θεσμοθετήσει το μήνα γαστρονομίας Mount Athos Area Gourmet, σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση δεν είναι στο αποκορύφωμά της, ώστε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για αύξηση των διανυκτερεύσεων από τα μέσα Μαϊου. Ήδη από το χειμώνα προώθησε αυτό το νέο τουριστικό προϊόν στις εκθέσεις του εξωτερικού και όπως σημειώνει η κ. Πάπα αν και μια σημαντική αύξηση των τουριστών είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος, ήδη φάνηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. «Η συμμετοχή του κοινού ήταν εντυπωσιακή ως, γεγονός που αποτυπώνει πλήρως το στόχο του gourmet για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη παρουσία κόσμου σε μία δύσκολη τουριστικά περίοδο, όπως αυτή του Μαΐου».Η πρώτη εβδομάδα του Mount Athos Area Gourmet ήταν αφιερωμένη στην αρχαιοελληνική κουζίνα, με πιάτα φτιαγμένα με βότανα που και ο ίδιος ο Αριστοτέλης μνημονεύει στο έργο του. Ακολούθησε η εβδομάδα της θάλασσας, με ψάρια και θαλασσινά βγαλμένα από τον κόλπο του Αγίου Όρους, και η περίφημη σε όλο τον κόσμο μοναστηριακή κουζίνα.

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην προσφυγική κουζίνα και η 5η και τελευταία εβδομάδα στη μεσογειακή κουζίνα. «Έτσι καλύπτουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου» εξηγεί η κ. Πάπα. Κάθε εβδομάδα θεματικής γαστρονομίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε διαφορετικά μέρη- από την Αμμουλιανή μέχρι την Ολυμπιάδα- και με τη συμμετοχή σεφ ξενοδοχείων αλλά και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Η διοργάνωση κλείνει όσο εντυπωσιακά άνοιξε : με απονομή βραβείων gourmet, κάτι για το οποίο η περιοχή και οι Chefs της θα νιώσουν πραγματικά περήφανοι.
«Στόχος της ομάδας μου, των τοπικών chefs, των chefs που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση αλλά και του Οργανισμού είναι η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και όχι η δημιουργία ενός φεστιβάλ gourmet με ξενικές επιρροές. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή η διοργάνωση θα πραγματοποιείται για να προβάλει την περιοχή αλλά και τα προϊόντα της, τα οποία είναι απίστευτα πολλά. Και όλα βιολογικά με θεραπευτικές και μακροζωικές ικανότητες!» αναφέρει η σεφ Μαρία Νικολάου (φωτ. κατω).


Παράλληλα, ο Οργανισμός Τουρισμού προ του Άθω προωθεί και άλλες εξειδικευμένες τουριστικές υπηρεσίες όπως οινολογικές περιηγήσεις, περιπατητικές διαδρομές στις παρυφές του Αγίου Όρους και ποδηλατικές διαδρομές στα μονοπάτια του Ξέρξη. Μάλιστα τα πακέτα αυτά τράβηξαν την προσοχή ολλανδικού τουριστικού πρακτορείου μέσω του οποίου θα έρθει στην Ουρανούπολη ένα γκρουπ ολλανδών ποδηλατών. Τέλος στα καλά νέα της περιοχής η κ. Πάπα αναφέρει ότι για φέτος κλείστηκε συμφωνία με tour operator από τη Γερμανία για την πώληση τουριστικών πακέτων στην Αμουλιανή, ενώ και τα μηνύματα από τη Ρωσία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Βλ. http://www.mountathosarea.org/και

http://www.unitedreporters.gr/news/GR/xrima_agora_s/Toyrismos/Syntages_dia_heiros_Aristoteli

Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s