Άλλος τα βάζει κάτω από το στρώμα, άλλος στην κατάψυξη, άλλος… τα χτίζει. Κάποιοι επιλέγουν πιο συμβατικούς τρόπους για να προφυλάξουν τις καταθέσεις τους, όπως οι τραπεζικές θυρίδες ή οι λίρες Αγγλίας. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι μικροκαταθέτες σπεύδουν αυτές τις ημέρες στις τράπεζες και αποσύρουν τα χρήματά τους, υπό το κράτος του φόβου για μια ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι τράπεζες δέχονται πολύ ισχυρές πιέσεις αλλά φαίνεται να αντέχουν, τουλάχιστον για μερικές μέρες… Η ανακεφαλαιοποίηση του Μαϊου έδωσε μια ανάσα (αν όχι ρευστότητα, τουλάχιστον εγγυήσεις που εν δυνάμει μπορεί να μετατραπούν σε ρευστότητα). Η ιδέα της επιβολής πλαφόν δεν τέθηκε καν ως ζήτημα, από κανέναν, καθώς αν σήμερα επικρατεί πανικός, τότε θα βλέπαμε σκηνές… Μπουένος Άιρες. Προκειμένου να μην επιταθεί περαιτέρω η κατάσταση φόβου, οι τράπεζες ακολουθούν την ίδια «γραμμή», λέγοντας «ναι» σε όλα τα αιτήματα των πελατών. Έτσι δίνουν «τούβλα» με χαρτονομίσματα στους καταθέτες «κάτι που δεν γίνεται πουθενά. Στον ανεπτυγμένο κόσμο υπάρχει όριο αναλήψεων σε μετρητά και τα υπόλοιπα δίνονται με τσεκ» αναφέρει τραπεζικός μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Σε μικρά υποκαταστήματα τραπεζών και στην επαρχία παρατηρείται ακόμη και έλλειψη χαρτονομισμάτων. Έτσι αν ένας καταθέτης εμφανιστεί στο γκισέ και ζητήσει με μιας ένα μεγάλο ποσό, μπορεί να φύγει με άδεια χέρια, μέχρι να φτάσει η «παραγγελία» των χαρτονομισμάτων από τα κεντρικά. Ορισμένοι καταθέτες μάλιστα παραγγέλνουν δολάρια αντί για ευρώ, παρόλο που δεν κερδίζουν από αυτή την μετατροπή- μάλλον το αντίθετο. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι υπήρχαν ηλικιωμένοι που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα από περιοχές της περιφέρειας για να κάνουν αναλήψεις όχι σε ευρώ αλλά σε δολάρια! Μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με το παρελθόν έχουν και οι τραπεζικές θυρίδες. «Εκεί μπορούν να βάλουν ότι θέλουν και θεωρητικά είναι διασφαλισμένοι από μια εικαζόμενη επιβολή ορίου αναλήψεων. Θεωρητικά όμως και αυτό μπορεί να αλλάξει» σημειώνει διευθυντικό στέλεχος τράπεζας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μικρούς καταθέτες, καθώς οι μεγάλοι είτε έχουν ήδη τα κεφάλαιά τους σε τράπεζες του εξωτερικού είτε τα έχουν επενδύσει σε άλλα τραπεζικά προϊόντα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια,
Στον τοίχο και την κατάψυξη
«Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται η τάση να μηδενίζουν το λογαριασμό τους άνθρωποι που είχαν στην άκρη 10.000, 20.000 έως και 100.000 ευρώ ή ακόμη και ένα ή δύο χιλιάρικα. Πρόκειται κυρίως για άτομα άνω των 50 ετών, που αισθάνονται πιο ασφαλή να έχουν τα χρήματά τους στο σπίτι τους παρά σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό» αναφέρει ο ίδιος. Εκτός από τις συνήθεις κρυψώνες, κάτω από το στρώμα, σε μπαούλα και ντουλάπες, κάποιοι φτάνουν ακόμα και να «χτίσουν» τα χρήματά τους μέσα σε τοίχους, ώστε να τα σώσουν σε περίπτωση διάρρηξης. Κάποιοι πιο ευφάνταστοι επιλέγουν…τον καταψύκτη. «Μετά την ολοκλήρωση του PSI πολλοί καταθέτες αισθάνθηκαν ασφαλείς και έφεραν πίσω τα χρήματά τους, που είχαν αποσύρει τις παραμονές της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου. Υπήρχαν περιπτώσεις που τα χαρτονομίσματα ήταν νοτισμένα και κρύα» περιγράφει τραπεζικός υπάλληλος μεγάλης κρατικής τράπεζας.
Τέλος κάποιοι στρέφονται σε μια «σταθερή αξία», τη λίρα Αγγλίας, καταφεύγοντας μάλιστα στα ανταλλακτήρια χρυσού όπου η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από 20 έως 40 ευρώ σε σχέση με αυτή των τραπεζών.