Ανάρπαστα τα ελληνικά προϊόντα στην Ουκρανία

Με παραγγελίες δύο εκατομμυρίων ευρώ έφυγαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην 1η έκθεση ελληνικών προϊόντων στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Την έκθεση, που διοργανώθηκε αποκλειστικά με ιδιωτική πρωτοβουλία, επισκέφτηκαν 100.000 άτομα. «Ήταν μια πρώτη προσπάθεια, ώστε να μετρήσουμε την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή των ελληνικών προϊόντων. Δεν περιμέναμε να βγάλουμε κέρδος, μάλλον το αντίθετο» λέει ο κ. Θράσος Ευτυχίδης, μέτοχος στην εταιρεία «Ελληνικός Οίκος Εμπορίου Ερμής», που διοργάνωσε την έκθεση

Μάλιστα, ενώ επρόκειτο να διαρκέσει μία εβδομάδα (18-25 Μαΐου), παρατάθηκε μέχρι την Κυριακή 3 Ιουνίου, επειδή ακριβώς υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς κόσμου. . Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κλειστό γήπεδο της Μαριούπολης.

Αντί «ενοικίου» ή άλλου αντιτίμου συμμετοχής, οι 28 επιχειρήσεις που συμμετείχαν διέθεσαν προϊόντα (λάδι, ελιές, όσπρια, γλυκά, γουναρικά κτλ.) αξίας 2.000 ευρώ η κάθε μια, τα οποία η εταιρεία «Ερμής» διέθεσε στην τιμή λιανικής που πωλούνται και στην Ελλάδα. Παρόλο που οι τιμές ήταν μάλλον ακριβές, για τα δεδομένα της Ουκρανίας, τα ελληνικά προϊόντα έγιναν ανάρπαστα, και μάλιστα όχι μόνο από έλληνες ομογενείς που ζουν στη Μαριούπολη, ο πληθυσμός των οποίων πλησιάζει τις 90.000 άτομα. Μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφηκε για το λάδι και τις ελιές Πελοποννήσου, τα όσπρια Καστοριάς και τα γλυκά Θεσσαλονίκης και Βέροιας. «Λίγο ακόμη και θα πουλούσαμε και τα περίπτερα» σχολιάζει ο κ. Ευτυχίδης, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί εκτός από τις πωλήσεις εντός της έκθεσης κλείστηκαν και συμφωνίες με δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ και μεγάλους χονδρέμπορους της περιοχής. Όλες οι παραγγελίες θα διεκπεραιωθούν μέσω του Ελληνικού Οίκου Εμπορίου Ερμής, που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της έκθεσης. Με δεδομένο, ότι ο πληθυσμός της ευρύτερης περιφέρειας, όπου ανήκει η Μαριούπολη ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, και τη ζήτηση που εκδηλώθηκε για τα ελληνικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι προοπτικές που διανοίγονται είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Η έκθεση δεν στηρίχθηκε οικονομικά από κανένα επίσημο κρατικό φορέα, έτυχε όμως της αμέριστης ηθικής συμπαράστασης του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρας Προτσένκο Πιτσαχτζή, του ελληνικής καταγωγής διευθυντή της Μεταλλουργίας «Ιλιτσα» Γιούρι Τσεντουκόβ και του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Σοφία Χριστοφορίδου

«Θεσσαλονίκη» 11/06/2012 http://www.makthes.gr/news/economy/89366/

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ανάρπαστα τα ελληνικά προϊόντα στην Ουκρανία

  1. ναι απο λογια χορτασαμε και ψεματα δεν μας ειπανε και ουτε γραψανε ποιος οι ποιοι ιδιοποιηθηκαν τα χρηματα απο την εκθεση των ελληνικων προιοντων οκ. ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ γνωριζει πολυ καλα……………………………………..δεν λενε τηναληθεια ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε