Στην ελληνική δικαιοσύνη προσέφυγε η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», προκειμένου να μην πληρώσει 15,3 εκατ. ευρώ επιπλέον στο ελληνικό Δημόσιο, όπως όριζε σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας πωλήθηκαν το 2003 σε τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους.«Έπρεπε να μας πληρώσουν κιόλας» ανταπαντά ο γενικός διευθυντής τής «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», κ. Πέτρος Στρατουδάκης, θεωρώντας ότι η εταιρεία αγόρασε ένα μεταλλευτικό πεδίο που είχε απομειωθεί, με στόχο να το «αναστήσει», και ήδη βρίσκεται στην αναμονή 8,5 χρόνια για να υλοποιήσει την επένδυση.
Σημειωτέον ότι, κατόπιν διεξοδικής έρευνας, η Κομισιόν κατέληξε ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων, ότι έγινε σε τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους (που ήταν στα 25 εκατ. ευρώ, βάσει έκθεσης που επικαλείται η Επιτροπή, για να μην εκτεθεί έναντι του εαυτού του για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την TVX του 2004) και ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών. Όλα αυτά συνιστούν, κατά την Κομισιόν, παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει -μαζί με τους τόκους. (Βλ. σχετικές ανακοινώσεις του 2008 και του 2011 και το σκεπτικό της απόφασης)
Κατά της απόφασης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι μόνον η εταιρεία, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο (αρνούμενο να εισπράξει τα χρήματα που η Κομισιόν έλεγε ότι έπρεπε να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία!). Επειδή όμως οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι άμεσα εφαρμοστέες, η «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσε στα ελληνικά δικαστήρια αίτηση για αναστολή εφαρμογής της απόφασης, μέχρι να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής o κ. Στρατουδάκης παραπέμπει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την TVX του 2004 και υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ήταν μια συμφωνία μεταξύ της TVX και της Ελληνικός Χρυσός, με ενδιάμεσο, εγγυητή, το ελληνικό δημόσιο. Όπως αναφέρει, το ελληνικό δημόσιο είχε στην κατοχή του τα μεταλλεία για μισή ώρα τα οποία φέρεται να αγόρασε έναντι 11 εκατ. ευρώ, για να τα πουλήσει λίγο αργότερα προς 11 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός.
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ
Την Τετάρτη έγινε η πρώτη ακρόαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο μεταξύ, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η μελέτη είναι σε ισχύ και, βάσει αυτής, η εταιρεία προχωρά στις εργασίες διάνοιξης σηράγγων. Μάλιστα, ο κ. Στρατουδάκης εκτιμά ότι στα μέσα Ιουνίου θα ξεκινήσει η παραγωγή από το μεταλλευτικό πεδίο της Ολυμπιάδας και σε περίπου έναν μήνα από τις Σκουριές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, η «Ελληνικός Χρυσός» κατέγραψε μεικτά κέρδη 8,99 εκατ. ευρώ (4,54 εκατ. το 2010) και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 3,48 εκατ. (1,83 εκατ. το 2010). Μετά τον συνυπολογισμό των φόρων, η καθαρή ζημία ήταν ύψους 5,46 εκατ. ευρώ (7,83 εκατ. το 2010).
Σοφία Χριστοφορίδου
(Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» στις 8 Ιουνίου 2012 http://www.makthes.gr/news/economy/89272/, εδώ με κάποιες διευκρινήσεις)