Κάντο όπως στην… Πόλη

Στη μεγαλύτερη καταναλωτική γιορτή της Βαλκανικής -και σε ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για τη Θεσσαλονίκη- εξελίσσεται το Shopping Festival της Κωνσταντινούπολης. Η περυσινή, πρώτη διοργάνωση διήρκεσε 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων 5 εκατ. επισκέπτες από την Τουρκία και το εξωτερικό έκαναν αγορές ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Φέτος, η διάρκεια περιορίστηκε στις 21 ημέρες, με στόχο ο τζίρος να παραμείνει κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Κι όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), κ. Κωστή Χαντζαρίδη, που επισκέφθηκε πέρυσι τη Γιορτή Αγοράς της Κωνσταντινούπολης, «είναι περισσότερο επικοινωνία παρά ουσία».«Τα καταστήματα δεν ήταν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, όπως διαφήμιζαν (τα περισσότερα έκλειναν στις 11 το βράδυ) και οι εκπτώσεις ήταν της τάξης του 10%-15%, όταν εδώ έχουμε 30% σε επώνυμα προϊόντα» λέει. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη κατάφερε να δημιουργήσει από το μηδέν ακόμη έναν λόγο για να την επισκεφθεί κανείς (λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετοί).  Πέρυσι, 700.000 τουρίστες πέρασαν τα σύνορα της χώρας μόνο και μόνο για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους «άθλημα», το shopping, αφήνοντας στα καταστήματα 3,5 δισ. ευρώ! Τι χρειάστηκε για να το πετύχουν οι τούρκοι γείτονες; Μια διαφημιστική καμπάνια κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, τη σύμπραξη των φορέων της πόλης και την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, για την προβολή της διοργάνωσης στις γειτονικές χώρες.  Φέτος, παρ’ όλο που η διάρκεια της διοργάνωσης περιορίστηκε στο μισό, οι διοργανωτές προσδοκούν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει το ένα εκατομμύριο και ο τζίρος στα 3 δισ. ευρώ. Στις τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ Αγοράς (9-29 Ιουνίου) τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 11 το βράδυ. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες με αστέρες της τουρκικής σόου μπίζνες, να λάβουν μέρος σε κληρώσεις για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και, φυσικά, να αγοράσουν μέχρι τελικής πτώσεως -μάλιστα, οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα μπορούν να αγοράζουν αφορολόγητα τα προϊόντα, σαν να έκαναν τις αγορές τους από το αεροδρόμιο! Πέρυσι, πολλοί Έλληνες βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τις ημέρες του Φεστιβάλ Αγοράς: φέτος, ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αυτήν την οικονομική δυνατότητα, όπως σημειώνουν τουριστικοί πράκτορες… Επιπλέον, όλα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα -και, ακόμη κι αν βρεις δωμάτιο, αυτό θα είναι σίγουρα ακριβό.

«ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΑ»

Θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης; «Αν είχαμε στη διάθεσή μας 100.000-200.000 ευρώ και υποστήριξη από την πολιτεία, θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα. Θα είχαμε φέρει τα μισά Βαλκάνια στην πόλη» εκτιμά, μιλώντας στη «Μ», ο κ. Χαντζαρίδης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι μόνο για την προβολή του το Shopping Festival της Κωνσταντινούπολης ξόδεψε 2,5 εκατ. ευρώ.
Στα καθ’ ημάς, από το 2005 έως το 2008 ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης επιχείρησε να καταστήσει θεσμό τις Γιορτές Αγοράς, αλλά, ελλείψει χρημάτων, δεν δόθηκε συνέχεια…

Τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά της πόλης «γλύφει τις πληγές της» και προσπαθεί με… πλαστικούς επιδέσμους να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία. Από την αρχή του μήνα είναι σε εξέλιξη το δεκαπενθήμερο προσφορών, με τα ποσοστά της έκπτωσης να κυμαίνονται περί το 40%-50%, για είδη για τα οποία άλλοτε ξεκινούσαν από 15%-20%. Το δεκαπενθήμερο των «χαμηλών ανοιξιάτικων τιμών» λήγει στις 16 Ιουνίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι προσφορές να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε αρχίζουν οι εκπτώσεις.

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Φεστιβάλ Αγοράς, ωστόσο, δεν έχει μόνον η Κωνσταντινούπολη αλλά και η Αλεξανδρούπολη. Προφανώς, τα μεγέθη δεν αντέχουν (για αυτονόητους λόγους) σε σύγκριση, οι έμποροι της πόλης ωστόσο ευελπιστούν ότι με μια κίνηση εξωστρέφειας θα τονώσουν την αγοραστική δραστηριότητα. Πέρυσι, πρώτη χρονιά διοργάνωσης του Shopping Festival της Αλεξανδρούπολης η κίνηση ανέβηκε κατά 15%, ενώ μετά τα δύο Σαββατοκύριακα των προσφορών καταγράφηκε μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση στην κίνηση -τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη γειτονική Τουρκία, όπως αναφέρει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κ. Στάθης Μακρίδης. Φέτος, το Φεστιβάλ Αγοράς θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 14 Ιουλίου 2012. Εκτός από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές στα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης θα προσφέρουν τοπικά -και μη- προϊόντα σε ειδικά χαμηλές τιμές, τα ξενοδοχεία της περιοχής θα διαθέσουν τα καταλύματά τους με πολύ χαμηλά κοστολόγια, ενώ θα διοργανώνονται και εκδρομές στα αξιοθέατα και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού Έβρου. Παράλληλα, τα μουσεία της Αλεξανδρούπολης θα τροποποιήσουν τη λειτουργία τους, με διευρυμένο ωράριο, ενώ καθημερινά θα πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων και συναυλιών στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και στην πλατεία του φάρου της Αλεξανδρούπολης -τόσο από τον δήμο όσο και με πρωτοβουλία των ίδιων των καταστηματαρχών.
Στην περιοχή του λιμανιού θα πραγματοποιηθεί γιορτή κρασιού και τοπικών προϊόντων, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο τού Shopping Festival η πόλη θα φιλοξενήσει τις 26 φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού ομορφιάς «International Tourism Ecologia 2012», οι οποίες θα φωτογραφηθούν στην Αλεξανδρούπολη, στη Σαμοθράκη και στη Δαδιά.

Πού θα δείτε τι:

Το φετινό Shopping Festival της Αλεξανδρούπολης συμπίπτει χρονικά με την ετήσια έκθεση βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11-14 Ιουλίου, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
Παράλληλα, από την Παρασκευή 13 έως και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου το Επιμελητήριο Έβρου διοργανώνει τη 15η Διεθνή Έκθεση Αλεξανδρούπολης «Alexpo», στον χώρο του λιμένα της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν πλήθος επιχειρήσεων και φορέων από την Ελλάδα, καθώς και επιμελητήρια και θεσμικοί παράγοντες -συνοδεία επιχειρηματιών- από Ρωσία, Γερμανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ, Τυνησία και Βιετνάμ. Επίσης, εντός του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως και σε ειδικά διαμορφωμένο συνεδριακό κέντρο, θα πραγματοποιηθεί (το Σάββατο 14 Ιουλίου 2012) διεθνές οικονομικό φόρουμ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με σημαντικούς έλληνες και ξένους εισηγητές, για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και για την ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης του νομού Έβρου στη διεθνή οικονομία και του ρόλου του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο διαμετακομιστικό εμπόριο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τέλος, την Κυριακή 15 Ιουλίου το Alexandroupolis Shopping θα «σφραγίσει» ημερίδα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη στην περιφέρεια, με εισηγητές εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΕΒΕ, του ΣΕΒ, του ΣΕΒΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ.ά.

 Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

http://www.makthes.gr/news/economy/89476/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s